Tabasco recepti sa roštilja: Ukus koji pali, ali prija
Kada temperatura poraste, a vikend okupljanja ne mogu bez roštilja, vreme je da začini preuzmu glavnu ulogu. Ništa ne osvežava bolje od snažnog, pikantnog karaktera koji donosi TABASCO® sos.
Ovaj kultni sos nije samo dodatak, on je sastojak koji transformiše jelo. U sezoni kada se jela pripremaju brzo, ali pamte dugo, TABASCO® sos donosi savršen balans ljutine, dubine i osveženja. Njegova svestranost omogućava da se uklopi u slana, slatka, pa čak i egzotična jela, bez kompromisa.
Promo Tabasco
Tabasco recept – Pikantni ananas sa roštilja u tropskom stilu
1 kašičica TABASCO® Original Red sosa
1 veliki zreo ananas
1 kašika soka od limete
1/2 šolje šećera
1/2 kašičice cimeta
Zagrejte roštilj na visoku temperaturu. Ogulite ananas, izvadite sredinu i isecite ga na kolutove debljine oko 1,25 cm. U maloj činiji pomešajte sok od limete i TABASCO® sos. U drugoj, plićoj činiji, pomešajte šećer i cimet. Premažite obe strane kolutova ananasa mešavinom TABASCO® sosa i limete, zatim ih uvaljajte u smešu šećera i cimeta tako da se ravnomerno oblože.Pecite kolutove ananasa na roštilju 8 do 10 minuta, jednom okrenite, dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane.
Predlog za serviranje: Poslužite kao desert uz sladoled od vanile ili šlag, ili kao prilog uz svinjetinu ili piletinu.
Tabasco recept – Zavežljaji od grilovane svinjetine sa ljutim medom
Priprema ljutog meda: U činiji pomešajte TABASCO® Original Red sos, TABASCO® Green sos i med. Dodajte toplu vodu i promešajte dok se ne sjedini. Ostavite sa strane.
Priprema sosa za umakanje (Nuoc Cham): U drugoj činiji rastvorite šećer u toploj vodi. Dodajte TABASCO® Original Red sos, beli luk, sok od limete, riblji sos i rendanu šargarepu. Promešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Ostavite sa strane.
Priprema zamotuljaka: Isecite svinjski vrat (plećku) na kriške debljine oko 1,25 cm. Stavite ih u kesu sa zatvaračem ili posudu s poklopcem i prelijte polovinom pripremljenog ljutog meda. Marinirajte u frižideru 8 do 12 sati.
Zagrejte roštilj na visoku temperaturu. Izvadite meso iz marinade, posolite po ukusu. Premažite s malo biljnog ulja i pecite na roštilju dok ne bude potpuno pečeno i blago zapečeno (oko 1,5 minut sa svake strane). Sklonite s roštilja i ostavite da se malo ohladi, zatim naseckajte meso na sitnije komade.
Serviranje: U svaki list Bibb salate stavite prstohvat pečene svinjetine. Prelijte s malo ljutog meda i dodajte rotkvice, sveže začinsko bilje (mirođiju i nanu) i kolutove jalapeña. Poslužite uz pripremljeni sos za umakanje.
Tabasco recept – Kukuruz sa roštilja sa puterom od kukuruznog hleba i kokicama
Kukuruz
10 klipova kukuruza
1/2 šolje maslinovog ulja
2 kašičice soli
1 kašičica bibera
2 kašike vlašca
Puter od kukuruznog hleba
1 kašika TABASCO® Original Red sosa
2 šolje ostataka kukuruznog hleba
1 šolja pavlake
1 šolja mleka
1/2 kašičice soli
225 g putera
Kokice
2 kašike ulja
1/4 šolje zrna kukuruza
so
Promo Tabasco
Kukuruz sa roštilja: U velikom loncu prokuvajte posoljenu vodu. Blanširajte kukuruz 5 minuta, zatim izvadite iz vode. Premažite uljem i pospite solju i biberom. Pecite kukuruz na srednje jakoj vatri, okrećući ga dok ne dobije blagu zlatnu boju sa svih strana.
Puter od kukuruznog hleba: U manji lonac stavite kukuruzni hleb, pavlaku, mleko i so. Kuvajte na tihoj vatri dok hleb ne omekša, oko 10 minuta. Prespite smesu u blender i blendajte postepeno, pojačavajući brzinu dok ne postane potpuno glatka. Dodajte TABASCO® sos, pa zatim postepeno dodajte kockice putera, dok se u potpunosti ne umuti u kremastu smesu.
Kokice: Zagrejte ulje u srednje velikom loncu. Kada je vrelo, dodajte zrna kukuruza, poklopite i ostavite na vatri. Kada pucanje uspori, sklonite s ringle. Posolite po ukusu.
Predlog za serviranje: Isecite grilovani kukuruz na četiri dela, prelijte puterom od kukuruznog hleba, pa pospite kokicama i seckanim vlašcem. Pravi se 10 porcija.
Letnji meni bez TABASCO® sosa? Nezamislivo. Ovi recepti su dokaz da vrelina ne pripada samo suncu, ona treba da bude i na vašem tanjiru.