Michelin Srbija
04.07.2022 Restoran

Michelinov vodič ošamario Hrvatsku! Bolje da su ćutali

Novi Michelinov vodič za Hrvatsku šamar je svim ludacima koji se trude da hrvatska restoranska scena bude bolja, rezime je komentara u gastronomskim krugovima naših komšija.

Kao da se ništa nije desilo za godinu dana

Trenutak objave novog Michelinovog vodiča za hrvatske restoratere je najiščekivaniji dan u godini. No, ove godine, izgleda bi bilo bolje da su taj dan prespavali. Kada je Hrvatska turistička zajednica kao strateški partner Michelinovog vodiča objavila kako izgleda struktura hrvatskih restorana među laureatima, svi su zanemeli. Naime, objavljeno je da je svih deset restorana zadržalo zvezdice, Zelenu zvezdicu dobila je Konoba Mate sa Korčule, a  Bib Gourmand preporuku splitski restoran Šug.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Konoba Mate (@konobamate)

Inspektori nisu ni obilazili restorane?

Takva objava rezultata je zaista poražavajuća za hrvatsku gastronomsku scenu, ali i Hrvatsku kao turističku destinaciju iz nekoliko razloga. Ostavljanjem zvezdica svim restoranima koji već imaju 1 Michelinovu zvezdicu stiče se utisak da Michelinovi inspektori uopšte nisu posetili restorane, jer prema pisanju tamošnjih medija, situacija se kod dobrog dela restorana bitno promenila i upitno je da li u ovom trenutku zavređuju to veliko priznanje i odgovornost koju nosi Michelinova zvezdica.
Apsolutno da postoje restorani koji zaista zavređuju tu zvezdicu, ali eto, skoro pa po principu „nahrani svinje i ništa ne diraj“, niko od novih restorana nije razmatran. Ispada kao da Michelinovi inspektori nisu posetili postojeće restorane sa zvezdicom, ali da nisu posetili ni potencijalne kandidate.

Preporučivali su se i zatvoreni restorani?!

Kako piše Jutarnji list, dodeliti zelenu zvezdicu Konobi Mate je, napristojnije rečeno, aljkavo.  Na stranu kako se tamo jede, a jede se dobro, ipak se radi o pravoj ostrvskoj ležernoj konobi u kojoj je hrana ukusna, a atmosfera dobra. Dodeliti joj Zelenu zvezdicu je nešto drugo. Ispada da je, piše Jutarnji list, nagrada stigla nakon neformalne priče gde je deset prijatelja reklo selektorima da se tamo dobro jede, da imaju svoje voće i povrće i da im je Michelin poverovao. Tako izgleda.
Ovo nije prvi gaf kada je Michelin u Hrvatskoj. Pre nekoliko godina su Michelinove preporuke dobili restorani koji su odavno zatvoreni?!? Današnje prepisivanje priznanja prošlogodišnjih nagrađenih i uvrštavanje potpuno nesuvislih ugostiteljskih objekata na listu je šamar svim onim zanesenjacima i genijalcima u restoranskim kuhinjama koji pažljivo promišljaju kako biti bolji, zanimljiviji i, što je najteže, konstantni.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: JUTARNJI LIST

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije