![Luda Mara novi vizual](https://cafebarrestoran.rs/wp-content/uploads/2024/04/Luda-Mara-novi-vizual-FRONT-1-370x280.jpg)
Tikveš predstavio novi vizuelni identitet brenda Luda Mara
Osvežavanje autentičnog brenda vina Luda Mara je odgovor na tržišne trendove i očekivanja potrošača. „Gledaj svet u oči“, slogan kojim je Tikveš p...
pročitaj jošOve godine u srcu Kavadaraca u vinariji Tikveš održan je tradicionalno 12. Festival mladog vina od 19-21. novembra. Uz prefinjene zvuke i glasove Amire Medunjanin i Nine Badrić gosti iz regiona prvi su probali mlado vino.
Tokom ova tri dana uz pridržavanje epidemioloških mera diplomate, privrednici, poznate ličnosti, somelijeri i ljubitelji vina prepustili su se novim ukusima koje donosi ovogodišnja berba. Nazdravljalo se kvalitetnom vinu, odličnoj berbi, novim pravcima u razvoju tržišta i planovima za sledeću godinu.
Goste je prvog dana zabavila Amira Medunjanin uz zvuke koje voli ceo region i svet. Drugog i trećeg dana goste vinarije Tikveš na noge je podigla Nina Badrić, poznatim pesmama, energijom i osmehom. Publika je tokom ova tri dana pored muzike i mladog vina uživala u druženju, ali i procenama potencijala za osvajanjem novih medalja, nagrada i visokih rezultata na renomiranim svetskim vinarskim takmičenjima.
Autentičan koncept u regionu proslave Mladog vina vinarije Tikveš, iz godine u godinu dobija nove segmente, a gosti odlaze sa lepim utiscima festivalske atmosfere. Berba u ovoj godini prevazišla je svoj maksimum, kada je reč o kvalitetnom grožđu koje kreira poznati enološki tim.
Tikveš je ove godine otkupio izuzetno kvalitetno grožđe, koje je obrađeneno kroz liniju mikrovinifikacije, tehnologijom „zrno po zrno“, za proizvodnju vrhunskog vina. I u narednoj godini vinarija Tikveš nastaviće sa razvojem, gradeći siguran put lidera u regionu, ali i kulturu konzumiranja vina. Trodnevni festival ostaće upamćen po pozitivnoj energiji i mestu okupljanja koje će se pamti u vinskim krugovima.
Ovogodišnja uspešna berba ima potrebne količine kvalitetnog grožđa za sve segmente i kategorije vina, bez obzira što su bile visoke temperature i male količine padavina. Zdravo i kvalitetno grožđe povećalo je kvalitet, pa su tako bele sorte zadržale aromatični potencijal i svežinu, dok crvena imaju složenost i strukturu koja je potrebna. Odlični rezultati su dobijeni kod belih vina Tamjanike i Traminca, jer su zadržali specifične cvetne arome i prefinjenost ukusa. Chardonnay ima izražene note i dobre strukture ukusa, dok kod Rizlinga preovladavaju sveže citrusne note i karakteristična svežina. Rose vina obiluju delikatnim finim voćnim notama i svežim ukusom.
Izuzetnost kvaliteta je kod crvenih vina dobijenih od sorti Vranec, Cabernet Sauvignon, Merlo, Grenache crni, dajući složenost voćnih i začinskih aroma. Mnogo sunčanih dana tokom sazrevanja grožđa, kod crvenih vina doprinelo je mekim i delikatnim taninima, ali i snažnoj strukturi, sa velikim potencijalom za sazrevanje.
Najstarije vino koje je ikada pronađeno u tečnom obliku je crvenkasto-braon i, sasvim moguće, punog tela. Crvenkasto je braon boje zbog hemijskih...
pročitaj jošNa ovogodišnjem Decanterovom ocenjivanju u Londonu srpski vinari su osvojili četiri zlatne, 45 srebrnih i 65 bronzanih medalja. Srpska vina osvoji...
pročitaj jošU razgovoru sa Markom Simićem, brend menadžerom kompanije Carlsberg Srbija, saznali smo brojne zanimljive pojedinosti vezane za ovaj popularni bren...
pročitaj još