3 Stara Sokolova
21.04.2022 Drink

Stara Sokolova, rakija sa tradicijom i vrhunskim voćnim ukusima

Jedna od najstarijih destilerija u Srbiji, Stara Sokolova decenijama održava i unapređuje vrhunski kvalitet, osvaja tržišta, ali i srca poštovalaca i obožavaoca širom sveta.

Stara Sokolova nastaje kao brend početkom 1995. godine

Duga tradicija počinje mnogo pre prvog stavljanja u boce i definisanja proizvoda na tržištu kakav znamo danas. Još krajem XIX veka na domaćinskom imanju porodice Bogdanović u selu Kostojevići kod Bajine Bašte. Kraju koji je bogomdan za proizvodnju rakije.
Kroz istoriju proizvodnje srpske rakije od šljive, početkom 1995. godine, Stara Sokolova nastaje kao brend, koji tokom vremena postaje cenjen pre svega po kvalitetu. Tih godina, domaći potrošači sve više počinju da prepoznaju kvalitet srpskih rakija, ali i da ih cene više od poznatih inostranih brendova. Pre 27 godina Stara Sokolova je pokrenula ovaj trend i time postala predstavnik srpskih rakija.
I dan danas čuvenu rakiju prave po svojim receptima, koriste samo najbolje plodove tradicionalnih sorti šljiva poput trnovače, ranke i požegače, kombinovane sa novim domaćim sortama.
Svakom segmentu proizvodnje posvećuje sa puno pažnje, a porodične tajne proizvodnje, koje se prenose sa kolena na koleno i vremenom usavršavaju, daju pečat vrhunskim voćnim rakijama.

2 Stara Sokolova

Destilacioni aparati su napravljeni u Srbiji

Jedna od osobenosti Stara Sokolove je i u načinu destilacije. Destilacioni aparat napravljen u Srbiji na osnovu nemačkog sistema usavršen je saznanjima domaće pameti. Nakon destilacije, voćni destilat ide na starenje u hrastovu burad ili na sazrevanje u sudove od nerđajućeg čelika u zavisnosti od tipa rakije koji želi da se dobije.
U poslednjih pet godina potražnja za srpskom rakijom se povećava, a Stara Sokolova  vešto odgovara novim izazovima. Svojim kupcima nudi veliku lepezu pića koje odgovaraju različitim ukusima, a uskoro će se u ponudi naći nešto novo.
Pored šljivovice, proizvodni program obuhvata i ostale rakije bazirane na šljivi (Klekovača, Medovača, Travka), kao i bele voćne rakije (dunjevača, kajsija i vilijamovka). Asortiman zaokružuju dve vrhunske rakije, koje su starile u hrastovim buradima: Sokolova Dunja LUX i Kajsija LUX punjene u zaštićenu bocu Stara Sokolova .

1 Stara Sokolova

Šta bocu Stara Sokolove čini savršenom?

Svaka boca u kolekciji Stara Sokolova prepričava svoju priču i sopstveni je zapis o značajnom višedecenijskom periodu pravljenja rakije.
Sofisticiranost i elegancija autentične boce sa porodičnim žigom je ono po čemu ćete je sigurno prepoznati. Zbog osobene prirodnosti u mirisu i ukusu, vođenog procesa odležavanja i starenja rakija, ove rakije su sve češće viđene na stolovima brojnih restorana i kućnih trpeza, kako na domaćem tako i na svetskom tržištu.
Ugostitelji su prepoznali premijum rakiju Stara Sokolova kao prestiž koji mogu ponuditi svojim gostima, jer je pre svega odlična za uparivanje sa hranom i mnogo više od pukog ispijanja. Danas je edukacija konobara mnogo veća o destilatima, te neretko uz hranu preporučuju određenu vrstu spirita.
Osnovna pravila za uparivanje su jednostavna. Uz jače ukuse hrane idu rakije sa izraženijim karakterom. Jaka pića su uglavnom aperitivi. Dižestivi mogu biti starija jaka pića, koja u sebi imaju više ekstrakta od hrastovine ili slično, kao i pića koja sadrže slatke komponente. Obavezno pitajte svog konobara u restoranu da preporuči rakiju Stara Sokolova napravljenu baš po vašoj meri.

4 Stara Sokolova

Stara Sokolova kontakt
Adresa: Dimitrija Tucovića 40, Užice
Svetog Nikole 43, Beograd
E-mail: [email protected]
Telefon: +381 11 2418 29

Slike alkohol

FOTO: STARA SOKOLOVA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije