Tiramisu
31.10.2021 Portfolio

Ado Kampeol, „otac tiramisua“, preminuo u 93. godini

Kampeol je bio vlasnik Alle Beccherie, restorana u severnoj Italiji u kojem su poznati desert izmislili njegova supruga i kuvar. Dezert, koji sadrži piškote natopljene kafom i kremu na bazi maskarpone sira, dodat je na njihov jelovnik 1972. godine, ali ga porodica nikada nije patentirala. Od tada je postao uzdanica italijanske kuhinje, koju su prilagodili brojni šefovi i poslastičari širom sveta.

Poreklo tiramisu se (ne)zna

Postoje dugotrajni sporovi o poreklu tiramisua, uključujući tvrdnje da je posluživan kao afrodizijak u bordelu u severnom talijanskom gradu Trevizu. Međutim, opšte je prihvaćeno da je recept razvijen u Kampeolovom restoranu. Luka Zain, guverner regije Veneto, bio je među onima koji su mu odali počast, tvitujući da je grad „izgubio još jednu zvezdu u svojoj istoriji hrane i vina“.

Alle Beccherie otvorila je Kampeolova porodica 1939. godine, a Kampeol je preuzeo posao na kraju Drugog svetskog rata. Prema kuvaru Robertu Linguanotu,dezert je rezultat greške prilikom izrade sladoleda od vanile. Linguanoto je ubacio malo maskarpone sira u posudu s jajima i šećerom, a nakon što je primetio odličan ukus mešavine, rekao je Kampeolovoj ženi Albi. Par je potom usavršio dezert dodajući keks piškotu umoćenu u espreso i posipajući gotov kolač kakaom – nazvavši ga Tireme Sù, što znači „podigni me“.
Recept se pojavio 1981. u Venetu, lokalnoj publikaciji posvećenoj hrani i vinu, a sada je jedna od najpoznatijih italijanskih poslastica. Varijante tiramisua sadrže alkohol, poput ruma ili marsale, ali originalni recept – kojem je sertifikat dala Italijanska akademija kuhinje 2010. – bio je bez alkohola jer je trebao biti prikladan i za decu.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: GETTY IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije