Restoran GIG: Veče sa vinima Château Cos d’Estournel
Restoran GIG, sinonim za eleganciju i vrhunsku gastronomiju u Beogradu, priprema jedinstveno veče posvećeno umetnosti uživanja u vinima. Restoran ...
pročitaj jošU distribuciji je novi broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u nastavku pogledajte šta vas to očekuje!
Profesionalni kuvari su, blago rečeno, biljke čudnovate. Šta tek reći za chefove? Ako se pitate koja je razlika između kuvara i chefa, odgovor je vrlo jednostavan, kuvar se zadovoljava kuvarskim poslom. Chef je osoba koja se želi probiti i usavršiti, konstatno je u potrazi za boljim radnim mestom i retko kada pristaje na kompromise. Posao chefa je fizički jako težak, a psihički je pravi pakao. Posao chefa nikada ne prestaje. Čak, ni nakon završetka radnog vremena jer chef, osim što vodi kuhinju, osim što kuva, ujedno je i mentor, psiholog, pedagog i umetnik! U slavu chefova, kakvih je na našu radost, sve više u Srbiji, pred vama je ovaj broj, prepun predivnih kreacija.
Chef Uroš Ivošević je u restoranu Gig priredio fenomenalnu večeru u kojoj je glavni junak bio tartuf. Probali smo letnji meni restorana Salon 1905, a chef Miša Aljehin nam je pokazao kako “stranac” vidi srpsku kuhinju. Ispostavilo se, možda i bolje nego li mi sami. Chef Dragan Karađinović nam je predstavio novi koncept u restoranu Tilia u Sokobanji, dok nas je chef Nikola Rosić oduševio novim spojevima ukusa u Thyme Street Food projektu. Šta mislimo o letnjem meniju chefa Nedeljka Jerkovića iz restorana Enso, pokazali smo time što je njegova Mleč od šarana sa kadaifom završila na naslovnoj strani.
Iz vinskog dela našeg magazina izdvajamo iscrpan izveštaj sa ovogodišnje dodele Decanter nagrada. Zatim, razgovor sa potpredsednicom SERSA, Marijom Radović, kao i kratak prikaz vanvremenskog barola. Vinsku priču zaokružuje Danijela Tešić koja je, nakon osvajanja Michelinove zvezdice za sommeliera, otkrila kako je došlo do toga da je angažuje fenomenalni chef Yannick Alleno.
Da srpska gastronomija nije samo Beograd pokazuju priče o dva izuzetna restorana. Pizzeria Mama Rossa iz Pirota i čarda Šebešfok iz Bezdana, svaki na svoj način, donose duh svoga kraja, pokazujući kakve sve blagodeti pruža naša zemlja. Mama Rossa praveći pizze sa jagnjetinom, peglanom kobasicom i pirotskim kačkavaljem, a Šebešfok sa plodovima Dunava po iskonskim recepturama.
Pri kraju ove uvodne reči, poželećemo srećan put chefu Dušanu Todiću koji se vraća u Ameriku, sigurni da će i na novom angažmanu zadiviti Michelina, a isto tako želimo puno uspeha chefu Davidu Šimuniću koji će preuzeti kormilo u restoranu hotela Square Nine.
I za sam kraj, u Pričama iz kafane, oprostili smo se od Tomislava Tome Čumića, jednog od najpoznatijih ugostitelja koje su Beograd i Srbija imali.
U Srbiji postoje dve privredne oblasti koje svrstavamo u sezonske. Na prvom mestu je ugostiteljstvo, na drugom građevina. Ugostitelji su u potrazi ...
pročitaj jošTradicionala 2025 je izbor za najbolje restorane u Srbiji koji služe autentična i tradicionalna jela. Svako ko je bar jednom imao prilike da pročit...
pročitaj jošTradicionala 2025 je izbor za najbolje restorane u Srbiji koji služe autentična i tradicionalna jela. Svako ko je bar jednom imao prilike da pročit...
pročitaj još