20.12.2020 Drink

Kadarka je ponovo u modi, zahvaljujući Vinariji Tonković

Hrabro odlučivši da do kraja isprate tradiciju svog regiona i zasade svoje vinograde isključivo kadarkom, vlasnici vinarije „Tonković” napravili su jedinstven potez u Srbiji. Stvorili su vinariju koja je naslonjena na samo jednu sortu, i to onu koja je većem delu tržišta bila gotovo nepoznata, ili je na nju gledano uz predrasude.

Vinarija Tonković je prototip porodične vinarije

Za samo jednu deceniju, upravo zahvaljujući kadarki iz ove vinarije, stvari su se potpuno promenile. Kvalitetom vina i njegovim jedinstvenim karakterom, vinarija „Tonković” izborila se za mesto na svim relevantnim vinskim kartama i policama vinoteka u zemlji. Njihovo vino svake godine broji sve više medalja i priznanja sa velikih svetskih takmičenja, posebno ističući 2020. godinu kada su dobili najznačajnije nagrade do sada.
Kao i sorta kojoj su se posvetili, vinarija „Tonković” je sa svojim vinogradima potpuno jedinstvena na vinskoj sceni. Tonkovići su podigli vinograde kadarke na blagorodnom peščanom terenu, idealnom za vinovu lozu. Od kadarke prave ceo svoj vinski portfolio, koji uključuje višestruko nagrađivanu „Fantaziju”, zatim premijum kadarku „Rapsodiju”, kao i sveži, razigrani i voćni roze, omiljeni letnji vinski hit. Čvrsto verujući da se vrhunski rezultati postižu samo onda kad je vinar potpuno posvećen i fokusiran na svoju zemlju i vinograd, u vinariji „Tonković” postigli su sjajne rezultate za kratko vreme.

Sledeći izazov Vinarije Tonković je belo vino od crvenog grožđa

Vinogradi vinarije „Tonković” zasađeni su na mestu indikativnog imena: Bački vinogradi, a usred njih, na peščano-humusnom terenu podignuta je i zgrada vinarije, kao i mali salaš za goste. U vinariji „Tonković” potvrđuju da će zasad ostati dosledni jednoj jedinoj sorti grožđa, s tim da se uskoro očekuju i nove serije vina, penušavac, desertno vino i ono najvažnije – belo vino od kadarke.
„Belo vino od crvenog grožđa je, takođe, jedan od izazova kojem ćemo se u narednom periodu posvetiti. Neće biti lako jer opet otvaramo tržište novim, nesvakidašnjim proizvodom, ali to nam je izgleda u krvi. Prošle godine smo napravili probnu seriju od nešto manje od 2.000 boca, ove godine, uz novu opremu i jednu godinu više iskustva, proizvodnja će biti oko 10.000 boca“, ističe Mladen Ćirić, direktor prodaje vinarije „Tonković”.
Kadarka je autohtona sorte vinove loze koja je s juga Srbije i Balkana pre pet vekova stigla čak do Mađarske, postajući najvažnija plemenita sorta panonskih vinograda. Posebno je zanimljiv podatak da je kadarka najbliži genetski srodnik prokupca, iako se njihova vina po karakteru razlikuju. Kadarka daje elegantna i meka, ali kompleksna i prefinjena vina, u kojima se karakter crvenog voća stapa sa začinskim notama, nežnim taninima i razigranom svežinom. Kadarke vinarije „Tonković” pažljivo odležavaju nekoliko godina u bačvama od najkvalitetnijeg hrasta i na tržište izlaze tek kada podrumari procene da su vina potpuno sazrela. Iz tog razloga, kadarke vinarije „Tonković” pokazuju posebnu slojevitost i u njima ćete, osim mirisa trešnje, višnje, brusnice i šljive, pronaći i tonove kedrovine, crne čokolade i vanile. Kadarka „Tonković” je vino uz koje se razgovara, uživa i razmišlja. Ona je vino za trenutke koje posvećujete sebi i dragim ljudima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kadarka_Tonkovic (@vina_tonkovic)

„Kadarka je autohtona za naš kraj, a Vinarija Tonković želi da joj vrati slavu“

Utemeljitelj vinarije „Tonković” bio je gospodin Ignacije Tonković, ugledni Subotičanin, koji je do poslednjeg dana ostao posvećen svom teroaru i svojim vinogradima. Filozofiju svoje vinarije sažeo je u nekoliko rečenica:
„Naša vinarija prototip je porodične vinarije, onako kako je to svuda u svetu, pre svega što se veličine tiče. Počeli smo 2006. godine i svoje vinograde zasadili jednom jedinom sortom grožđa, i to kadarkom. Taj recept nećemo menjati, jer kadarka je autohtona za naš kraj, a mi želimo da joj vratimo slavu“
.
U delu srednje Evrope, u regiji koja je omeđana rekama Dunav, Kriš, Moriš i Tisa, kadarka je krajem 19. veka dominirala u vinogradima na preko 60% zasađenih površina. U to vreme, ova sorta bila je gospodsko vino. U drugoj polovini 20. veka, kadarke je bivalo sve manje, jer su je istisnule sorte uvezene sa strane. Vinogradari su odustajali od kadarke, najviše jer je ona zahtevna za uzgoj i vrlo osetljiva na mraz i vlagu.
U vinariji „Tonković” stava su da je nemoguće baviti se sa pet različitih sorti istovremeno, a da se od svih napravi vrhunsko vino. Mladen Ćirić kaže da će u budućnosti, kao i na stranim tržištima, jedini pravi profit donositi lokalne sorte, jer je svet umoran od jednih te istih sorti koje se gaje na svim geografskim širinama.
„Budućnost je u lokalnim sortama, samo to dugoročno može da donese rezultat. U tim sortama nemamo konkurenciju, mi stvaramo njihov imidž. I to je, između ostalog, razlog našoj posvećenosti kadarki“, ističe on. Potom i dodaje: „Subotičko-horgoška peščara bila je posle Prvog svetskog rata područje sa kog su se vina izvozila širom Evrope, a naš cilj je da prvo vratimo kadarku domaćoj publici, a da se zatim posvetimo i drugim tržištima. Međutim, nikud ne žurimo. Gospodin Tonković je stalno isticao da vinskim poslom može da se bavi samo onaj koji pažljivo bira svoje poteze i pravi racionalne planove. Zato je pravi vinar samo onaj kom je vrednost jednog roda u tržištu, druga u podrumu, a treća na čokotu. Jednostavno, ovaj posao se ne radi novca, pogotovo ne brzog novca, potrebno je i mnogo ljubavi. Zato mi tržištu nudimo isključivo savršeno sazrela i dovoljno odležala vina. Od tog principa nećemo odustati“, naglašava Ćirić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kadarka_Tonkovic (@vina_tonkovic)

Vinarija Tonković planira i proizvodnju penušavih i desertnih vina

Konsultantski tim vinarije „Tonković” planira da portfolio vinarije, osim belim vinom, u budućnosti obogati i penušavcem i desertnim vinom. To će vinariju „Tonković” učiniti još više posebnom, jer je i u svetu redak primer da neko ima toliko širok portfolio oslonjen samo na autohtonu lozu. Osim međunarodnih vinskih sudija, taj trud prepoznaju i vinopije, pa zato danas kadarka krasi vinske karte i police većine restorana i vinoteka u Srbiji.

AUTOR: JOVANA LJUBIŠIĆ

FOTO: VINARIJA TONKOVIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije