22.10.2022 Chef

The Bear! Intenzivna, neprijatna i sirova, što je čini najboljom kuvarskom serijom! (VIDEO)

Serija prati Karmena Karmija Berzata, najboljeg mladog šefa, koji preuzima sendvičaru u Čikagu i susreće se sa gomilom problema. Lični utisak je da je serija previše intenzivna, previše neprijatna i sirova, što je i čini fenomenalnom!

Serija govori o međuljudskim odnosima u kuhinji i stresovima sa kojima žive šefovi

Prvi put kad sam pokušao gledati seriju The Bear, stigao sam na 10 minuta treće epizode i morao sam napraviti pauzu. Serija koja je smeštena u užurbanu prodavnicu sendviča u Čikagu, bila je gotovo previše dobra u stvaranju atmosfere. Gledajući je, osećao sam se kao da sam se zaglavio u toj kuhinji sa kuvarima kojima se kvarila oprema, gde su živci pucali kao strune, a vremena nije bilo dovoljno da bi se pripremila hrana za sve mušterije. Bilo je previše intenzivno, previše neprijatno, previše sirovo… a u stvari – fenomenalno!

“Yes Chef!”, službena parola serije i glavnog lika, ostaće u pamćenju svima koji pogledaju ovu maestralnu seriju. The Bear govori o kuvanju u restoranima, kako u malim sendvičarama, fast food objektima, tako i o fine diningu. Serija govori o međuljudskim odnosima u kuhinji, stavu prema nadređenima, stresovima sa kojima žive šefovi, porodičnim (uglavnom lošim) odnosima, jer restoran je jedino što je vredno u životu.
Na početku Karmen Karmi Berzato se vraća kući u Čikago, kako bi vodio porodični posao, sendvič šop kojeg je naledio od brata koji je izvršio samoubistvo. Karmi je šef koji dolazi iz sveta fine dininga i radio je u restoranima Noma, French Laundryu i Eleven Madison Parky. Magazin Food & Wine ga je proglasio najboljim mladim šefom godine. Ovi detalji daju seriji realnost i uvlače vas u priču.

Restoran je u potpunom rasulu i kreće borba sa osobljem

Glavni junak zatiče restoran u potpunom rasulu i u prvim scenama prolazi kroz svakojake muke kako bi nabavio meso, u drugoj sceni je pakao dok se bori sa osobljem koje ga ne sluša, a u trećoj ih uči kuvanju, tvrdoglavo gurajući svoj princip rada iz najboljih restorana na svetu u potpuno nemotivisano radno okruženje. U razgovoru sa našim šefovima koji su gledali seriju saznajem da je vrlo realno prikazana. Sav taj pritisak, brzina, energija, tehnički problemi, pucanje po šavovima su sjajno dočarani, a gledalac ubrzo postaje deo ekipe. I već u drugoj epizodi sam poželeo da opaučim pesnicom posred nosa rođaka Ričija koji se protivi svemu što glavni junak želi da promeni. I iz sve snage navijam za Sidni, novozaposlenu koju je Karmi postavio za sous-chefa i naređuje joj da uspostavi hijerarhiju francuskih brigada na koju su oboje navikli u otmenijim restoranima.
Kao ni Boiling Point, ni serija The Bar nema uobičajeni scenario po šemi, problem – borba – pobeda kao većina filmova i serija. The Bar je prosuto ulje na podu, razbijeno jaje, naručivanje hrane, previše narudžbi odjednom, pranje svih stanica nakon smene i noćne more prilikom sastavljanja jelovnika. Poruka ove serije je vrlo pesimistična, bar sam je ja tako shvatio. Restoranska industrija počiva na poslovnim modelima u kojima je realno vrlo teško pobediti. Pre ili kasnije ćete biti samleveni. Upravo ovo, seriju The Bear razlikuje od drugih iz ovog žanra.

Glumac Džeremi Alen Vajt je, pripremajući se za ulogu, u prvom restoranu izdržao jedan dan

Kreator serije Kris Storer je pre ove serije snimio dokumentarac o šefu Tomasu Keleru i izjavio je da mu je prilikom snimanja najvažnija bila autentičnost. Zbog toga je naterao glavnog glumca da prođe kroz trening radeći u kuhinjama pravih restorana. U prvom restoranu je izdržao jedan dan.
Prva sezona ima osam epizoda koje prosečno traju tridesetak minuta i toplo je preporučujem svim profesionalcima, ali i ljubiteljima gastronomije i onima koji jednostavno vole dobre serije. Serija je urađena u produkciji kuće FX, a premijerno je prikazana u junu na striming platformi Hulu.

“KUVARI SU PRIVLAČNI ŽENAMA”

U jednom od intervju nakon prikazivanja prve sezone, novinarku Njujork Tajmsa je od glavnog glumca zatražila da prokomentariše činjenicu da su žene poludele za njim i kako se nosi sa time.
“Ne znam. Imam osećaj kao da sam sve prevario. Ubeđen sam da ih je privukao Karmi. Smatram da je njegova odlučnost privlačna. Njegova veština, koliko je dobar u svemu tome što radi. I reći ću, mislim da su kuvari generalno privlačni ženama”, izjavio je Džeremi Alen Vajt

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: ZULU PRINTSCREEN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije