Aperol – nekada gorak liker, a danas instagramično i popularno piće širom sveta
Ako je suditi po fotografijama sa Instagrama, Aperol je danas najpopularniji liker za spritz. Gotovo da nema dame koja tokom leta ne uživa u ovom k...
pročitaj jošSavremeni barmeni su moderni alhemičari koji u okviru svojih cocktail laboratorija od, naoko običnih sastojaka, stvaraju zlato u čaši. Za vaš ulaz u svet kreativnih koktel rifova donosimo vam bazične formule, a koliko će biti dugačka lista vaših kreacija, zavisi isključivo od vaše mašte
Barmeni. Volimo ih još od kultnog filma Cocktail. Žene, pretpostavljam zbog Toma Kruza, a mi muškarci smo se pronalazili u liku Brajana Brauna. Dobro, priznajem, i scena kad se Elizabet Šu razgolićuje u jezercetu nije nezanimljiva. No, ozbiljna miksologija je daleko od žongliranja sa flašama, paljenje šutera na šanku i ostalih specijalnih efekata. Savremeni barmeni su moderni alhemičari koji od, naoko običnih sastojaka, stvaraju zlato u čaši. Ovi čarobnjaci smišljaju tečne meleme za naše duše koji podižu atmosferu u svakom baru ili klubu u kojem smo se našli. Iako se formule za pića čine komplikovane, sva, pa čak i najinventivnija pića često dele određene temeljne nacrte. Baš kao što kuvari ne izmišljaju osnovne sosove sa svakim jelom, tako se i barmeni oslanjaju na osnovne mere i odnose alkohola, sokova, zaslađivača i drugih dodataka.
Da mnogi kokteli imaju iste formule dokazaćemo vam na jednom primeru. Tradicionalni daiquiri (opori napitak od ruma, šećera i limete) udaljen je samo jednu flašu od gimleta koji se pravi od džina, šećera i limete. Zamenite rum ili džin sa tekilom, a zaslađivač za liker od pomorandže i dobili ste margaritu.
Sada, kada smo vam otvorili vrata za ulaz u svet miksologije, naučite nekoliko osnovnih tipova koktela, a onda, kombinujte, komplikujte, miksajte jer nebo je granica.
Formula za Negroni ili Boulevardier
1 1/2 mere osnovnog alkoholnog pića
1 mera amara ili sličnog gorkog likera
1 mera modifikatora na bazi vina (vermut, šeri, porto ili lilet)
Promešajte sve sastojke barskom kašičicom u čaši s ledom.
Poslužite u coupe ili rocks čašama i ukrasite uvrnutom koricom citrusa.
Napravite Rum & Orange tako što će vam osnovno piće biti rum kojem ćete dodati Amaro Montenegro i slatki vermut. Dodajte mrvicu bitera od grejpa i ukrasite sa uvijenom korom od grejpa.
Formula za Aperol spritz, French 75 i Bellini
1 mera osnovnog alkoholnog pića
1/2 mere voćnog sirupa ili biljnog likera
3 mere penušavog vina
Ukoliko želiti manje alkoholni koktel 1 meru penušavog vina, zamenite gaziranom vodom.
Promešajte sve sastojke barskom kašičicom u čaši s ledom.
Poslužite u velikoj vinskoj čaši i ukrasite sa citrusima.
Za Winter Berris kombinujte burbon, liker od tamnog bobičastog voća kao što su Chambord, Crème de Cassis, ili Crème de Mûre), penušavo vino. Ukrasite sa kriškom limuna.
Formula za Daiquiri, Margaritu ili Gimlet
2 mere osnovnog alkoholnog pića
1 mera svežeg soka od citrusa
3/4 mere zaslađivačaa
U šejkeru sa ledom izmiksajte sve sastojke i procedite ih u coupe ili rocks čašu.
Za Rosemary Gimlet napravite sirup od ruzmarina tako što ćete 5 grančica potopiti u šolju kipuće vode i držati 20 minuta. Dodajte kašiku meda i ostavite sirup da odstoji 2 sata. Kombinujte sirup sa votkom ili džinom i svežim sokom od limete.
Formula za Moscow mule, Tom Collins ili Gin fizz (poznatiji kao Gin Tonic)
1 1/2 mere osnovnog alkoholnog pića
1/2 mere citrusa
1/2 mere zaslađivača
2 mere gaziranog pića (soda, visoko gazirana voda, tonik ili pivo od đumbira)
Prva tri sastojka promućkajte sa ledom. Ulijte u visoku (Tom Collins) čašu preko leda, do vrha sipajte gazirano piće i promešajte barskom kašičicom. Ukrasiti sa grančicom začinskog bilja.
Za Irish Buck koristite irski viski, limunov sok, sirup od meda i pivo od đumbira i ukrasite grančicom bosiljka. Za sirup od meda pomešajte kašičicu meda u decilitar kipuće vode.
Formula za Old Fashioned ili Hot Toddy
2 mere osnovnog alkoholnog pića
½ mere zaslađivača
2 dashes bitera (otprilike 4 kapljice)
Za Old Fashioned sa notom jabuke koristite Laird’s Straight Applejack 86 (ili kvalitetnu jabukovaču), sirup od meda i Angostura biter. U čaši za miksanje sa dosta leda pomešajte sve sastojke i sipajte ga u rocks čašu sa velikom kockom leda. Ukrasite ga sa uvrnutom korom citrusa. Za vruću varijantu, skuvajte jabukovaču, dodajte sirup i biter, pa sipajte u čašu otpornu na visoku temperaturu.
Danas počinje ASI takmičenje za najboljeg sommeliera u Evropi, Africi i Bliskom istoku. Ovaj događaj se održava svake tri godine i organizuje ga As...
pročitaj jošPriprema kafe je umetnost, ali i vrhunska veština, a Julius Meinl trening centar idealno mesto da je savladate! Svaki iskusan ugostitelj zna da ...
pročitaj jošNa drugom Holavino sajmu oranž vina u dalekoj Kini, crveni traminac vinarije Bikicki ostvario fantastičan rezultat. Đorđe Bikicki je predstavio sv...
pročitaj još