Aćeto balzamiko
26.10.2021 Food

Aćeto balzamiko od sada možete i da naribate poput parmezana

Ribanje parmezana na pastu je jedna od najraširenijih radnji u italijanskom kulinarstvu. Sada ćete to isto moći da uradite sa aćetom balzamikom jer je proizvođač Terra del tuono izbacio na tržište sfere od čvrstog balzamika

Aćeto u sferama od čvrstog balzamika

Aćeto balzamiko je strogo kontrolisani proizvod i kao takav je jedan od najvažnijih izvoznih artikala u Italiji. U tečnom stanju je najrašireniji, u perlama balzamika sličnima ribljoj ikri uživamo više od dve decenije. A sada je na red došla i nova forma. Aćeto u sferama od čvrstog balzamika koji možete naribati na jela!
Ribanje parmezana na pastu je jedna od najraširenijih radnji u italijanskom kulinarstvu. Time su se vodili i u razvojnom delu firme “Terra del Tuono”. Time i porukom od jednog potrošača koji je napisao da toliko voli njihov aćeto balzamiko da ga koristi u svim jelima – kao parmezan.
“Odmah se rodila ideja i razradili smo koncept, tačnije evoluciju aćeta da ga pretvorimo u nešto novo i iznenađujuće. Rešili smo da mu promenimu oblik i formu, a samim tim i namenu. Naravno, bez promena po pitanju ukusa”, izjavila je Džesika Đidoni, direktor izvoza u firmi.

aćeto balzamiko 3

Italijanski barmeni su ga oduševljeno prihvatili

Od ideje do realizacije nije prošlo mnogo, tako da sada balzamiko možete naribati na jelo, narezati na tanke listiće poput tartufa, ili samleti. Na pitanje, zašto biste menjali formu i način korišćenja koji vam odgovara, odgovor je jednostavan: zbog novog doživljaja hrane i novih opcija za kreativnost kuvara. Možda bi na ovo bolje odgovorio šef Feran Adrija, ali i bez njega vam možemo reći da osećaj u ustima jednako doprinosu utisku jela kao i njegove arome i ukusi. Kugla balzamika koja vam poput zrna grožđa pukne u ustima stvara potpuno drugačiji osećaj jela, nego kapi balzamika na rižotu ili salati. Isto to čini i paperje ribanog balzamika na barenom krompiru ili tanki listići balzamika na ribi.
Balzamiko u ovoj formi možete koristiti potpuno isto kao i “klasični” tečni. Od hladnih predjela, preko rižota, testenine al forno, u salatama ili pladnjevima sa sirom, pa sve do voćnih salata ili čak uz sladoled. Vredno je spomena da su ga posebno dobro prihvatili italijanski barmeni kao odličan garniš za koktele. Pritome ribani balzamiko se ne topi u jelu i ne morate ga čuvati u frižideru nakon otvaranja.

Aćeto balzamiko 2

Dovoljno je mekan da ga možete i rezati

Kad otvorite pakovanje “Tera del Tuono” balzamika, osetićete bogati voćni miris iako je sfera pakovana u omotač od plastike. Kugla je čvrsta, suva i ne ostavlja tragove na rukama. Ribanje u tanke listiće je lako, a opet je dovoljno mekana da je možete seći nožem. Glavna razlika je u tome što čvrsti balzamiko ne prekriva ukuse hrane. Efekat je kao da ste od balzamika uzeli samo njegove ukuse nastale fermentacijom i sazrevanjem, ali sa puno manje kiseline i bez pozadinskog ukusa na sirće.
Čvrsti balzamiko se najbolje snalazi u hladnim jelima. Savršeno obogaćuje salatu od paradajza jer je nije učinila kiselom, a ukus paradajza je ostao dominantan. U toplim jelima više dolazi do izražaja gorkasto slatki ukus, ali se čak ni na toploj testenini ne topi. U jačim mesnim jelima mu nedostaje malo kiseline, tako da je puno bolji u jelima sa lakšim mesima, a u jelima od povrća je odličan.
I za kraj, zbog vrlo blage kiseline, kugle aćeta ne morate kombinovati samo u italijanskom klasiku sa jagodama, već ga probajte u slađim mlečnim sladoledima, ili u desertima sa kremama.
Kuglice balzamika su se sjajno pokazale u kombinaciji sa različitim vrstama sira. U svim testovima ključna je bila konzistencija ribanog balzamika koja je dosta slična siru. Zbog toga je tekstura sira ostala nepromenjena, a balzamiko je samo dao voćnost i naglasio svo bogatstvo ukusa sireva, a da nije prekrio rafinirane nijanse mlečnih nota. Izvrsno se slaže i sa svežim smokvama i San Daniele pršutom, jer je slatkoći smokvi i slanoći pršute dao taman koliko treba svežine.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije