
Otkrivamo: Šta je potrebno da voćna rakija postane svetski trend
Večno pitanje je kako je moguće da pića od žitarica, agave, šećerne trske, pa i krompira, budu po popularnosti ispred destilata koji nastaje od voć...
pročitaj jošCon Te je porodična destilerija nastala nakon duže tradicije amaterskog bavljenja proizvodnjom vina i voćnih destilata. Verujući da imaju šta da ponude tržištu, od 2018. godine su hobi i strast pretvorili u preduzetnički poduhvat.
Ideja vodilja je bila da se mlađoj generaciji potrošača proširi svest o kvalitetu domaćih destilata i da se kreira brend koji može biti ozbiljan konkurent velikim svetskim industrijskim brendovima.
Con Te Apple Spirit je jedinstveni voćni brendi koji je napravljen po uzoru na francuski kalvados, ali nije klasična jabukovača. Za proizvodnju koriste četiri sorte jabuke – Zlatni i Crveni delišes, Jonagold i Ajdared i koriste isključivo konzumnu, a ne industrijsku jabuku. Jabuke dolaze iz severne Šumadije i predela oko Slankamena i Krčedina u Sremu od partnerskih proizvođača, a godišnje rade dve ture sa željom da se oslone samo na jesenju preradu od koje se dobija bolji kvalitet destilata.
View this post on Instagram
Proces proizvodnje započinje mlevenjem i ceđenjem jabuke, a nakon toga sok fermentiše u proseku oko 3 nedelje. Nakon fermentacije, sada već dobijeno vino od jabuke se destiluje u tradicionalnom bakarnom kazanu od 300 litara koji je povezan na gas čime je obezbeđena apsolutna kontrola kontinuiteta temperature.
I dalje insistiraju na dvostrukoj destilaciji u veri da se kvalitet ovakog destilata, ne može biti dobiven jednom destilacijom. Nakon ovog procesa destilat ide na odležavanje u hrastovu burad koje traje minimum 2 godine.
U prvih nekoliko godina su imali ograničene serije proizvodnje zbog kapaciteta buradi za odležavanje, ali su prošle godine proširili kapacitet te će raspolagati sa većom količinom za prodaju. Con Te destilerija još uvek radi u malim serijama od 4 do 5 hiljada litara godišnje zbog fokusiranja na kvalitet.
View this post on Instagram
Vilin konjic koji se nalazi na etiketi koja je vrlo brzo postala prepoznatljiva na tržištu predstavlja transformaciju i nosioca poruke iz skrivenih svetova ili podsvesti. Sve je povezano sa energijom koja se javlja u semenu drveta jabuke u zemlji koja se razvija kroz rast stabla i sazrevanje ploda, zatim opstaje kroz celu proizvodnju, srasta se sa hrastom i na kraju dolazi u dodir sa ljudima u momentu konzumacije i na neki način se spaja sa nama i šalje poruku iz iste te zemlje gde je nastao – ta iskra, ta ideja i ta poruka je sam Duh jabuke kako se i zove destilat, a najbolje ga predstavlja upravo vilin konjic.
Boja Braon/zlatna, uobičajena boja destilata iz hrastovog bureta
Miris Izražena nota jabuke
Ukus Uobičajen ukus konjaka ili kalvadosa sa izraženom aromom jabuke i after taste koji donosi note karamele i kafe
Vrsta čaše Konjak/viski čaša šireg otvora
Konzumiranje Najčešće kao dižestiv, a najbolji performans ostvaruje na sobnoj temperaturi. Miksologija apsolutno prihvatljiva, najčešće kroz uobičajene sour varijante sa slatko-kiselim sirupima ili klasične varijante kao što je Old fashioned
Prepoznat od koktel barova Trenutno Conte Apple Spirit se radi sa šezdesetak ugostiteljskih objekata, uglavnom iz Beograda i Novog Sada. Pored vinoteka, restorana i hotela, destilat je prepoznat i od strane barmenskih udruženja i koktel barova kao vrhunski destilat za miksologiju.
Ove nedelje, 13. aprila u vinilskoj izakayi i baru KISSA10, koji se nalazi u Dobračinoj 29A u Beogradu, posetioci će imati priliku da uživaju u jed...
pročitaj jošBarcaffè obeležava 55 godina uz poruku o bliskosti i razgovorima koji znače i podseća na ono najvrednije u životu: toplinu, emocije i snagu iskreno...
pročitaj jošPotencijalno najveći vinski skandal potresa Italiju. Naime, na trećem kanalu državne televizije u serijalu emisija na RAI3 iznešeno je niz optužbi ...
pročitaj još