Antico Sapore: Tradicija duga 115 godina
Kompanija Corp JVJV d.o.o. konstantno radi na usavršavanju novih ukusa sopstvenog brenda kafe - Antico Sapore. Antico Sapore - tradicija duga 115 ...
pročitaj jošSve donedavno, ovaj dan se u većini zemalja obeležavao 29. septembra, ali kako je određeno od Međunarodne organizacije za kafu, zvaničan datum je 1. oktobar, koji je obeležen prvi put 2015. godine u Milanu.
Prema istorijskim zapisima kafa potiče iz Etiopije, a za njeno otkriće se vezuje zanimljiva priča. U 7. veku u Etiopiji jedno stado koza počelo je da se ponaša neobično, tačnije ostajale su budne celu noć nakon što bi pojele plodove biljke koji su ličili na crveni pasulj. Svoje zapažanje je podelio sa monahom lokalnog manastira koji je tražio nešto što bi ga držalo budnim. Kako su ove biljke bile gorke i opore za žvakanje, završile su u vatri kao neupotrebljive. No, tada se iz vatre proširio prijatan miris pečene kafe. Od pečenih zrna su dobili tamni napitak, prvu šolju kafe.
Veliku ulogu u popularizovanju kafe odigrali su Holanđani koji su je preneli iz Etiopije koja je bila njihova kolonija. Sredinom sedamnaestog veka počinju da je uzgajaju u velikim staklenim baštama koje su grejali. Drugu značajnu ulogu odigrali su Francuzi koji su kafu preneli u Severnu i Južnu Ameriku, koji su danas najveći uzgajivači kafe na svetu.
Nažalost, sudbina kafe je pod velikim znakom pitanja. Međunarodna organizacija kafe (International Coffee Organization) koja je i tvorac Međunarodnog dana kafe, apeluje na neizvesnu budućnost kafe. Zašto? Cene kafe u kafićima rastu, a farmeri od kojih se zrna otkupljuju su malo plaćeni. Oni ne uspevaju da zarade dovoljno novca za opstanak i sve više njih odlazi iz ove industrije. Pandemija korona virusa dodatno je otežala finansijsku situaciju za farmere i njihove naslednike koji napuštaju prodični biznis.
Još jedan problem sa kojim se susreću farmeri, ali i kafa, jesu klimatske promene koje nisu zaobišle ni ovu biljku. Za njen uzgoj idealne su temperature između 12 ◦C i 27 ◦C i velike količine kiša. Sve veći sušni perodi ugrozili su uzgoj kafe. Pojedini naučnici smatraju da će se područja na kojima se uzgaja kafa u Etipopiji, najvećem afričkom izvozniku kafe, smanjiti i do 85% do 2080. godine.
U današnjem proglasu Međunarodne organizacije kafe skreće se pažnja na neophodnost etičkih praksi u proizvodnji kafe i promocija koncepta fair trade, to jest nabavke kafe iz izvora koji ne eksploatišu radnike u proizvodnji i ne narušavaju ekološki balans planete.
Priprema kafe je umetnost, ali i vrhunska veština, a Julius Meinl trening centar idealno mesto da je savladate! Svaki iskusan ugostitelj zna da ...
pročitaj jošEstonski somelijer Mikk Parre je pobednik takmičenja ASI Best Sommelier of Europe, Africa & Middle East. Drugo mesto je osvojila francuska takm...
pročitaj jošAsocijacija međunarodnih sommeliera (ASI), neprofitna globalna organizacija koja upravlja sommelierskom strukom, sa zadovoljstvom je objavila imena...
pročitaj još