plantaže vino i jelo
29.08.2023 Drink

Plantaže vina u Srbiji pokrivaju šestinu tržišta

Najveći crnogorski proizvođač vina Plantaže pokrivaja šestinu tržišta Srbije i Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz te kompanije i dodaje se da je najveće tržište regiona, i drugo najveće tržište Plantaža – tržište Srbije, na kojem se plasira gotovo pet miliona flaša godišnje.

Crnogorske Plantaže u Srbiji pokrivaju šestinu tržišta vina

– Prodaja na tom tržištu zaključno sa julom je porasla za 4% količinski i 12% finansijski u odnosu na prošlu godinu. U Bosni i Hercegovini je ovaj pokazatelj 11% bolji nego prošle godine. Svi pokazatelji u ovoj godini bolji su nego ranijih godina, uključujući i 2019. godinu – saopšteno je iz Plantaža, prenosi Pobjeda.
Iz kompanije dodaju da je, kada je reč o hrvatskom tržištu, ove godine primetno veća ponuda vina iz Severne Makedonije i Srbije, dok se crnogorska mogu retko naći i to samo u lancu samoposluga Konzum, a u ponudi restorana ih uopšte nema.
– U prošloj godini od svih proizvoda prihodovano je 24,7 mil EUR, što je za 7% više u odnosu na 2021. godinu, a trend rasta nastavlja se i u tekućoj godini – kazali su iz Plantaža.
2 Stari Podrum Plantaže

O Plantaže vinima

Plantaže su prepoznatljive po autentičnim vinima od autohtonih sorti vinove loze. Vina Plantaže razlikuju se od drugih, jer nastaju na posebnom mestu i samo u jednom vinogradu. Od svega što postoji, kažu, vreme je najdragocjenije. I za vino vreme je veoma važno. Vreme kada se proizvodi grožđe i prerađuje u vino. Vreme kada se vino čuva, neguje. Vreme kada vino sazri. Više od pola veka Plantaže sve svoje vreme poklanjaju grožđu i vinu. Zbog toga Plantaže zauzimaju poziciju regionalnog lidera u ovoj oblasti i s punim pravom ističu da ako je u vinu istina, Plantaže su kompanija kojoj se veruje.

Na tridesetak kilometara od Jadranskog mora, pored Skadarskog jezera, gotovo u nedogled pružaju se redovi čokota vinove loze, oblikujući jedan od najvećih i nalepših vinograda u Evropi – Ćemovsko polje, površine 2.300 hektara, sa oko 10 miliona čokota.

Deluje neverovatno, ali skoro čitavo Ćemovsko polje, čak 95%, bere se ručno. Tokom berbe, koja traje od avgusta do kraja septembra, ovde se okupi više od 2.000 berača. Ponekad to zaista deluje kao scena iz nekog epskog filma.

plantaže pro anima belo vino

 

 

IZVOR: EKapija

FOTO: Arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije