
Mikk Parre je najbolji somelijer Evrope, Afrike i Bliskog istoka za 2024. godinu
Estonski somelijer Mikk Parre je pobednik takmičenja ASI Best Sommelier of Europe, Africa & Middle East. Drugo mesto je osvojila francuska takm...
pročitaj jošUgledni gastronomski vodič Gault&Millau, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije (TOS), svečano je predstavio novo izdanje za 2025. godinu, na ceremoniji održanoj 23. aprila u hotelu Hajat.
Najistaknutijim restoranima, vinarijama i kulinarskim profesionalcima ovom prilikom uručena su prestižna priznanja, potvrđujući njihov izuzetan doprinos razvoju gastronomske scene Srbije.
Čuvene kape dodeljene su u više kategorija, u skladu sa strogo definisanim kriterijumima izvrsnosti.
Dobitnici 3 kape ove godine su restorani: Delirium Silence, Project 72, Wine & Deli, Magellan, Faro, Vinska kuća Erdevik, Enso, Homa, GIG, La Pista, Restoran 27, The Square.
4 kape poneli su restorani: Langouste, Salon 1905 i Fleur de Sel.
U kategoriji pojedinačnih priznanja istakli su se sledeći laureati:
Najbolji somelijer Dušan Vranić, Fleur de Sel, Novi Slankamen
Najbolji POP (pristupačna i autentična ponuda) Sve pod sač, Novi Pazar
Najbolji poslastičar Jelena Isaković Martinov, Magellan, Beograd
Mladi talenat Milan Lekić, Ebisu, Beograd
Šef nove tradicije Branislav Krstić, New Balkan Cuisine, Beograd
Šef budućnosti Lazar Svrkota, Thyme Street Cuisine & Cocktails, Beograd
Šef godine Marko Đerić, Langouste, Beograd
Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, koja je zajedno sa Mirom Šemić, direktorkom srpskog izdanja Gault&Millau, uručila priznanja, istakla je značaj gastronomije za razvoj turizma:
– Čak 53 odsto turista destinaciju bira upravo na osnovu gastronomske ponude. To dovoljno govori koliko je važno da podržimo sve koji svojim radom unapređuju kvalitet i ugled Srbije na svetskoj gastronomskoj mapi. Kvalitet hrane i doživljaj koji ona pruža među tri su najpozitivnija utiska koje turisti ponesu iz naše zemlje – naglasila je Labović.
Mira Šemić je podsetila da Gault&Millau nije elitistički, već narodni vodič koji svima omogućava da pronađu dobru hranu u skladu sa sopstvenim ukusom i budžetom.
U blizini litica Mohera, jednog od glavnih simbola Irske, i na gotovo 4 sata vožnje od Dablina smestila se ova ruralna kućica za koju bi retko ko p...
pročitaj jošNajbolji kuvari iz Srbije i regiona po drugi put se takmiče u rekonstrukciji i modernizaciji tradicionalnih jela. Posle takmičenja za najbolju mode...
pročitaj jošZa magazin Cafe Bar & Restoran Ratko Iveković je još jednom dao svoj doprinos. Ovog puta na temu - kako raspored stolova utiče na profit restor...
pročitaj još