Hotel „Bristol“
10.06.2023 Hoteli

Hotel Bristol: Novo otmeno mesto nakon restauracije

Hotel Bristol, jedan od prvih modernih beogradskih hotela dobija novi izgled. U nastavku pogledajte kako će izgledati ovaj otmeni hotel nakon restauracije. 

Hotel Bristol: Spomenik kulture u novom sjaju

Nakon obnavljanja fasade velelepne zgrade Beogradske zadruge i renoviranja Savskog trga uz očuvanje svih njegovih istorijskih slojeva, na red je došao još jedan antologijski primerak moderne srpske arhitekture, simbol zrele faze beogradske secesije – hotel „Bristol“, koji će pored prestižnih St. Regis Belgrade i W Belgrade biti treći vrhunski hotel u bogatoj ponudi Beograda na vodi.

Hotel „Bristol“

Hotel „Bristol“ – biblioteka

Hotel Bristol: Restauracija

„Restauracija ’Bristola’ započela je čišćenjem fasade, a zatim su stručnjaci konstatovali u kakvom stanju se nalazi ono što je na njoj zatečeno.

Hotel Bristol, novi sjaj jedne epohe (VIDEO)

Delovi koji su propali ili pukli zamenjeni su novim, a oni koji su samo erodirali, ali se nalaze u dobrom stanju – restaurirani su“, navodi direktor ALP Inženjeringa, Blagoje Mićković i ističe da se radovi polako privode kraju.

Hotel „Bristol“

Hotel „Bristol“ – bar

Restauracija se odvija u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Pored 16 diplomiranih vajara i slikara koji predano rade na obnovi fasade Nestorovićevog arhitektonskog zdanja, Beograd na vodi ponosan je i na saradnju sa Miroljubom Stamenkovićem, nekadašnjim profesorom na katedri primenjenog vajarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Hotel „Bristol“

Hotel „Bristol“ – restoran

Profesor Stamenković, jedan od naših najvećih stručnjaka u oblasti primenjenog vajarstva, stručni je konsultant na izradi nove i restauraciji postojeće ornamentalne fasadne plastike i garantuje da će „Bristol“ ponovo postati prepoznatljiv simbol Beograda.

Hotelske sobe krasiće reprodukcije originalne dekoracije nađene u zgradi „Bristola“.

Hotel „Bristol“

Hotel „Bristol“ – standardna soba

Elementi koji predstavljaju fuziju francuskog art nouveau i istočnoevropskih motiva posetioce će pratiti kroz apartmane i javne prostore hotela.

„Bristol“ je jedno od tek nekoliko beogradskih zdanja koja su početkom XX veka izgrađena u stilu akademizma i art dekoa, a ovaj arhitektonski izraz će aktuelnom rekonstrukcijom dobiti svoju savremenu interpretaciju.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: BELGRADE WATERFRONT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije