tikveš mlada vina
23.11.2021 Drink

Uz muziku proslavljen 12. Festival mladog vina Tikveš

Ove godine u srcu Kavadaraca u vinariji Tikveš održan je tradicionalno 12. Festival mladog vina od 19-21. novembra. Uz prefinjene zvuke i glasove Amire Medunjanin i Nine Badrić gosti iz regiona prvi su probali mlado vino.

tikveš vino 2

Autentičan koncept vinarije Tikveš

Tokom ova tri dana uz pridržavanje epidemioloških mera diplomate, privrednici, poznate ličnosti, somelijeri i ljubitelji vina prepustili su se novim ukusima koje donosi ovogodišnja berba. Nazdravljalo se kvalitetnom vinu, odličnoj berbi, novim pravcima u razvoju tržišta i planovima za sledeću godinu.
Goste je prvog dana zabavila Amira Medunjanin uz zvuke koje voli ceo region i svet. Drugog i trećeg dana goste vinarije Tikveš na noge je podigla Nina Badrić, poznatim pesmama, energijom i osmehom. Publika je tokom ova tri dana pored muzike i mladog vina uživala u druženju, ali i procenama potencijala za osvajanjem novih medalja, nagrada i visokih rezultata na renomiranim svetskim vinarskim takmičenjima.

vino tikveš 4

Autentičan koncept u regionu proslave Mladog vina vinarije Tikveš, iz godine u godinu dobija nove segmente, a gosti odlaze sa lepim utiscima festivalske atmosfere. Berba u ovoj godini prevazišla je svoj maksimum, kada je reč o kvalitetnom grožđu koje kreira poznati enološki tim.
Tikveš je ove godine otkupio izuzetno kvalitetno grožđe, koje je obrađeneno kroz liniju mikrovinifikacije, tehnologijom „zrno po zrno“, za proizvodnju vrhunskog vina. I u narednoj godini vinarija Tikveš nastaviće sa razvojem, gradeći siguran put lidera u regionu, ali i kulturu konzumiranja vina. Trodnevni festival ostaće upamćen po pozitivnoj energiji i mestu okupljanja koje će se pamti u vinskim krugovima.

vino tikveš 3

Karakteristike ovogodišnje berbe

Ovogodišnja uspešna berba ima potrebne količine kvalitetnog grožđa za sve segmente i kategorije vina, bez obzira što su bile visoke temperature i male količine padavina. Zdravo i kvalitetno grožđe povećalo je kvalitet, pa su tako bele sorte zadržale aromatični potencijal i svežinu, dok crvena imaju složenost i strukturu koja je potrebna. Odlični rezultati su dobijeni kod belih vina Tamjanike i Traminca, jer su zadržali specifične cvetne arome i prefinjenost ukusa. Chardonnay ima izražene note i dobre strukture ukusa, dok kod Rizlinga preovladavaju sveže citrusne note i karakteristična svežina. Rose vina obiluju delikatnim finim voćnim notama i svežim ukusom.
Izuzetnost kvaliteta je kod crvenih vina dobijenih od sorti Vranec, Cabernet Sauvignon, Merlo, Grenache crni, dajući složenost voćnih i začinskih aroma. Mnogo sunčanih dana tokom sazrevanja grožđa, kod crvenih vina doprinelo je mekim i delikatnim taninima, ali i snažnoj strukturi, sa velikim potencijalom za sazrevanje.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: TIKVEŠ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije