1 Ramstek u kori od parmezana
15.01.2021 Food

Ramstek u kori od parmezana sa „Vital” salatnim majonezom

Kad je ramstek u hrskavoj kori na meniju, ručak dobija potpuno drugu dimenziju. Baš tako ga priprema Mario Filipović, šef kuhinje restorana Butik 3.

Mama je prepoznala talenat i interesovanje za kuvanje

Još kao dete, Mario Filipović je pokazivao veliko interesovanje za kuvanje asistirajući majci u kuhinji, i toliko je bio dobar u tome da ga je ona nagovorila da upiše ugostiteljsko-turističku školu na Zelenom vencu, gde je u školskoj radionici hotala „Palas” stekao osnovna znanja. Željan usavršavanja, upisuje potom i visoku hotelijersku školu i počinje da radi.
„U hotelu ‘Hayat’, kod šefa Pitera Diksona, usavršavam svoje kulinarske tehnike, a isto činim i u tadašnjem hotelu ‘Interkontinental’ kod
čuvenog šefa Stambola Geštamova”, kaže Mario.

„Stečeno iskustvo nesebično delim mlađim kolegama“

Nakon toga, odlazi u jedan novobeogradski restoran kod šefa Vladice Šutanovca, gde nedugo zatim postaje njegov zamenik.
„Posle nekoliko beogradskih restorana, u kojima sam uspešno sarađivao sa iskusnim kuvarskim imenima, odlazim u restoran ‘Butik 3’, gde brzo napredujem do pozicije šefa kuhinje. Iskustva koja sam sticao kroz duži niz godina nesebično sada delim s mladim kolegama, trudeći se da svu svoju ljubav prema kuvanju prenesem na njih.”
Kada je ramstek na meniju, radi se o slasnom doživljaju, a kada je u hrskavoj kori, ručak dobija potpuno drugu dimenziju. Baš tako ga priprema šef Mario Filipović, u kori od parmezana sa „Vitalovim” salatnim majonezom.

ramstek u kori od parmezana 2

Ramstek u kori od parmezana

SASTOJCI:
* ramstek 300 g
Za koru:
* parmezan 30 g
* puter 30 g
* beli hleb bez korice
Za prilog ragu od vrganja i tikvica sa mladim krompirom i crvenim lukom:
* vrganji 60 g
* mladi krompir 60 g
* tikvice 50 g
* crveni luk 20 g
Za salsu:
* salatni majonez 40 g
* crveni luk 20 g
* kapar 20 g
* sveža mirođija 5 g

kantica majonez

PRIPREMA:
Ramstek začiniti morskom solju i biberom, pa ga kratko ispeći sa obe strane i ostaviti 5 minuta. Nakon toga, ramstek obložiti mešavinom putera, belog hleba i parmezana, koju smo prethodno aromatizovali majčinom dušicom. Ramstek peći u peći 7 minuta na temperaturi od 200 stepeni C. Prilog pripremiti sa vrganjima i tikvicama, koje najpre treba ispržiti, začiniti solju i biberom. Uz dodatak crvenog luka, mladih krompira i putera, za salsu koristiti sitno sečen crveni luk, kapar, mirođiju i sve to povezati majonezom.
Servirati tako što na već pripremljeni ragu stavimo ramstek koji smo prethodno isekli i preko njega salsu. Dekorisati mladim spanaćem i confit čeri paradajzom.

mario filipović kuvar butik 3

MARIO FILIPOVIĆ
šef kuhinje u restoranu „Butik 3”

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: BUTIK 3 I VITAL

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije