Focaccia Antico Belgrade, italijanska kuhinja u Beogradu na vodi
Hercegovačka ulica u Beogradu na vodi postaje sve življa i življa kada je gastronomska ponuda u pitanju. U proleće ove godine otvoren je Focaccia A...
pročitaj jošNovi broj magazina La Cucina & Vino je od danas na prodajnim mestima širom Srbije.
Nije loša ona engleska poslovica da kada ti život da limun, napraviš limunadu. Podsticanje optimizma i pozitivnog stava je svima nama potrebno. I osmesi. I kakve sad to veze ima sa italijanskom hranom, gelatom, affogatom ili proseccom? Sad ni sam ne razumem zašto sam postavio ovo pitanje, jer čim pomislimo na Italiju, more i letovanje, osmeh se sam pojavljuje. Čak i dok čekamo zeleno na semaforu dok asfalt gori i dok klima nedovoljno hladi tokom vrelih noći. A odmor, nikako da dođe. A i kad se desi, prođe dok trepnete. Jer, nama “Italijanima”, Italije nikad dosta.
Ako se još uvek niste odlučili gde ćete, pokušaćemo da vam pomognemo. Možda biste u gastronomsku prestonicu sveta? Da, posetili smo Bolonju, glavni grad Emilije Romanje i otkrili sva njena blaga. A šta kažete na San Remo, raspevanu cvetnu baštu na Rivieri di Fiori. Možda je regija Valdobbiadene, rodno mesto čuvenog prosecca, baš za vas. Nalazi se na samo 50 kilometara od Venecije.
U ovom broju vas vodimo kroz užurbane ulice Napulja, gde ćete upoznati Felinijevu Italiju na najlepši mogući način. Otkrivamo vam Otrantno, mesto gde se spajaju Jadransko i Jonsko more i otvaramo vam vrata raja sa najlepšim plažama Italije. Za sentimentalne duše koje uživaju u putovanju vozom, spremili smo pravu poslasticu. Putovanje od 1.000 kilometara, od Đenove do Ređo di Kalabrije, duž čitave zapadne obale, kroz 5 regija.
U delu Najbolje iz Italije ispričaćemo vam zašto masnoća pancette vapi za crvenim vinima i kako da napravite puding od krastavaca u kojem je glavna zvezda kremasti sir robiola. Donosimo vam priču o Coppii Ferrarese, hlebu koji je remek-delo elegancije i domišljatosti, a ljubitelji hobotnice će, od sada, moći da je pripremaju i kod kuće.
Pripremili smo i lignje i to na 3 načina, a mozzarelu smo upotrebili u osam jela. Ako volite punjeno povrće, napunili smo tikvice, papriku, paradajz i bundevu, a ražnjiće smo pravili od četiri vrste mesa.
I na kraju, ponosni smo što je čuveni Gennaro Contaldo za naš magazin pripremio ručak u kojem je obavezan sastojak limun iz njegovog rodnog Amalfija.
Dok smo gledali fotografije i čitali recepte, osetili smo mirise limuna, maslina, mora, čuli graju i ciku dece koja sa dokova skaču u more, pesmu ribara koji spremaju mreže kako bi pod okriljem noći krenuli u lov na blago…
Vi nemojte čekati da vam se to isto desi, već vam želimo da ovo leto to i doživite. Na licu mesta. U najlepšoj Italiji.
Mortadela je narezak niže klase. Ovo može da izjavi samo neuki skorojević koji misli da je Italija samo pršuta i sir i čaša skupog vina. Daleko od ...
pročitaj još