16.01.2023 Drink

Muzej viskija prema planu zatvoren 15. januara

Prvi Muzej viskija & bar u Beogradu, ali i regionu zatvorio se 15. januara. Prema prvobitnom planu projekat je trebalo da bude završen 1. decembra, ali zbog interesovanja posetilaca rad je produžen i tokom novogodišnjih praznika. Izuzetno uspešan projekat od otvaranja je ugostio brojne posetioce iz Srbije i regiona u autenitičnoj dorćolskoj gradskoj kući s kraja 19. veka.

Muzej viskija posetilo više od 13 hiljada posetilaca za šest meseci

,,Stručni vodiči su samo kroz Muzej viskija, ne računajući goste Bara, proveli više od 13.000 posetilaca, od čega je više od 3.500 bilo iz regiona. Svi su imali mogućnost da prošire vidike i saznaju više o istoriji viskija od Mesopotamije do današnjih dana te uživaju u atmosferi nesvakidašnjeg muzeja i ukusima najboljih irskih i drugih viskija. Vikendi su bili rezervisani za muziku i DJ nastupe Oyshe, Mihajla, Une Senić, trija naše poznate muzičarke Nede Nikolić, akustične nastupe i mnoge druge”, rezimiraju iz Muzeja viskija.

Organizovana viski tura

Tražio se termin više za organizovane obilaske

Tokom pola godine rada realizovane su edukativne radionice o viskiju i viski koktelima, kao i druženja sa specijalnim gostima iz sveta filma i pozorišta, kao i uzbudljivi koncert Električnog orgazma u bašti Muzeja. Tražio se termin više za organizovane obilaske tokom kojih su posetioci otkrili sve tajne proizvodnje irskog viskija, od izbora sastojaka, fermentacije, destilacije do odležavanja viskija u buradima, a sve to kroz zanimljive priče, eksponate i 3D modele i jedinstvenu degustaciju irskih viskija na kraju svaku ture. Posetu Muzeju posebno je učinio atraktivnim muzejski bar sa 25 različitih vrsta viskija iz svih krajeva sveta te viski kokteli od kojih su mnoge posetioci ovde probali prvi put.

Degustaciona sala Muzeja viskija

„Bar ima neki poseban šmek“

,,Volim da obilazim gradove i mesta koja su izvan šablona. Ovaj bar me je ‘kupio’ jer ima neki poseban šmek. Sa društvom sam se često šalio da se „sa predznanjem“ ide u provod, ovde smo to i primenili na delu. Vodič nam je pokazao proces proizvodnje i ispričao mnoge zanimljive detalje koje nisam do sada znao“, o utiscima obilaska prepričava Dejan iz Budve.
Marko iz Beograda kaže da su njemu nesvakidašnji ambijent, dobra muzika i piće dovoljni i dodaje: ,,Muzej sam smestio u ‘top 3 mesta za izlazak’, a degustacija i takmičenje u pogađanju vrsta viskija, koje nam je vodič organizovao na kraju ture definitivno je bio najjači deo izlaska“.

Marija Kilibarda u Muzeju viskija

Prvi evropski grad sa Muzejom viskija

Od otvaranja u julu prošle godine Muzej su posetili i brojni poznati ljubitelji i poznavaoci viski kulture: Dejan Cukić, Milica i Marko Kon, Branislav Tomašević, Marija Kilibarda, Aleksandar Srećković, Ivan Miljković, Nichim Izazvan, Matea Milosavljević, Marina Ćosić, članovi diplomatskih misija u Beogradu i mnogi drugi. Beograd je na pravi način iskoristio priliku da bude prvi evropski grad sa Muzejom i originalnom i nagrađivanom turom Jameson destilerije u dablinskom Bow Streetu. Najpopularniji irski viski Jameson bio je i partner ovog projekta.

Una Senić u Muzeju viskija

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: MUZEJ VISKIJA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije