Salt Bae gostima prodaje ostatke vina s drugih stolova u restoranu?!
Još jedan loš period za tursku gastronomsku senzaciju. Nusret Gokče, poznatiji pod umetničkim imenom Salt Bae je ponovo na udaru zaposlenih. Proda...
pročitaj jošNakon brojnih skandala otvoren je Nusr-et Steakhouse u Londonu. Pomama je tolika da gosti plaćaju 250 funti samo da bi rezervisali stolicu u novom restoranu kontroverznog Nusreta Gokčea, poznatijeg kao Salt Bae.
Internet senzacija, kuvar za kojim je poludeo svetski džet set, najveći kulinarski estradnjak, ovo su samo neki od epiteta koji prate turskog šefa Nusreta Gokčea, poznatijeg pod umetničkim imenom Salt Bae.
Otvaranjem restorana u Londonu obični smrtnici su pomislili kako će moći jesti kao njihovi estradni idoli, ali cene koje je Nusret odredio su daleko više “zasoljene” nego što je svaki njegov stek.
Britancima su zasuzile oči kada su pročitali da porcija pomfrita košta 1.400 dinara, a jedan klip kukuruza 300 dinara više. Knedla u grlu zastaje kada vam stigne račun od 13.800 za zlatni hamburger, a padanje u nesvest je zagarantovano za džinovski tomahavk odrezak koji košta 87.000 dinara. Ukoliko sve ovo želite da bude obloženo listićima zlata samo udvostručite ili čak utrostručite cenu.
View this post on Instagram
I kad pomislite da niko pri zdravoj svesti ne bi otišao u njegov restoran i naručio bilo šta sa ovog menija, novootvoreni Nusr-Et Steakhouse je svako veče krcat ljudima. Štaviše, po pisanju britanskog tabloida The Sun, cena za rezervaciju je sa 100, skočila na 250 funti. Da, dobro ste pročitali, pomama je tolika da ljudi plaćaju 250 funti po stolici samo da bi rezervisali mesto u restoranu.
Ne čudi što se o Nusretu piše po tabloidima jer otkako se vinuo u zvezde postao je deo džet-seta i njegov svaki korak se prati. A gde je džet-set, tu su i skandali. Nusret je prvo upao u probleme kada je isplivao snimak kada je ugostio Nikolasa Madura, venecuelanskog predsednika kako uživa u ogromnim odrescima dok mu trećina ekonomski uništene zemlje gladuje. Sledeći skandal je bio daleko ozbljniji. Naime Mustafa Ftej bivši zaposleni u Nusretovom retoranu na Menhentnu tužio ga je za višestruko kršenje zakona o radu. Njujork Post je tada izveštavao da je konobar podigao kolektivnu tužbu u ime zaposlenih u restoranima u Njujorku i Majamiju, zbog oduzimanja dela bakšiša osoblju. Pored toga odbijao im je od plate vreme provedeno na pauzama, nije im plaćao prekovremene sate i sistematski otpuštao svakog zaposlenog koji bi se požalio na ovakve uslove.
View this post on Instagram
Mustafa Ftej tvrdi da je pre podele napojnica, Nusret sebi uzimao tri procenta. Isto je navodno bilo i sa napojnicama koje su gosti ostavljali direktno konobarima, iznad uračunatih 18 procenata. I kad bi pomislili da će ovi skandali sprečiti širenje njegove imperije to se nije desilo. Građevinska firma koja je izvodila radove na njegovom restoranu u Dalasu ga je tužila zbog nepodmirenih dugova. Proces i dalje traje, a Salt Bae ne misli da prekine osvajanje američkog kontinenta.
Poslednji u nizu skandala je vezan za otvaranje gore pomenutog restorana u Londonu. Prvo je u junu 2019. objavljeno da se otvara, u novembru da se radi o burger baru. Već u januaru 2020. izdaje se zvanično saopštenje da nema ništa od burger bara. Atmosfera iščekivanja je podgrejana početkom ove godine sa pompeznom pričom o zlatnim odrescima i celim šou-programom koji to prati, da bi letos usledila tišina. Ni slova, ni reči. Ni potvrde, ni demantija o londonskom restoranu. A onda, grom iz vedra neba.
U britanskoj štampi se pojavljuje niz izrazito pohvalnih recenzija Nusretovog londonskog restorana. Ništa tu ne bi bilo neobično da su to bile recenzije o restoranu koji još nije bio otvoren?!? Šta reći, osim da je medijska kampanja izvedena, možda nedolično, ali maestralno.
Dilema da li je Nusret Gokče kulinarski genije ili uljez u restoranskom poslu ostaće i nakon ovog teksta, ali niko mu ne može osporiti fantastičan smisao za biznis. Pa, dok traje, traje.
Restoran Tchaikovsky, nekada Kafana Moskva, mesto prepuno živopisnih priča, koraka znamenitih ličnosti i stvaralaštva, nalazi se u samom srcu Beogr...
pročitaj jošMolekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj jošU septembru 2022. godine Zemun je postao bogatiji za nesvakidašnji gastronomski eksperiment. Tri chefa, tri musketara, Nikola Rosić, Nenad Atanasko...
pročitaj još