07.10.2020 Kafa

Pivo i kafa daju penušavi kombo zvani Imperial Coffee

Kafe-pivo je ukus koji je nastao u Americi i vrlo brzo stigao u Evropu, posebno zahvaljujući aromama zastupljenim u tamnom pivu pri visokoj fermentaciji, pre svega tostiranoj aromi s notama čokolade, kafe i gospine trave. Ima nekoliko pivara i pržionica koje su taj specijalitet uvrstile u svoju ponudu.

„Volim i kafu i pivo“

Kafa se uglavnom dobija infuzijom, često je istog porekla, a osim klasične pržene nudi se i niz aroma koje mogu poboljšati miris piva, pa i svetlog.
„Dobra gorka aroma je moja glavna preokupacija. Volim i kafu i pivo”, kaže Serđo Barbagalo, vlasnik male pržionice Etna Roaster i dodaje:
„Izabrao sam kafu kao profesionalnu oblast, ali nikada se nisam odvojio od piva. Raznovrsnost vrenja nudi nekoliko specijaliteta koji kombinuju pivo i kafu, ali mi je ipak nedostajalo postproizvodno uparivanje, tako da sam razmišljao o Irish Car Bombi (koktel), koji s pola pinte Guinnessa kombinuje jedan šot od 30 ml irskog viskija“.
Osnova novog pića, Imperial Coffee, jeste pivo Ciaula iz pivnice Micro Birificio Artigianale Alveria, carski staut (jako crno pivo) napravljen s tamnim sladom koji daje složenost nijansi prepečenim notama i laganom ukusu.

„U piću je tostirani ukus piva, voćni ukus kafe i nota ruma“

„Pokušao sam da koristim veći udeo kafe, ali nešto je nedostajalo. Zatim sam napravio preinfuziju, sipajući mešavinu Threeblend (napravljenu od kafe iz Salvadora, Brazila i Etiopije) i liker Tia Maria (napravljen od ruma i kafe) u mlevenu kafu. Sadržaj se ispostavio kao pravi; dok se šot utapa u veću čašu, masne kiseline kafe reaguju s penom koja se prvo ’montira’, a zatim opada. U piću je tostirani ukus piva, voćni ukus kafe, nota ruma u ​​kombinaciji s gustim sadržajem, uz naknadni ukus mlečne čokolade, što daje konačan efekat sličan pudingu.
Moguće je pripremiti prijatne mešavine uz tamno pivo kao što su carski staut i porter. Još jedan recept, i dalje u stilu Imperial Coffee, kombinuje 250 ml Alveria Centobocche Saison s jednim šotom dobijenim ekstrakcijom 19 g kafe poreklom iz Brazile Fazenda Lagoa iz Etne Roaster, prethodno infuzirane s gorkom crvenom pomorandžom amara iz Fratelli Mazza. Dobijeni ukus i šarenilo piva (budite oprezni kada „potopite” čašu u šolju da se ne prelije) najbolje se kombinuju s voćnim aromama Brazila i mediteranskim gorkim ukusom.

Imperial Coffee

SASTOJCI: 250 ml Ciaula Imperial Stout pivo iz Alveria * 10 ml Tia Maria * 40 ml espresa pripremljenog s mešavinom Threeblend (Salvador, Brazil i Etiopija) i Etna Roaster (21 g)
PRIPREMA: Samleti kafu direktno u filter, presirati je i sipati liker Tia Maria; ostaviti 50-60 sekundi da upije liker (izvadite svaki višak koji se ne apsorbuje) i zatim izvadite espreso u čašicu. * Sipati (ne sasvim do oboda) pivo u čašu od 0,33 * Poslužiti klijentu pintu i šolju za kafu, ostavljajući mu da sam „potopi” drugo u prvom. * Ovo je piće dobre sadržine, koje se pije na 10–14 stepeni. Pogodno je za jutro, popodne ili kraj večeri.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: ETNA ROASTER

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije