Gastronomska elita sa Brodveja stiže u restoran GIG
U elegantnom svetu fine dininga, restoran GIG, nosilac ekskluziviteta, hedonizma i vrhunskog ugostiteljskog umeća, krajem juna organizovaće ekskluz...
pročitaj jošLista restorana u Michelin Srbija vodiču za Srbiju (čitaj: Beograd) je duža za 5 restorana, ali toliko željena zvezdica je i ove godine izostala. O tome zašto je to tako i šta bi trebalo uraditi da se ona dogodi, razgovarali smo sa eminentnim stručnjakom Goranom Kovačevićem.
Turistička organizacija Srbije objavila je da je Michelinov izbor za beogradsko izdanje u 2024. godini porastao na 22 restorana prestonice Srbije, od kojih Iva New Balkan Cuisine i dalje nosi cenjenu oznaku Bib Gourmand, dok se u istoj kategoriji pridružio i restoran Istok.
Michelin je u vodiču zadržao sve restorane od prošle godine, a lista preporučenih je sledeća: Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište, Langouste, Bela Reka, Metropolitan Grill u hotelu Hyatt Regency, Skylounge u hotelu Hilton i Twenty Two u hotelu Metropol Palace. Novi restorani koji su prepoznati od vodiča su: Istok, Pinòt, L’adresse, Na Ćošku i Klub književnika.
View this post on Instagram
Pitanje koje se nameće je da li je Srbija (ne)zasluženo ostala bez zvezdice i postavili smo Goranu Kovačeviću, eminentnom chefu i stručnjaku iz oblasti gastronomije i kulinarstva.
“Nezahvalno je govoriti iz naše perspektive da li je to (ne)zasluženo, ali sam opšteg utiska da se možda još uvek nije kod nas stvorila dovoljno jaka klima za tu prvu zvezdicu. Michelin je tu, naši odlični restorani su tu, tako da ostaje samo pitanje vremena kada će se to i desiti”, komentariše Goran Kovačević koji trenutno radi na poziciji COO Atoll Hotel Management and Consulting, Na pitanje, šta je to što bi trebalo da urade naši restorani da bi se to i desilo, kaže:
“Verujem da ne treba očajavati, već sagledati kako zaista tu lestvicu podići za taj još jedan, viši, nivo. Da se razumemo, prvu i treću zvezdicu je najteže dobiti. Kako od strane Michelina, tako i sa naše strane, i bitno je pronaći gde se krije taj X faktor koji nedostaje da se probije led”.
View this post on Instagram
Dotakli smo se i činjenice da su svi restorani od prošle godine, ostali na listi.
“Rekao bih da je izuzetno pozitivno što su svi od prošle godine ostali na listi. Lično bi mi bilo žao da je neko ‘ispao’ iz igre. Ovako bar znamo da su svi održali standard, što je sve samo ne lako. Naprotiv, ponekad je čak teže ostati, nego biti novi na listi. Dok god su tu, u igri su, i skoro sam siguran da će sledeća godina doneti tu prvu zvezdicu u Srbiju”, kaže Goran Kovačević koji dodaje da nije posetio dva od pet novih restorana na listi.
“Ova tri nova restorana, koja su mi poznata, više nego zasluženo su se našla na ovogodišnjoj listi”.
Na kraju razgovora, zamolili smo našeg sagovornika, da na tren bude u ulozi Michelinovog vodiča i pojasni nam koji to restorani zaslužuju zvezdicu.
“To će uvek biti oni restorani koji pokažu vanserijsko razumevanje namirnica, razumevanje pripreme tih namirnica i spremanje te kompozicije namirnica, koja se na kraju zove savršeno jelo, i na kraju, standard u dugoročnom pripremanju istog. Nebitno je da li je to proja, flekice sa kupusom ili Jastog Wellington. Moj savet ostaje isti, kuvajte sa razumevanjem, iz srca i uvek samo za vašeg gosta, a Michelin će to i te kako prepoznati”.
U Srbiji postoje dve privredne oblasti koje svrstavamo u sezonske. Na prvom mestu je ugostiteljstvo, na drugom građevina. Ugostitelji su u potrazi ...
pročitaj jošSvako ko je bar jednom imao prilike da pročita magazin Cafe Bar & Restoran, zna da pratimo sve što se dešava u svetskoj i domaćoj gastronomiji....
pročitaj jošNema tog ugostiteljskog objekta koji nije bio suočen sa neprijatnošću koju donosi negativna Google recenzija. Ipak, sa njihovim eventualnim porasto...
pročitaj još