Hadži Jovan Mrđenović: Priča o Priči, čarima Dunava i alaskom načinu života
Naš dragi kolumnista Hadži Jovan Mrđenović posetio je restoran Priču, pitomo i umiljato mesto u kom se prepliću ribarske i pecaroške priče. mesto u...
pročitaj jošDo rekonstrukcije dela centra Beograda, pre svega prema ulici Kralja Milana i trgu Slavija svakako će doći, ali kafana „Manjež“ neće biti srušena, kaže profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Ivan Rašković, nakon što se poslednjih meseci u široj javnosti debatuje o budućem izledu bloka Između Slavije i parka Manjež i sudbini čuvene kafane.
„Svakako će doći do rekonstrukcije sadašnjeg urbanog tkiva, pre svega prema ulici Kralja Milana i trgu Slavija, a to najviše mislim na nove frontove koje bi trebali da dobiju savremen izgled, koji će biti pečat ovog doba. Većina konkursnih rešenja je uglavnom to i predvidela“, objasnio je profesor Rašković.
Budući izgled ovog dela grada pažnju javnosti je privukao naročito posle javnog međunarodnog arhitektonskog konkursa, a koji je za predmet imao blok Između Slavije i parka Manjež.
„Ono što je bitno da pojasnim, nijedno rešenje nije predvidelo rušenje kafane ‘Manjež’, niti će ‘Manjež’ biti rušen. I tu nema nikakve dileme! Vidim da se u javnosti barata pogrešnom informacijom i još jednom, nedvosmisleno: ‘Manjež’ ostaje“, istakao je profesor Ivan Rašković, koji je i predsednik je društva arhitekata Beograda, a predsedavao je i žirijem konkursa.
Profesor Rašković, upućen je u sva dešavanja oko ovog bloka, jer je predsedavao žirijem konkursa zajedno sa čuvenim britanskim arhitektom i profesoron na Harvardu Simonom Fromvilerom. Član žirija je bio i Krešimir Rogina iz Hrvatske, jedan od najpoznatijih arhitekata u regionu. Ovaj međunarodni konkurs je uspešno završen i doneo je nekoliko zanimljivih rešenja.
Mesto od kog nikada niste videli neobičnije, a ni lepše. Već na prilasku ovom objektu smeštenom usred šume, ispod Batinskog mosta, gde Dunav mirno ...
pročitaj jošPred vama je novembarski broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u njemu vam donosi najsvežije vesti, intervjue i ostale teme iz HoReCa sektora, g...
pročitaj jošPistaći su danas planetarno popularni, što zbog svog ukusa, a još više zbog svestranosti. Ovo je bilo dovoljno da Mattia Michelangeli, mladi chef s...
pročitaj još