
Michelin zvezda sija u Novom Slankamenu
Restoran „Fleur de Sel“, posle dobijanja Michelin zvezde, diči se još jednim prestižnim priznanjem. Britanski magazin „The World of Fine Wine“ svrs...
pročitaj jošChef Alain Ducasse nije samo sinonim za haute cuisine, njegovo kuvanje obuhvata različite formate, ne zanemarujući francusku instituciju bistroa. Njegove knjige su posveta klasičnoj francuskoj kuhinji i trima bistroima koje vodi (Allard, Aux Lyonnais i Benoît).
Više decenija Dikas poslužuje svoje specijalitete pariškoj publici, a među njima i Sen Žak (Saint-Jacques ili Noix de Saint-Jacques) školjke obogaćene klasičnim Grenobloise sosom od kapara, limuna i maslaca.
Ova svetska kulinarska institucija sa poštovaocima svog dela podelio je i, možda najveću, tajnu svog uspeha: Najvažnija stvar u našem poslu je usrećiti gosta. Zadovoljni gosti stvaraju famu oko restorana i omogućavaju im da opstaju, tako da su oni vredni svakog uloženog truda koje će iznedriti izvanredne kreacije.
SASTOJCI ZA 4 OSOBE
ZA GRENOBLOISE SOS
Napravite sami – Cezar salata po originalnom receptu
Za školjke
Dan unapred očistite meso školjke od membrane, pazeći da ne oštetite unutrašnjost, a da meso ostane dobro priljubljeno uz ljušturu školjke i da sačuvate „iznutricu“ školjke, tačnije crevce koje okružuje mesnati deo. Crevca potopite na 12 sati u vodu sobne temperature ili dok ne postanu potpuno providna. Školjku sa mesnatim delom dobro properite da ne ostane ni zrnce peska, procedite i stavite ih u frižider na 12 sati. Na dan posluživanja, na maslinovom ulju propržite crevca, dodajte maslac, ljutiku, beli luk iseckan na listiće i bouquet garni. Kad crevca porumene, deglazirajte vinom i redukujte tečnost za trećinu. Dodajte pileći fond i redukujte na pola. Sadržaj procedite u posudu i stavite na stranu.
On je alhemičar u kuhinji – chef Nenad Atanacković
Za Grenobloise sos
Ogulite koricu limuna, pa je narežite na žilijen. Odstranite beli deo sa limuna te pulpu narežite na kockice. Koricu dva puta blanširajte u kipućoj vodi, a zatim je prokuvajte 10 minuta na laganoj vatri u limunovom soku i pulpi. Naseckajte peršunovo lišće, ocedite kapare i dodajte ih u sos. Za završnu obradu zagrejte rernu na 180°C. Sen Žak školjke začinite sa malo maslinovog ulja, soli i bibera, dodajte pripremljena crevca, pa pecite u rerni 10 minuta. Napravite beurre noisette, pa umešajte u Grenobloise, pa svaku školjku prelijte sa ovim sosom, rasporedite prepečene krutone i poslužite.
Cafe Bar & Restoran bira najbolje restorane tradicionalne kuhinje u Srbiji
Restoran GiG je ove godine postao novi član visokog društva srpskih restorana čije ulaze krasi crvena Michelinova pločica. - Restoran GiG vredi ...
pročitaj jošKada su Hotel Gorski & Spa, organizacija „Ja volim Francusku“ i „Međunarodna unija regije Alzas“ najavili dolazak čuvenog francuskog šefa kuhin...
pročitaj još