
Investicija u nevidljivo: Voda kao strateški resurs
Kako se fokus sve više usmerava na optimizaciju troškova i unapređenje korisničkog iskustva, pitanje kvaliteta vode sve više ulazi u agendu hotelij...
pročitaj jošČitaocima magazina CafeBar & Restoran bartender Zoran Budimirović poklanja recept sjajno izbalansiranog koktela Brankoni, čiji ključni sastojak je naše nacionalno piće, rakija šljivovica.
– Kada pričamo o magazinima, Cafe Bar & Restoran otkrivao je često recepture starih i popularnih koktela, što me je zaintrigiralo i tragao sam za sličnim temama u drugim izdanjima. Naišao sam u jednom momentu na popularni francuski, tačnije magazin iz Pariza koji je spomenuo koktel Boulevardier, davne 1920. godine. Predstavljao je savršen balans tri sastojka koji i danas ulepšava dane konzumentima – ističe Zoki.
– Tema našeg koktela Brankoni je baš taj savršeni balans, koji me je inspirisao i koji sam uspeo da postignem sa šljivovicom. Ona je naša tradicija koja može mnogo da doprinese u pisanju nove istorije kad su kokteli u pitanju. Ako je voće baza u koktelu, treba znati koje su mu prednosti u aromatici i na šta treba obratiti pažnju u pravljenju balansa.
– Branko Premium Šljivovica je nešto približno burbonu, tako da je odlična zamena za bazni alkoholu u koktelu Boulevardier, a lični pečat i savršeni balans postigli smo dodatkom Urban likerom od višnje, koji je pogurao note crvenog vermuta, primirio alkohol i oplemenio gorki biter. Da se osvrnemo malo kroz istoriju. Posle Prvog svetskog rata, povećali smo broj zasada šljive Požegače. Rast u voćarstvu primetio se po izvozu osušene šljive. Kod nas je šljivovica veoma zastupljena i u običajima, a novo vreme donelo je nove trendove u kojim kokteli sa rakijom pomeraju granice i postavljaju nove standarde – objašnjava svetski nagrađivani bartender i brand ambasador Branko rakije, Zoran Budimirović.
Samba kafa svoj kvalitet zasniva na pažljivo odabranim prvoklasnim sortama kafe, a radi se o blendu 90% Arabike i 10% Robuste. Sve je počelo sponta...
pročitaj jošLimončelo je liker od limuna koji se uglavnom proizvodi oko Sorentinskog poluostrva i na obali Amalfija. Originalni limončelo se pravi isključivo o...
pročitaj jošBelgrade Cocktail Fest - vrhunski koktel spektakl! Hotel Radisson Old Mill Beograd 7. juna okupiće najbolje barmene domaće, regionalne i svetske sc...
pročitaj još