čaše vino belo
27.10.2021 Horeca oprema

Da li je ovo čaša koja je idealna za sve vrste vina?

Na gotovo svim listama najboljih vinskih čaša sve je prisutnija ona bez nogice. I šta sad? Koliko puta ste nekoga opomenuli da čašu treba da drži za nogicu, da se vino ne bi grejalo? Da li je čaša bez nogice rezultat težnje vinske kulture ka jednostavnosti? Da li je to zbog toga što se manje lomi ili je priča o grejanju vina bila mit? Previše pitanja, a jedan od odgovora je dao Daniel Eyer, suvlasnik i vinski menadžer američkog restorana Talula.

čaša vino crveno ridl

Čaša koja krši sva pravila?

„Teška srca priznajem, ali čaše bez nogice kao što su Riedel Vivant Chardonnay Tumbler idealne su za sve, uključujući pivo i sok. Bilo da pijete lagano belo vino, roze, robusno crveno, pa čak i penušavo, čaša ozbiljno dobro radi svoj posao“.
Ova izjava je izazvala popriličnu buru među somelijerima i svim ostalim stručnjacima iz vinskog sveta. Naime, od pamtiveka se preporučuju različite vrste čaša za određene vrste vina.
Tako je crvena vina najbolje služiti u velikim vinskim čašama sa balonima koji su puniji i okrugliji. I otvor je daleko veći u odnosu na druge vinske čaše. To omogućuje da pomoću čula mirisa bolje osetiti složene arome crvenog vina jer ono, na taj način, dolazi u kontakt sa više vazduha.

čaše za vino razno

Svaki oblik ima svoju funkciju

Za teža crvena vina punog tela kao što su kaberne i merlo se koriste više čaše od tradicionalnih za crveno vino, a ni balon nije toliko veliki. Visina omogućuje da vino direktno klizne u grlo kako bi se pojačao ukus. Za burgundac su dizajnirane čaše za lakša vina poput crnog pinoa. Nisu visoke kao čaše za bordo, ali je balon veći.
Čaše za belo vino imaju balon u obliku latiničnog slova U, što omogućuje da se osete arome, a u isto vreme da se održi hladna temperatura. Za mlada bela vina su čaše sa nešto većim otvorom, a za zrelija bela nisu tako zaobljena jer je njihova uloga da usmere mlaz vina na zadnje deo jezika. Na taj način se bolje oseti snažniji ukus.
Za roze su u širokoj primeni čaše sa nožicom i manjim blago zaobljenim balonom. Druge su blago zvonastog oblika i manjeg balona. Široko rasprostranjeno mišljenje da zbog sličnosti u procesu fermentacije, za roze se mogu koristiti i čaše za bela vina.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: GETTY IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije