
Julius Meinl: Kafa je mnogo više od napitka za razbuđivanje
Poslednjih godina, ona je postala i stil života, tema ozbiljnih diskusija, zvezda društvenih mreža, a sve više i povod ljudima da uspore i opuste s...
pročitaj jošAffogato je italijanski napitak na bazi espresa koji je ime dobio po italijanskom glagolu udaviti, a odnosi se na kuglu sladoleda koja se “davi” u šoljici kafe.
Priprema se tako što se u dovoljno veliku staklenu šolju stavi velika kugla sladoleda i prelije espresom, a po želji možete začiniti rendanom čokoladom ili cimetom.
Alkoholna varijacija je poznata pod imenom affogato corretto i priprema se uz dodavanje grappe. Uobičajene su i kombinacije sa irskim viskijem i mlekom, a mnogi dodaju i Kahlua liker od kafe.
Na drugoj strani caldo freddo je ekstravagantni desert koji se takođe bazira na kombinaciji toplo-hladno.
Potreban vam je patišpanj poprskan rumom, omiljenim likerom ili espresom, sladoled i umućena slatka pavlaka.
U Italiji se tradicionalno servira u činiji od terakote i preliva toplim čokoladnim sirupom.