23.07.2021 Cafe Bar

Cointreau vs Triple Sec! Vodič kroz likere od slatke i gorke pomorandže

Cointreau je Triple Sec, ali Triple Sec nije samo Cointreau. Pred vama je sažeti vodič kroz likere od slatke i gorke pomorandže, koji se tokom leta koriste u gotovo svim koktelima.

Razlikuju se po ukusu, sadržaju alkohola i ceni

Koja je razlika između ova dva likera i koji liker treba da koristite za Margaritu? Ovo su vrlo jednostavna pitanja, koja, ipak, zahtevaju kompleksne odgovore. Cointreau spada u grupu Triple Sec likera koji se proizvode od plodova gorke i slatke pomorandže, a koji se razlikuju i po ukusu, sadržaju alkohola, kao i po ceni.

Cointreau

Cointreau je bistri liker zlatnonarandžaste boje s ukusom pomorandže napravljen od kore slatkih i gorkih pomorandži. Poznat je kao vrsta Triple Sec likera. Metod proizvodnje i recept su porodična tajna još od 1880. godine, kada se pojavio u Francuskoj. Njegov karakter i izvrsnost leže u pažljivoj selekciji i mešanju pomorandži koje se gaje u Španiji, Brazilu i na Haitiju.
Ukus: Cointreau ima izbalansiran ukus između gorkog i slatkog, sa začinima koji mu daju toplinu, kompleksnost i nijansiranu mirisnu aromu. Napravljen od slatkih i gorkih kora pomarandže.
Cena: Cointreau je liker u srednjem cenovnom razredu i flaša od 700 ml košta od 2.200 do 2.600 dinara.
Sadržaj alkohola: Cointreau ima više alkohola nego generalno Triple Sec, jačina mu je 40% ABV.

Triple Sec

Triple Sec, u prevodu „trostruko suvo” naziv je za kategoriju likera. Triple Sec je bilo koji bistri i suvi liker sa ukusom pomorandže, uključujući i Cointreau. U većini prodavnica alkohola flaša obeležena sa Triple Sec lošijeg su kvaliteta od Cointreau likera, a samim tim oni su i jeftiniji.
Ukus: Triple Sec ima jednostavniji, da ne kažemo običniji ukus od Cointreau likera. Vrlo je citrusan, skoro kao da se radi o votki s infuzijom pomorandže. Kvalitet zavisi od brenda koji ga proizvodi.
Cena: Triple Sec je cenovno u nižoj kategoriji. Flaša od 700 ml košta od 700 do 1.500 dinara.
Sadržaj alkohola: Triple Sec ima niži procenat alkohola i mogu se naći u rasponu od 15 do 30% ABV.

Kokteli

Margarita >> Svejedno koji liker koristite, napravite ga „on the rocks” sa tri jednostavna sastojka: limeta, tekila i Cointreau, ili koristite vrlo dobar Triple Sec.
Sidecar >> Radi se o jednom o najboljih klasika svih vremena. Savršen je kad izbalansirate konjak, Cointreau ili Triple Sec i limun.
Cosmopolitan >> Ovaj klasični pink koktel sastoji se od votke, soka od brusnice, limete i likera od pomorandže.
White Lady >> Sofisticirani, citrusni sour klasik koktel, uglavnom se pravi sa Triple Secom, uz džin, limun i pasterizovano belance.

Sidecar

Evo kako da napravite jedan od najboljih klasika svih vremena, čija je tajna u savršenom balansu konjaka, limuna i Triple Seca.

SASTOJCI:
* 60 ml konjaka (VS ili VSOP)
* 30 ml Cointreau ili Triple Sec likera
* 30 ml soka od limuna

PRIPREMA:
1. Kriškom limuna pređite preko ivice coupe čaše, a zatim je lagano uronite u barski super fini šećer.
2. U šejker stavite šaku leda i sve sastojke i miksajte dok se tečnost ne ohladi.
3. Sipajte u pripremljenu čašu. Garniš je kolut limete ili pomorandže.

Grand Marnier

Kada je ovaj brend francuskog oranž likera u pitanju, radi se o miksu Triple Seca i konjaka, a prvi put je proizveden 1880. godine. Smatra se top-likerom sa krajnje sofisticiranim i razvijenim ukusom. Njegov tvorac Louis-Alexandre Marnier Lapostolle imao je ideju da iskombinuje konjak s retkom sortom gorke pomorandže s Karipskih ostrva. Njegov prijatelj Cesar Ritz, osnivač hotelskog lanca „Ritz”, pomogao mu je da smisli ime, kao i dizajn flaše. Ovaj otmeni liker je posluživan i na „Titaniku”, a kao dokaz je flaša koja je pronađena u olupini broda.
Grand Marnier ima ukus brendija s jačom notom pomorandže i slabijom notom vanile i hrasta. Ima teži i složeniji ukus od ostalih likera od pomorandže i dovoljno je jak (40% ABV) da se može piti čist iz čaše za konjak. Nije obavezan na barskim policama, ali se preporučuje za sve miksologe koji su spremni na avanturu.
U poređenju s drugima, Grand Marnier je skuplji, a flaša od 700 ml košta od 2.600 dinara. Pošto ćete ga koristiti u malim količinama, preporučujemo vam da nabavite manje pakovanje od 350 ml.

Orange & Blue Curaçao

Orange Curaçao je Tripl Sec liker slatkog je i uravnoteženog ukusa pomorandže. U ponudi je i Dry, koji ima suvlji finiš. Cena mu varira, pa tako flašu od 700 ml možete nabaviti po ceni od 1.100 do 2.000 dinara. Koristite ga u koktelima poput El Presidente ili Mai Tai. Mnogo češći je Blue Curaçao, svetloplave boje, koji se koristi u koktelima poput Blue Hawaii i Blue Lagoon. Ovaj liker obojen veštačkom bojom ima slatkasti ukus s gorkim finišem. Procenat alkohola mu varira od brenda do brenda, ali obično je oko 25% ABV.

Slike alkohol

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije