Magellan se vraća na scenu punim jedrima
Restoran Magellan dobio je novo ruho i novog vlasnika, chefa Aleksandra Ilića. Uz sjajan koncept i a la carte sezonski meni, zaplovio je punim jedr...
pročitaj jošPistaći su danas planetarno popularni, što zbog svog ukusa, a još više zbog svestranosti. Ovo je bilo dovoljno da Mattia Michelangeli, mladi chef sicilijanskog porekla, pokrene projekat i dva restorana Eden il Paradiso del Pistacchio u Rimu.
– Ideja je bila da se upozna jedan tako svestran proizvod kao što je pistać u svim njegovim oblicima – rekao je ovim povodom mladi chef.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Ako mislite da ovaj restoran ima desetak jela prevarili ste se. Na klasične bruschette stavljaju namaz od bivoljeg sira sa pastom od pistaća, zatim prave espumu od pistaća sa tartufima, a ima ih u kombinaciji sa guanciale slaninom i sa caponatom i bosiljkom.
Mattia teletinu puni sa pistaćima i mortadelom u majonezu od limete, a uz Angus odrezak servira meko pečeno žumance i tartar od pistaća. Kada u ovom restoranu rasečete buratu, opet su tu pistaći, kao i posute na cacio e pepe. Mesne ćufte su pune mlevenih pistaća, a mleveni se koriste i u testu za gnocchi, kao i u sosu od slanine i mozzarelle.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Tartar od kozica je sa pistaćima, kao i juneći hamburger sa kačkavaljem ili file od govedine sa fonduom od pistaća. Logično, nalazi se u svim desertima i gelatima, a ako poželite prilog, poput pomfrita i on je preliven pogodite čime.
Ako vam posle obroka u ovom restoranu, nije dovoljno pistaća, možete naručiti u restoranu, ali i na njihovoj službenoj stranici, različite proizvode. U ponudi imaju čokoladu od pistaća za 5 evra, praline za 8 evra, kremu od pistaća za 9, pesto za 10, a liker od pistaća za 16 evra. Ni cene u restoranu nisu previsoke i kreću se od 7 za antipasti, preko 14 za primi, do 18 za secondi jela, dok su svi kolači 6 evra.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Oba restorana su za kratko vreme postala popularna, pa svratite i vi ako se nađete u Rimu.
Zanimljivo! Pistaći su biljka koja se od davnina koristi u ishrani ljudi, a njihova istorija seže hiljadama godina unazad. Smatra se da potiču iz Bliskog istoka, a arheološki nalazi pokazuju da su bili deo ishrane još u antičko doba. Ne čudi da su neizostavni deo kuhinje u Turskoj, Iranu, Siriji, Libanu, gde postoji verovanje da pistaći donose sreću i bogastvo. U Kini je simbol dugovečnosti, u Indiji ga koriste kao zaštitu od zlih sila, a u Egiptu se koristio u ceremonijalne svrhe što pokazuju crteži u grobnicama faraona.
Slične teme:
Pizza al taglio – četvrtasta pizza iz pleha je još jedan neodoljivi italijanski zalogaj
Preporučujemo: Top 5 pizzerija u Beogradu koje ne smete zaobići
Restoran Magellan dobio je novo ruho i novog vlasnika, chefa Aleksandra Ilića. Uz sjajan koncept i a la carte sezonski meni, zaplovio je punim jedr...
pročitaj jošTradicionala 2025, Izbor za najbolje restorane koji služe tradicionalna i autentična jela Srbije, organizuje Cafe Bar & Restoran kako bi potpom...
pročitaj jošNe smemo dozvoliti da u zaborav padnu tradicionalna jela u kojima su uživali naši stari, mnogo pre otvaranja prve kafane u Srbiji. Da bi potpomogli...
pročitaj još