Angostura biteri glavna fotka
27.01.2021 Cafe Bar

Angostura biteri koktelima daju karakter i kompleksnost

Sveprisutni sastojak koji sam po sebi ne zaslužuje vašu pažnju, ali svemu daje karakter i kompleksnost. To bi u jednoj rečenici bila definicija bitera. Ovaj, mnogo više nego final touch ujedno je i preživeli podsetnik na istorijat pića, na vreme kad je alkohol bio medicina.

Alkoholne infuzije aromatičnog bilja

Biteri su alkoholne infuzije aromatičnog bilja, začina i kora agruma, s dodatkom sastojaka koji daju gorčinu poput encijana, kinina, raznih kora drveta, korenja i slično. Vrhunac su doživeli u 19. veku, kada je svaki lekar koji je držao do sebe pokušavao proizvesti unikatan biter.
Na tržištu dominiraju dve vrste bitera, oni koji se piju sami kao dižestivi, i oni koji se koriste radi ukusa, u koktelima. Male bočice sa mističnim imenima, a koje podsećaju na apotekarske, nalaze se na pultu svakog bara koji želi da bude ozbiljno shvaćen. Najklasičniji i najpopularniji među njima su Angostura biteri. Firmu je osnovao Johan Gotlib Bendžamin Sigert, nemački lekar, ali i pustolov, pun avanturističkog duha koji ga je 1820. i odveo u Venecuelu. Sigert je sa nekoliko svojih pruskih prijatelja i hiljadama britanskih veterana iz Napoleonovih ratova došao u pomoć Simonu Bolivaru, u ratu protiv španskih kolonista. Postao je šef vojne bolnice pri glavnom štabu u luci Angostura. Vojnici u tropskoj klimi imali su sasvim drugačije probleme nego u Evropi i Sigert je počeo istraživati lokalno bilje u potrazi za receptom za tonik, koji će biti lek za probavu i energetski napitak za vojnike.

Angostura biteri tri bočice

Amargo Aromatico je bio najtraženijih lek u Venecueli

Sigertov prvi biter, koji je nazvao Amargo Aromatico, postao je jedan od najtraženijih lekova u Venecueli. Tradicija se i danas čuva u nazivu Angosturinog bazičnog Aromatic Bitera. Kada su Sigertovi biteri 1830. godine prvi put prešli Atlantik i stigli na englesko tržište, bio je to početak nove velike industrije i revolucije u barovima.
Angostura biteri danas se proizvode po gotovo istom receptu koji je zapisao Sigert. Sadrže 44,7 posto alkohola, čiji se sastojci maceriraju u istom destilatu melase šećerne trske koji se koristi i za Angostura premium rumove. Tačnu recepturu, navodno, zna samo petoro ljudi, a legenda kaže da svi oni poštuju dogovor da nikad ne lete istim avionom niti jedu u istom restoranu.
Porodica Sigert je davno sklopila sporazum sa trinidadskom carinom da Angosturine pošiljke propušta bez otvaranja, kako niko nikad ne bi saznao sastojke. Kad paketi stignu u fabriku, nose se u Svetilište, sobu u koju sme ući samo pet stručnjaka koji će napraviti mešavinu, a nakon toga je preuzimaju radnici.
Angostura biteri su diskretna pojava u barovima, njihove bočice možda nećete odmah primetiti na šanku, njihove ukuse najčešće nećete ni osetiti u koktelu. Ali kuća Angostura i njeni biteri su večni i obavezni element svih ozbiljnih barova.

Istorija Angostura bitera kroz tri koktela

Queen’s Park Swizzle

SASTOJCI: 60 ml Angostura 5YO ruma * 25 ml soka od limete * 20 ml sirupa od demerare * 8 listova limete * 6 do 8 dasheva Angostura Aromatic Bittera
PRIPREMA: U čašu za mešanje stavite sve sastojke, promešajte swizzle stickom, ulijte u highball čašu, dodajte drobljeni led, promešajte, dodajte još leda, a zatim biter.

Amora Amaro koktel You Tube
Amora Amaro

SASTOJCI: 45 ml Amaro di Angostura * 22,5 ml Angostura Aromatic Bittera * 30 ml šećernog sirupa * 30 ml svežeg soka limete
PRIPREMA: Šejkirajte sastojke i procedite u coupe čašu.

Lemon, Lime and Bitters

SASTOJCI: 15 ml svežeg soka limete * 4 dasha Angostura Aromatic Bittera * soda od limuna i limete
PRIPREMA: Highball čašu dopola napunite ledom, iscedite u nju pola limete, dodajte Angostura Aromatic Bitter, prelijte sodom od limuna i limete i promešajte.

Slike alkohol

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: ANGOSTURA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije