I bi Michelin Srbija 2024, i ne bi zvezdica
Lista restorana u Michelin Srbija vodiču za Srbiju (čitaj: Beograd) je duža za 5 restorana, ali toliko željena zvezdica je i ove godine izostala. ...
pročitaj jošAmerički list Vašington post objavio je listu inovativnih beogradskih restorana, koje bi turisti morali da posete prilikom obilaska srpske prestonice, u tekstu pod naslovom „Želite da jedete širom Evrope? Beograd bi trebao da bude na vašem radaru“.
Na listi su se našli restorani Tisa, Iva, Homa, JaM, Enso, Salon 1905 i The Square, a u nastavku teksta je nahvalio naše kuvare, za koje pišu da stvaraju moderna kulinarska dela inspirisana tradicionalnim, kao i da podstiču stvaranje novobalkanske kulinarske scene koja je u suprotnosti sa tradicionalnim srpskim kafanama.
„Činilo se da svi nešto slave. Na trpeze su dostavljene runde rakije, srpske voćne rakije. Prema rečima jednog konobara, kupci su tražili konfit od celera sa puterom od tartufa, rumom i lešnikom“, piše ovaj američki dnevni list dajući preporuku da se poseti Beograd.
Kako se srpska vlast menjala tokom milenijuma, Beograd je devastiran i obnavljan više od 40 puta. Sa svakim naglim prelazom, lokalni načini hrane se menjaju. Ali neke stvari opstaju: plodna polja, velikodušni vinogradi, planinsko zemljište i mirisne šume ove nekadašnje republike bivše Jugoslavije, piše u tekstu.
Ocenjuju da je za putnike opsednute restoranima pravi trenutak da posete srpsku prestonicu, s obzirom na povoljan kurs srpskog dinara u odnosu na američki dolar.
List ističe i da je, krajem 2021. godine, Michelin predstavio svoj prvi vodič kroz restorane u Beogradu, a da je, iako Beogradu nije dodeljena nijedna zvezdica, 14 prestoničkih restorana označeno kao „preporučeni“ i da su početkom decembra prošle godine tom spisku dodata još tri.
Topli i sunčani dani doneli su dodatnu radost posetiocima Savskog keja u vidu otvaranja restorana na vodi - Le Fer. Prvo što nam je zapalo za oko j...
pročitaj jošThyme Street projekat je za relativno kratak period pomerio beogradsku, a samim tim i srpsku gastronomsku scenu. Nakon street food objekta u Zemunu...
pročitaj jošDanijela Tešić je 2022. godine dotakla zvezdano nebo kada je dobila prvu Michelinovu zvezdicu za sommeliera u istoriji Dubaija. Ova talentovana mla...
pročitaj još