Bartender Zoran Budimirović priprema: Brankoni, koktel sa rakijom
Čitaocima magazina CafeBar & Restoran bartender Zoran Budimirović poklanja recept sjajno izbalansiranog koktelaBrankoni, čiji ključni sastojak je naše nacionalno piće, rakija šljivovica.
– Kada pričamo o magazinima, Cafe Bar & Restoran otkrivao je često recepture starih i popularnih koktela, što me je zaintrigiralo i tragao sam za sličnim temama u drugim izdanjima. Naišao sam u jednom momentu na popularni francuski, tačnije magazin iz Pariza koji je spomenuo koktel Boulevardier, davne 1920. godine. Predstavljao je savršen balans tri sastojka koji i danas ulepšava dane konzumentima – ističe Zoki.
Foto Libra Consulting
– Tema našeg koktela Brankoni je baš taj savršeni balans, koji me je inspirisao i koji sam uspeo da postignem sa šljivovicom. Ona je naša tradicija koja može mnogo da doprinese u pisanju nove istorije kad su kokteli u pitanju. Ako je voće baza u koktelu, treba znati koje su mu prednosti u aromatici i na šta treba obratiti pažnju u pravljenju balansa.
Foto Libra Consulting
Brankoni koktel priprema se od sledećih sastojaka
20 ml Branko Plum Premium
10 ml Urban Cherry Liqueur
30 ml Antica Formula
30 ml Campari Za garnish
orange peel, truffle oil
– Branko Premium Šljivovica je nešto približno burbonu, tako da je odlična zamena za bazni alkoholu u koktelu Boulevardier, a lični pečat i savršeni balans postigli smo dodatkom Urban likerom od višnje, koji je pogurao note crvenog vermuta, primirio alkohol i oplemenio gorki biter. Da se osvrnemo malo kroz istoriju. Posle Prvog svetskog rata, povećali smo broj zasada šljive Požegače. Rast u voćarstvu primetio se po izvozu osušene šljive. Kod nas je šljivovica veoma zastupljena i u običajima, a novo vreme donelo je nove trendove u kojim kokteli sa rakijom pomeraju granice i postavljaju nove standarde – objašnjava svetski nagrađivani bartender i brand ambasador Branko rakije, Zoran Budimirović.