Muzej viskija prema planu zatvoren 15. januara
Prvi Muzej viskija & bar u Beogradu, ali i regionu zatvorio se 15. januara. Prema prvobitnom planu projekat je trebalo da bude završen 1. decem...
pročitaj jošRedbreast 12YO je mešavina zaslađenog i nezaslađenog ječma koja se tri puta destiluje u bakrenim kazanima, a zatim 12 godina sazreva u bourbonskim i sherry buradima.
Sigurni smo da je većini prva asocijacija na pojam irskih viskija veliki Jameson blended whiskey kojeg čini kupaža visokog udela grain (kukuruznih) viskija, te nešto nižeg udela Irish Pot Stil viskija. Ta, Irish Pot Still Whiskey kategorija jedna je od najzanimljivijih i najspecifičnijih, a Redbreast je danas bez sumnje njen najznačajniji predstavnik. Redbreast je proizvod New Midleton Distillery iz Corka, iste one koja proizvodi i Jameson. Slikovito bismo mogli reći da se radi o pot still komponenti Jameson blendova, iako to nije potpuno tačno.
Kada je 1785. godine uveden porez na ječmeni slad (malt) kao glavnu sirovinu za pivo i viski, većina irskih destilera uz zaslađeni ječam (malted barley) počela je dodavati veće količine nezaslađenog ječma (unmalted barley) izbegavajući plaćanje dobrog dela poreza. Ta praksa je nastavljena i nakon promena poreskih politika stvarajući prepoznatljivu i autohtonu kategoriju irskih pot still viskija.
Današnji zakoni propisuju da mešavina mora sadržati najmanje 30% ječmenog slada i najmanje 30% nezaslađenog ječma (uz do 5% ostalih žitarica, što je još jedan kuriozitet). Takvo fermentisano pivo mora biti destilovano u kotlovima (pot stills), a dobijeni destilat mora dozrevati najmanje tri godine u hrastovim buradima kako bi mogao dobiti naziv whiskey.
Redbreast 12YO
Snaga završnice leži u živahnim začinima i taninu, a za to su zaslužna burad bourbona u kojima odležava. Složen i kremast ukus će vam dugo ostati u ustima.
Za razliku od Škotske i Sjedinjenih Američkih Država, Irska ne propisuje da burad moraju biti od hrastovine, tako da Redbreast čini mešavina sladova u jednakom (50:50) odnosu i destilovan je tri puta u džinovskim bakrenim kotlovima zapremine 80.000 litara. Visok udeo nezaslađenog ječma donosi obilne note začina uz naglašenu citrusnost, karakterističnu za pot still whiskey. Redbreast 12YO osnovno je izdanje i perjanica čitave linije koju čini kombinacia viskija starog najmanje 12 godina koji su sazrevali u bourbonskim i sherry buradima.
Uticaj specifičnih destilata i izbora buradi daje meku, kremastu, ali vrlo postojanu teksturu bogatu voćnim i začinskim aromama uz jasan doprinos sherry buradi.
Ukoliko ste ljubitelj irish viskija, Redbreast 12YO odavno zauzima počasno mesto u vašem baru, a ako želite da ga upoznate, znajte ima najbolju vrednost za novac kada je Irish Pot Still viski kategorija u pitanju.
Boja: Bogata zlatna boja meda i ćilibara
Miris: Kompleksan spoj začina poput đumbira i karanfilića, i aroma sušenih citrusa, kao i dodir dinje. U pozadini se javljaju vanila i karamela, kao i note dima.
Ukus: Pun i bogat orašast ukus skladne ravnoteže pikantnog, kremastog, voćnog ukusa. Dominiraju citrusi sa primesama marcipana, suvog grožđa, sa notama šerija.
Završnica: Ako je na nosu glavni adut sušeno voće, snaga završnice leži u živahnim začinima i taninu, za šta su zaslužna burad bourbona u kojima odležava. Složen i kremast ukus će vam dugo ostati u ustima.
Bartending zanimanje oduvek je sa sobom nosilo izvesnu dozu nesputanog šarma i mistične dopadljivosti. Prefinjena tehnika, uglađeni maniri i visoko...
pročitaj jošPriprema kafe je umetnost, ali i vrhunska veština, a Julius Meinl trening centar idealno mesto da je savladate! Svaki iskusan ugostitelj zna da ...
pročitaj jošSajam BrauBeviale jedan je od najvećih svetskih sajmova specijalizovanih za industriju piva, vina, alkoholnih i ostalih pića, sa snažnim fokusom na...
pročitaj još