
Koznik Lounge Bar: U srcu parka, u duši Banje
Nova sezona u Vrnjačkoj Banji donosi novu energiju i vedrinu, park oživljava u punom sjaju, a posetilaca je iz dana u dan sve više. U tom ritmu buđ...
pročitaj jošČitaocima magazina CafeBar & Restoran bartender Zoran Budimirović poklanja recept sjajno izbalansiranog koktela Brankoni, čiji ključni sastojak je naše nacionalno piće, rakija šljivovica.
– Kada pričamo o magazinima, Cafe Bar & Restoran otkrivao je često recepture starih i popularnih koktela, što me je zaintrigiralo i tragao sam za sličnim temama u drugim izdanjima. Naišao sam u jednom momentu na popularni francuski, tačnije magazin iz Pariza koji je spomenuo koktel Boulevardier, davne 1920. godine. Predstavljao je savršen balans tri sastojka koji i danas ulepšava dane konzumentima – ističe Zoki.
– Tema našeg koktela Brankoni je baš taj savršeni balans, koji me je inspirisao i koji sam uspeo da postignem sa šljivovicom. Ona je naša tradicija koja može mnogo da doprinese u pisanju nove istorije kad su kokteli u pitanju. Ako je voće baza u koktelu, treba znati koje su mu prednosti u aromatici i na šta treba obratiti pažnju u pravljenju balansa.
– Branko Premium Šljivovica je nešto približno burbonu, tako da je odlična zamena za bazni alkoholu u koktelu Boulevardier, a lični pečat i savršeni balans postigli smo dodatkom Urban likerom od višnje, koji je pogurao note crvenog vermuta, primirio alkohol i oplemenio gorki biter. Da se osvrnemo malo kroz istoriju. Posle Prvog svetskog rata, povećali smo broj zasada šljive Požegače. Rast u voćarstvu primetio se po izvozu osušene šljive. Kod nas je šljivovica veoma zastupljena i u običajima, a novo vreme donelo je nove trendove u kojim kokteli sa rakijom pomeraju granice i postavljaju nove standarde – objašnjava svetski nagrađivani bartender i brand ambasador Branko rakije, Zoran Budimirović.
I ove godine, inicijativa Ima bez dima poziva kafiće, barove i restorane širom Srbije da se pridruže obeležavanju Svetskog dana bez duvanskog dima ...
pročitaj jošNa golf terenima „Golf klub Ada“ održan je Tikveš Châteaux & Domaines II GCA Masters 2025, jedinstveni događaj ,,Golf Tournament”, koji je okup...
pročitaj jošU svetu kafe, gde se kvalitet meri svakim gutljajem, mleko koje barista koristi može biti presudni faktor. Zato ne čudi što je Cremoso Latte tokom ...
pročitaj još