17.01.2023 Drink

Predstavljamo vam Lagavulin 11YO Steak Scotch viski

Lagavulinov single malt star 11 godina je ciljano kreiran za uparivanje sa goveđim odrescima. I savršen je.

Promocija u kultnom Boisdaleu

U cenjenom londonskom klubu Boisdale, na promociji zatvorenog tipa, predstavljeno je najnovije izdanje škotskog Single Malt viskija iz Lagavulin destilerije. Ovo ne bi bilo ništa posebno neobično da se ne radi o posebnom viski izdanju kreiranom ciljano za uparivanje sa stekovima, te je promocija organizovana kao večera na kojoj je poslužen savršeni stek uz dimljeni Lagavulin.
Boisdale je nesumnjivo jedan od uspešnijih londonskih lokala sa zanimljivim pristupima goveđim odrescima. Koncept kluba, sa prilično kičastim elementima Škotske, koji se nalazi u neboderu Canary Wharf u Londonu, je okrenut višem staležu muške populacije. Pored vrhunskih stekova, imaju impozantan viski bar, veliki walk-in cigarski humidor, Oyster&Grill Bar, nekoliko privatnih soba za večere i pravi klubski prostor sa živom muzikom. Idealno mesto za uparivanje dimljenog škotskog viskija sa stekovima.

Nastavak saradnje sa holivudskim glumcem Nikom Ofermanom

Lagavulin je više nego uspešna destilerija i nalazi se u samom vrhu viski ponude. Legendardni šesnaestogodišnjak je postao standard prema kojem se mere ne samo dimljeni, nego svi škotski, zapravo, svi svetski viskiji. Treset kojim se dimi ječam u Port Ellenu, u blizini destilerije, daje Lagavulin viskijima prepoznatljivu notu algi, školjki i zapaljenog suvog lišća i liči na najaromatičnije dimljene čajeve.
Ovo izdanje Lagavulina 11YO Offerman Edition Charred Oak Casks nastavak je uspešne saradnje sa Nikom Ofermanom, holivudskom zvezdom i piscem, sa kojim na vrlo inovativan način prilaze tržištu kroz seriju video snimaka, obojenih originalnim i na momente crnim humorom.
Viski je finiširan u posebno pripremljenim buradima koja su prošla proces “podmlađivanja”, odnosno dodatne obrade. Burad za burbon od američkog hrasta i burad crnog vina od evropskog hrasta su najpre sastrugana sa unutrašnje strane, a zatim su paljena na visokoj temperaturi kako bi se uz osnovne arome dobila kompleksnost začina i note karamelizovanog šećera.

Slatkasti dim, sušeno voće, citrusi, vanila, duvan i mlečna čokolada

Na ukusu ćete osetiti prepoznatljive note Lagavulina. Morski, biljni i gotovo slatkasti dim, sušeno voće, višnje, citrusi, vanila, duvan, mlečna čokolada i puno, puno ječmenog slada. Kako se radi o posebno pripremljenim buradima, ono što je neočekivano je puna raskoš meda, karamele, demerara šećera, ali i papreni ukus kojeg u drugom talasu nadopunjuju osetna vanila, obilje sušenog voća, slatkih začina i oraha.
S obzirom da se radi o pet godina mlađem viskiju od omiljene šesnaestice, svežina je naglašenija, ali to nije mana. Dobra odluka je podizanje ABV na 46%, sa standarda od 43% kod 16YO. Na večeri u Boisdalu su ga uparili sa njihovim Special Select Prime Ribeye, odnosno komadom mesa od škotskog goveda od 280 grama, suvo odležanim 35 dana sa himalajskom soli, koji se doslovno topio u ustima. Po rečima srećnika koji su prisustvovali večeri radi se o sjajno uklopljenoj slasnosti odležalog steka posluženog uz odlične trostruko pržene krompiriće i bernez sos, sa Lagavulinom.
Ovaj Lagavulin 11YO kreiran za stekove je doslovno bez mane. Ideja o uparivanju sa mesom je pun marketinški pogodak, ali i daleko više. Jednostavno se radi o savršenom viskiju za savršeni stek.

LIČNA KARTA
Lagavulin 11YO

Regija: Ailej, Škotska
Destilerija: Lagavulin
Sastav: 100% ječmeni slad
ABV: 46%
Cena: oko 100 dolara
Oko: bakarna boja
Nos: dim, vanila, jabuka, kruška, citrusi, karamela i koža
Nepce: dim, karamela, vanila, voće, citrusi, prženi orasi, slad, koža i začini
Završnica: duga, dim, desertna slatkoća i sladne-slankaste note
Opis: izvrsno izbalansirani viski, punog tela koji pruža baršunasti osećaj

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: LAGAVULIN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije