pivnica axiom
22.07.2025 Cafe Bar

Skuša na tanjiru, pivo u čaši: Axiom menja pravila igre

Pivnica je, zar ne, mesto gde očekujete kobasice, burger i pomfrit. Ali, Axiom ne haje za ukalupljene stereotipe, niti želi da igra na sigurno. Udruživši snage sa chefom Vladimirom Oljkinickim, stvorili su jela koja su hrabra, sveža i ukusna. Ne zbog trenda, već zato što letnja večer zaslužuje hranu koja vas mami da naručite još jedno pivo i ostanete bar još pola sata. Baš kao što se Axiom potrudio da vam na sto donese najbolje moguće ukuse, mi smo se potrudili da uparimo savršene pivske pratioce za svaki zalogaj.

Pivnica Axiom u Beograd donela skušu i Witbier

Starteri su osmišljeni tako da otvore apetit, bez težine koja vas usporava. Tuna ceviche je čist užitak – nežna riba koja upija citrusne note limete i limuna, sa diskretnim začinima, avokadom i hrskavim povrćem koje osvežava svaki zalogaj. Savršeno se uparuje sa Saison pivom, čiji voćni estri i blaga začinska nota podvlače svežinu ribe, bez da je nadjačaju.

Bruskete sa škampima i gvakamoleom su primer koliko jednostavnost može biti luksuzna kada je sve sveže. Uz ovo predlažemo Pale Ale, čija voćna gorčina izbalansira slanost morskih plodova i daje svakom zalogaju dodatnu dimenziju. Kada dođe vreme za glavna jela, filozofija Axioma je jasna: porcija koja vas neće ostaviti gladnim i ukus koji nećete zaboraviti.

pivnica Axiom

Hot dog sa skušom jedno je od najprijatnijih iznenađenja. Dimljena skuša ima dubok, roštiljski ukus, dok sočnost ribe i blaga slanost donose morske tonove, a caciki zaokružuje poznati format hot-doga. Uz ovo jelo savršeno ide Witbier (pšenično pivo sa citrusnim notama), jer osvežava i podvlači ukuse ribe, a lagana karbonizacija čisti nepca za sledeći zalogaj.

Axiom uprauje govedinu i Porter

Drpana govedina je jelo koje vas vraća korenima, ali uz urban twist. Mekano, sporo kuvano meso koje se raspada na vlakna, natopljeno sopstvenim sokovima i servirano s ukiseljenim crvenim lukom sa mekanim pecivom koji upija svaku kap tog bogatog ukusa. Uz govedinu biramo Porter, jer tamni tonovi prate dubinu mesa, dok blage note čokolade i kafe iz piva naglašavaju karamelizovane delove mesa.

pivnica Axiom, vladimir oljinickim

Za one koji vole začin, ljuta kobasica je pravi izbor. Pravi nivo pikantnosti koji ne maskira, već ističe ukuse mesa. Prijatan udar toplote savršeno se slaže sa IPA pivom, jer izražena gorčina i citrusne note hlade nepca, dok aromatični hmelj dodaje sloj koji se spaja sa začinima kobasice.

Pita s mesom u sosu od pečuraka i pileća prsa sa grilovanom šargarepom donose dašak domaće trpeze, ali sa urbanim bistro šmekom. Sočno, pošteno i ukusno, ovo jelo se odlično slaže sa Amber Ale pivima, koja svojom karamelastom osnovom i balansiranom gorčinom prate meso i naglašavaju njegovu sočnost.

Škampi i Lager u pivnici Axiom

Za one koji žele nešto morskije, škampi u ljutom sosu su pravi letnji hit. Pikantan, ali osvežavajući sos koji prati slatkoću škampi, stvara jelo koje traži još jedan zalogaj. Uz ovo jelo predlažemo Lager ili Helles, jer njihova lagana struktura i osvežavajuća gorčina balansiraju začinjenost i daju prostoru škampima da budu u centru pažnje.

pivnica Axiom

Novi letnji meni pivnice Axiom pokazuje da pivnica može da bude mesto soul dining iskustva. Hrana koja je inspirisana nordijskim minimalizmom i jednostavnošću, sa fokusom na kvalitetu i sezonskim sastojcima, uparena sa pivarstvom koje se živi, a ne samo služi. U Axiomu, pivo nije dekoracija, već partner hrani. A hrana nije sporedna stavka uz pivo, već ravnopravan akter u priči koja je jednostavna, iskrena i puna duše.

AUTOR: Svetislav Stojanović / N.S.

FOTO: IG/axiom.beograd

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije