Kratka istorija i podela piva! Čudo fermentacije vratilo se na velika vrata
Kroz istoriju dugu 6000 godina pivo je smatrano jednom od najvažnijih životnih namirnica, služilo je kao lek, koristilo se kao sredstvo plaćanja i ...
pročitaj jošVodič za uparivanje piva i hrane by Cafe Bar & Restoran je tu da vam pomogne u odabiru vrste piva koje će savršeno stopiti sa određenim jelom.
Odnos prema pivu i vinu je oduvek bio opterećen predrasudama koje potiču iz vremena Gaja Julija Cezara i rimskog carstva. Pivo od tada nosi epitet pića varvara, da bi do polovine prošlog veka u našim krajevima bilo rezervisano za, pre svega, zidare, rudare i sve ostale proletere koji su rmbačili za svoj teško zarađeni dinar. I trošili ga u prvoj kafani, obično u beton kombinaciji sa nekom žestinom.
Vino, na drugoj strani, kao piće bogova, bilo je rezervisano za vladare i njihove podguzne dvorske mušice i njegova popularnost kao omiljeno piće, pogotovo uz trpezu, ostala je neokrnjena do današnjih dana. A, uparivanje vina i hrane je postala ozbiljna nauka u službi zadovoljavanja naših nepca. No, pivo se s hranom itekako može dobro uparivati. I pritom ne mislimo samo na fast food hranu, pizzu, ćevape, burgere i kobasice. A na šta mislimo, sledi u našem vodiču za uparivanje piva i hrane.
kao APERITIV
svetla, visoko prevrela, suva, piva plzenskog tipa ili gorča ale piva
kao APERITIV
svetla, visoko prevrela / suva / piva plzenskog tipa ili gorča ale piva, kao i pivske mešavine
PREDJELO OD JAJA
lager ili trapist pivo
PREDJELA OD SIRA, MARINIRANE I DIMLJENE RIBE
kiselkasta piva (npr. belgijsko lambic ili crveni ale)
TARTAR BIFTEK
lagano pivo
ŠPARGLE (same ili s jajima)
lager pivo
LOSOS
najbolje mu odgovara visokoprevrelo pivo dortmundskog tipa, zbog njegove „suvoće” i osvežavajućih svojstava koja pojačavaju ukus ribe
SUPA
uz supu se ne pije pivo, ali ako je supa pripremljena s pivom – tada se pije isto pivo s kojim je pripremljena
PROČITAJTE JOŠ: Marinirajte, pržite, deglazirajte, kuvajte sa pivom
GULAŠ, PASULJ I KARI
jače tamno pivo
PIZZE I SENDVIČI
umereno gorka piva, piva sa manje hmelja i piva sa 3,5% alkohola
RIBLJA JELA
pilsner i pšenična
BELA RIBA
gorče plzensko pivo
SVEŽI NEDOZRELI SIR
lagana svetla piva
JAKI SIREVI
jaka i piva sa umerenom količinom hmelja
DIMLJENA RIBA
rauchbier i svetla piva
PILETINA, SVINJETINA, JUNETINA
lager piva
ROŠTILJ, RAŽANJ
nešto manje prevrela piva sa izraženijim sladnim ukusom (za gurmane idu i dimljena, porter ili stout piva)
DIVLJAČ
crna piva
JAGNJETINA, OVČETINA
crna piva
SALATE
sladno pivo
ŠKOLJKE I RAKOVI
stout i porter piva
DESERT SA SVEŽIM VOĆEM
pšenična i belgijska piva
KOLAČI OD SUVOG VOĆA, PUDINZI I KREME
dvostruko sladna piva, jaki porter ili slatki stout
ČOKOLADNI DESERTI
crna piva
KAO DIGESTIV
diskretno slatkasta piva, dvostruko sladna piva, ječmena piva i škotski ale
Julius Meinl Srbija u svakom obraćanju napominje dva ključna faktora za uspešan rad lokala, a to su: Kafa je osnovni proizvod u ugostiteljstvu i l...
pročitaj jošOno je u 14. veku našlo put do Švajcarske, a odatle je produžilo do severne Italije do Lombarije, Veneta, Furlanije i Trentina-Alto Adiđea i vrlo b...
pročitaj jošTreće nedelje decembra Udruženje somelijera Srbije je organizovalo svečani parti povodom 20 godina rada i predstavilo poštansku marku koja je izdat...
pročitaj još