Filip kambi
21.12.2021 Beverage

Preminuo svetski poznati enolog i konsultant Vinarije Tikveš Filip Kambi

Filip Kambi, jedan od najpoznatijih svetskih enologa zaslužnih za razvoj savremene vinske industrije, iznenada je preminuo u 59. godini. Kambi je bio i jedan od konsultanta vinarije Tikveš i vinarije Château de Gourdon u Francuskoj, gde je radio u nekoliko vinarija, posebno u dolini Rone.

2010. godine je proglašen za najboljeg enologa na svetu

Saradnja Kambija i Tikveša počela je 2009. godine, a sledeće godine je proglašen za najboljeg enologa na svetu od strane prestižnog vinskog kritičara Roberta Parkera. U Tikvešu je Kambi zajedno sa Markom Stojakovićem, vođom tima enologa u vinariji, radio na stvaranju vrhunskih terroar vina, danas jednih od najnagrađivanijih – „Bela voda”, „Barovo” i „Domen Lepovo”. Pored toga, Kambi je pomogao u identifikaciji novih autentičnih mikrolokacija u zemlji i promovisao Tikvešov terroar.
Iako je njegov rad u vinskom svetu bio visoko cenjen u svetu, Kambi je skromno i predano pristupao svakom novom projektu, fokusirajući se na njegov autentični potencijal. Za njega su najvažniji faktori za stvaranje vrhunskih vina bili terroar, vinogradi, klima i strast sa kojom se stvara vinska priča. Njegova sposobnost da razume potrebe i navike savremenih ljubitelja vina umnogome je zasnovana na konceptu vrhunskih vina Tikveš i dalje je taj koncept bio veliki motiv za razvoj vinske industrije u regionu.
Kambi je često naglašavao: „Ljudi žele novo vrhunsko iskustvo, sada i odmah, a autentične sorte su nešto što samo vi možete da ponudite. Ljudi žele da probaju nove stvari, pa treba upotrebiti sva sredstva da se ispriča ta autentična priča”.

Filip kambi

„Kroz enološki tim Tikveša duh Kambija će nastaviti da ‘živi’“

„Izgubili smo velikog prijatelja i saradnika. Njegov doprinos razvoju ,,Tikveša“ i vinske industrije je ogroman. Strast sa kojom je pristupao poslu uspešno je preneo na enološki tim sa kojim je radio i koji je dalje uspevao da samostalno stvori nove vinske potencijale i obogati vinsku kartu Tikveša.
„Kroz enološki tim Tikveša duh Kambija će nastaviti da „živi“, kažu iz vinarije Tikveša.
Vinarija Tikveš odaće počast svom saradniku Kambiju na komemorativnoj sednici, koja će biti održana 21.12.2021.godine, sa početkom u 11.00 časova, u prostorijama Edukativnog centra M6.
Kambi i enološki tim Tikveša uspeli su da naprave vrhunska vina koja su dobila najviše ocene Parkera, ali i druge prestižne nagrade na svetskim takmičenjima u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Upravo je ovaj tim najzaslužniji za razvoj premijum segmenta vinarije Tikveš, koji se dobro pozicionirao na regionalnom tržištu. Potvrda za to su brojne nagrade na renomiranim svetskim takmičenjima. Samo u 2020. godini vina Tikveš i Tikveš Châteaux&Domaine, koja su obeležena njegovim potpisom, osvojila su 100 nagrada i priznanja na prestižnim međunarodnim vinskim takmičenjima.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: VINARIJA TIKVEŠ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije