Pravilno ciscenje kuhinje restorana
23.02.2024 Horeca oprema

Pravilno čišćenje kuhinje restorana – izazov koji za vas rešava chef Kristijan Marenić

Chef Kristijan Marenić u autorskom tekstu za magazin Hoteli & Restorani i B2B portal Cafe Bar & Restoran ističe koliko je pravilno čišćenje kuhinje restorana važan posao i izazov kome se ne može pristupiti bez sveobuhvatnog plana.

Održavanje vašeg restorana čistim i u skladu sa sanitarnim zdravstvenim standardima je zahtevan posao kada je restoran većinu dana pun. Stoga, pravilna izrada detaljnog plana čišćenja i održavanja može pomoći u pojednostavljenju procesa i osigurati usklađenost sa standardnim protokolima. Sveobuhvatni plan održavanja imaće različite nivoe koje određuju učestalost zadataka čišćenja i opremu koju treba koristiti.
Pre tri godine išao sam da radim svadbu u jedan poznati ketering u gradu. I dok je jelovnik bio solidan i korektan, ono što me zaprepastilo je bilo stanje čistoće same kuhunje. Pitao sam tamošnju kuvaricu koliko puta mesečno menjaju sunđere i krpe, na šta je ona odgovorila, možda dva puta godišnja, a da se peru jednom mesečno. Nisam više tamo išao da radim, jer masna i prljava krpa je veliki rizik kada je u pitanju požar.

PROČITAJ JOŠ! Hygiene Systems gostima pruža sigurno okruženje

Dnevna rutina dezinfekcije od poda do plafona nije potrebna

Iako dnevna rutina dezinfekcije od poda do plafona nije ni potrebna niti izvediva u užurbanom restoranu, održavanje dobre prakse prema zacrtanom rasporedu pomaže u sprečavanju nakupljanja prljavštine i bakterija koje mogu dovesti do kršenja zdravstvenih pravila u budućnosti. Upotrebite ovaj vodič kako biste lakše identifikovali potrebe održavanja vašeg restorana, učestalost zadataka i opremu potrebnu za učinkovito obavljanje zadataka, tako da se možete vratiti kuvanju za vaše goste.
Osiguravanje stalnog čišćenja prostora za pripremu hrane i posuđa u kuhinji i okolnim prostorima kuhinje biće ključno za izbegavanje unakrsne kontaminacije i održavanje usklađenosti. Specifični zadaci će se razlikovati u zavisnosti od veličine restorana i korištenoj opremi, ali u nastavku je opšti vodič za pridržavanje pravila i osiguravanje učinkovitog rada vaše kuhinje.

Ciscenje kuhinje restorana

Dnevno čišćenje kuhinje

 • Obrišite sve površine za pripremu hrane tokom dana
 • Stalno menjajte krpe i kecelje
 • Po potrebi počistiti i obrisati podove (najmanje jednom pre i posle očekivanih gužvi)
 • Pražnjenje kanti za smeće i odlaganje hrane po potrebi
 • Dezinfikujte sve površine

Nedeljno čišćenje kuhinje

 • Obrišite police frižidera i zamrzivača
 • Očistite unutrašnjost uređaja kao što su mašina za sudove, pećnica i friteza
 • Čistiti odvode i pravilno odlagati smeće
 • Očistite ventilacione filtere

Mesečno čišćenje kuhinje

 • Ispraznite sve skupljače masti i očistite odvodne vodove
 • Sprovedite hemikalije kroz potrebne vodove uređaja (npr. mašina za sudove)
  Savet: Odredite osobu koja će osigurati da se dnevni/nedeljni/mesečni zadaci izvršavaju u određeno vreme. Dodatno, vodite evidenciju o tome za sanitarne inspektore.

Korišćenje pravih alata za čišćenje

1. Industrijska oprema
Imati pravu opremu pri ruci za dovršetak svojih rutina čišćenja i dezinfekcije uštedeće vam vreme, energiju i radne sate. Investirajte u kvalitetne strojeve koji odgovaraju veličini vašeg restorana kako biste izvukli maksimum iz svoje opreme. Evo nekih osnovnih stvari u koje vredi ulagati.
2. Čistač na paru
Parni čistač na visokoj temperaturi i pod visokim pritiskom za velike tvrde površine biće idealan za brzu dezinfekciju. Ako se pravilno koristi, parni čistač koji može proizvesti paru pod pritiskom od najmanje 100°C ubiće 99,9% bakterija i plesni. U kuhinji se površine poput industrijskih pećnica, frižidera i kuhinjskih aspiratora mogu redovito čistiti parnim čistačem. Korišćenje pravih dodataka učini će vašu opremu još svestranijom. Na primer, četka za fugiranje može vam pomoći da dosegnete male brazde sklone skupljanju prljavštine, dok se platno može pričvrstiti na veću četku za fugiranje kako biste svoj parni čistač pretvorili u parni čistač za podove.
3. Perač visokog pritiska
Perač visokog pritiska idealan je za spoljno i sezonsko održavanje restorana. Mlaz vode pod visokim pritiskom može brzo očistiti strane zgrada, prozore, beton terase i nameštaj za terasu. Pridržavajte se svih sigurnosnih mera opreza i nikada ne koristite perač visokog pritisk unutar restorana jer se voda lako može odbiti u zatvorenim prostorima.

PROČITAJ JOŠ! Gastpro svojim klijentima nudi rešenje, a ne proizvod

Osnove svakodnevnog čišćenja

1. Metle: Držite više metli i lopatica za smeće radi lakšeg pristupa čišćenju otpadaka s poda. Koristite različite metle za čišćenje u sali, kuhinji, terasi kako biste ograničili praćenje otpada u restoranu.
2. Krpe i/ili usisavači: Čišćenje prolivenih tečnosti još je jedan od njih u restoranu. Zbog brzog okruženja restorana, krpe se često zlorabe i mogu se brzo zasiti i zaprljati. Obavezno pravilno očistite glave krpe i koristite proizvode za dezinfekciju kada dubinski čistite podove. Usisavač će takođe biti neophodan za restoran s tepihom.
3. Krpe od mikrovlakana: Krpe od mikrovlakana su višenamenske krpe koje se mogu koristiti za poliranje srebrnog posuđa i stakla, kao i za brisanje površina nakon prskanja sredstva za dezinfekciju. Pazite da krpe za poliranje držite odvojeno od krpa za dezinfekciju kako biste izbegli prenošenje bakterija na čisto posuđe i stakleno posuđe.
Savet: Redovito menjajte krpe za pranje kako biste izbegli unakrsnu kontaminaciju, bakterija koje se prenose hranom i alergena tokom čišćenja usred usluge. Bakterije se lako mogu preneti s površine na površinu, čak i uz prisutnost hemijskih sredstava za dezinfekciju.

Kompletan članak pročitajte na 70. i 72. strani B2B magazina Hoteli & Restorani

Prema sprovedenoj anketi ovo su navike gostiju prilikom odlaska na večeru

AUTOR: KRISTIJAN MARENIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije