
Lavazza, jedinstvena priča o održivosti kafe
Lavazza fondacija kroz najfinije održive mešavine kafa, La Reserva de ¡Tierra! vodi vas na ukusno i mirisno putovanje oko sveta. Lavazza fondacija...
pročitaj jošZa magazin CafeBar & Restoran, razgovarali smo sa Džonom Šatom, potpredsednikom za strateška partnerstva, Michter’s Distillery, LLC nakon boravka u Srbiji po prvi put podelio je sa nama tajne najcenjenijeg američkog visikija.
Jedan od najstarijih brendova viskija u SAD, Michter’s, svoje korene vuče još iz 1753. godine, kada je švajcarski menonitski farmer Džon Šenk u Pensilvaniji započeo destilaciju raženog viskija. Imajući to u vidu, kako Michter’s balansira između tradicije i inovacija u proizvodnji viskija?
– Težeći našem cilju da proizvedemo najbolji američki viski svih vremena, naš tim sledi oprobane i dokazane metode proizvodnje Kentaki viskija uporedo istrajno eksperimentišući sa inovacijama ne bi li neprestano podizali tu letvicu kvaliteta. Mi koristimo samo najbolje dostupne sastojke (vrhunski američki kukuruz) i vrhunsku opremu proizvođača Vendome Copper & Brass Works. Ono što je najvažnije mi imamo zaista fenomenalan tim koji zajednički stremi cilju da proizvede najbolji mogući viski.
Šta, po vašem mišljenju, izdvaja Michter’s od drugih američkih brendova viskija? Kako Michter’s viski funkcioniše na evropskom tržištu?
– Kako je Michter’s privatna kompanija našem timu je omogućeno da koristi tehnike proizvodnje koje nisu uvek najekonomičnije ili najefikasnije ali imaju značajan uticaj na kvalitet našeg viskija. Primenjujemo 6 osnovnih koraka u proizvodnji za koje verujemo da doprinose jedinstvenom stilu Michter’s viskija i njegovom vrhunskom kvalitetu:
1. Američki beli hrast koji koristimo za izradu naše buradi sušimo na otvorenom minimum 18 meseci pa čak i do 5 godina, što rezultira blagim ukusom našeg viskija.
2. Sva se naša burad, pre spaljivanja se zagrevaju (tostiraju) kako bi naš viski dobio što više ukusa.
3. Naš destilat na odležavanje u burad ide sa 51.5% alkohola što je jedan od najnižih procenata u industriji, i zbog toga dobijamo bogatiji viski.
4. Naša skladišta ciklično zagrevamo kako bi inicirali dodatnu interakciju između viskija i bureta. Što češće viski natapa drvo i prodire u njega to više aroma i ukusa on apsorbuje rastapajući šećere koje hrast sadrži.
5. Svaki od naših viskija ima posebnan i specifičan protokol filtriranja kako bi se istakle njegove najbolje osobine.
6. Svi Michter’s viskiji su ili Single barrel ili Small Batch (mala partija), a što u našem slučaju znači ne više od 20 punih buradi kako bi se osigurao standard kvaliteta.
Michter’s ima širok spektar viskija, od serije US*1 do izdanja od 10 i 20 godina starosti. Kako odlučujete koja izdanja ćete plasirati svake godine?
– Neki od naših viskija poput serije US*1 Whiskeys, neprestano su dostupne. Ostali naši viskiji su dostupnu u vrlo ograničenim količinama. Neki poput Michter’s 10 Year Bourbon ili Michter’s 10 Year Rye su dostupni više puta godišnje. Međutim, naš tim koji vode Master Destiler Dan McKee i Master of Maturation Andrea Wilson, prioritet daju pre svega kvalitetu.
Ako oni osećaju da će neki od viskija biti još bolji ako odleži u buretu duže imaju potpunu slobodu i ovlašćenja da odlože izlazak tog viskija na tržište. Najsvežiji takav slučaj je bio 2022. godine kada nismo pustili na tržište 10 godina stari burbon. To je, svakako, bilo frustrirajuće za naš prodajni tim ali i oni znaju i shvatraju da ništa nije važnije od kvaliteta. Kada je taj isti viski izašao na tržište 2023. godine doživeo je nepodeljene pohvale i izvanredne reakcije. Naši najdragoceniji i najređi viskiji poput 20 godina starog Michter’s burbona su dostupni jednom u par godina, ali mi mislimo da ih vredi čekati.
Možete li nam reći nešto više o Michter’s Celebration Sour Mash, jednom od najprestižnijih viskija na svetu?
– Ukupno 4 serije Michter’s Celebration Sour Mash prvi put je američki proizvođač ponudio ovakav redak blend koji je mogao da se ravnopravno nosi sa najvećim svetskim destilatima iz Konjaka, Škotske, Japana i drugih delova sveta. Ponuđen je po preporučenoj ceni od nekoliko hiljada dolara. Izabrali smo četiri bureta Kentaki ražanog viskija i tri bureta Kentaki burbona za ovaj nesvakidašnji i skupoceni blend. Starost buradi varira od dvanaest do trideset godina. Flaširan sa 56.4% alkohola svega je 328 boca Michter’s Celebration viskija izašlo na tržište te godine.
Kako se osećate povodom priznanja magazina Drinks International, koji je Michter’s proglasio „Najcenjenijim viskijem na svetu“ za 2024. godinu, rame uz rame sa viskijima iz Škotske, Japana i Irske?
– To je, zaista, velika čast i priznanje. Ja sam uvek verovao u kvalitet američkog viskija. Živeći u Kentakiju ceo svoj život, očevidac sam posvećenosti i strasti u našoj industriji koje zaista daju kvalitet. Gledajući kako se širom sveta uživa u američkom viskiju i kako ga poštuju rame uz rame sa nekim od legendarnih svetskih viskija je zaista zadivljujuće. Govoreći sada u ime čitavog Michter’s tima ja slobodno mogu da kažem da nam sve to puno znači.
Na kraju, koji je vaš idealan način da uživate u Michter’s viskiju – čist, sa ledom ili u koktelu?
– Ja sam imao sreće da posetim neke od najboljih barova na svetu i uvek sam impresioniram kreativnošću barmena. Probao sam neke zaista zadivljujuće koktele ali na kraju… Ja sam momak iz Kentakija. I zbog toga ja najviše volim Michter’s čist. Možda jedna kocka leda kad dođu tople, letnje večeri u Kentakiju.
One Sip d.o.o.
distributer Michter’s viskija za Srbiju i Crnu Goru
IG @premiumbar.rs
Gelato Concept Shop profesionalna mašina za točeni sladoled je snažna i opremljena kompresorom visokih performansi što omogućava brže hlađenje uz n...
pročitaj jošZadovoljstvo nam je što smo i ove godine bili deo 20. HoReCa sajma, jednog od najznačajnijih događaja za ugostiteljsku industriju u regionu. Kao li...
pročitaj jošKimberly-Clark je globalni lider u oblasti proizvoda za ličnu higijenu i održavanje čistoće čiji proizvodi igraju ključnu ulogu u ugostiteljskim ob...
pročitaj još