Dobrodošli na prvi street food štand sa Michelinovom zvezdicom
Da li možete da zamislite Michelin, takos i kiosk u jednoj rečenici? Donedavno svakako ne, ali kiosk koji prodaje takose u Meksiko Sitiju se može p...
pročitaj jošNaša zemlja je postala deo Michelinovog gastronomskog vodiča sa 14 beogradskih restorana koji su uvršteni u ovaj poznati vodič.
Jedan od njih je i restoran Iva koji je dobio posebno priznanje u vidu Bib Gourmand oznake. Vlasnik i glavni šef Vanja Puškar je gostovao u jutarnjem programu na TV Prva i pričao na ovu temu
„Suštinski, nisam jedini. Ima više restorana ulistanih i to je jako velika stvar za Srbiju i za celokupan progres naše turističke ponude, a ujedno i korišćenje svih potencijala s kojima naša zemlja raspolaže. Konkretno, naš restoran je dobio nagradu u kategoriji restorana koji nudi kvalitetni servis i kompleksniju hranu u jednom opuštenijem formatu. Oni to u najkraćim crtama istaknu kao najbolji odnos cene i kvaliteta. Ili iznenađujuće dobra hrana u jednom opuštenom mestu“, kaže šef Puškar i dodaje da je to trend od 1997.godine jer judi očekuju kvalitetan obrok na nekim mestima koji izlaze iz klasičnog okvira i shvatanja šta je fine dining.
Kako kaže Vanja, njihov restoran je poznat po kompleksnijoj hrani.
„To znači da je hrana prefinjeniija. Izlazimo iz okvira – bavimo se tradicionalnom hranom i dajemo joj formu višeslojnosti, prefinjenosti u nekim bazičnim oblicima. Nije to samo parče mesa, prilog i salata sa strane. Već je parče mesa marinirano na poseban način, termički obrađeno na pretežno dve forme, sa adekvatnim sosom – implementirane su sve tehnike i metode koje se koriste u savremenoj gastronomiji na jedan opušteniji način“.
Naša očekivanja prema određenim jelima su se razvila i porasla.
„Ono što mi danas očekujemo od restorana nije isto što je moja majka očekivala kad je išla u restorane“, kaže on. Sve to mora da prati restoranska ponuda. Kako Vanja objašnjava, ljudi iz komisije dolaze bez najave.
„Niko nema viziju kada dolaze. Neprimetno uđu i izađu, plaćaju svoju hranu“, kaže.
Nakon posete, dobili su mejl da su bili i fotografije jela koje su probali, tražili su podatke o restoranu i o zaposlenima. Na kraju mejla su naglasili da ispunjavanje ovog upitnika, ne znači da će biti ulistani.
Zvezdica je opravdano izostala, ali je i ovo lep motiv
Naši restorani nisu dobili Michelinovu zvezdicu, već je ovo takozvana čekaonica.
„Svi ovi restorani su ulistani u vodič što je velika stvar. Zvezdica je izostala iz po meni opravdanih razloga, jer na neki način se još uvek svi oporavljamo na globalnom nivou od posledica pandemija, koja objektivno i dalje traje“, kaže šef Vanja Puškar i dodaje da nije bilo realno očekivati da zablistamo u punom sjaju u ovoj godini.
„Ovo je lep kraj ove godine i super motivator za početak sledeće“, kaže on.
Molekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj jošČuveni chef Alain Ducasse objašnjava kada je zamalo dao otkaz, zašto je veganska hrana budućnost, govori o rekordnim Michelinovim zvezdicama i zaš...
pročitaj jošChef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj još