
Michter’s: Spoj tradicije i inovacije u svakom gutljaju
Za magazin CafeBar & Restoran, razgovarali smo sa Džonom Šatom, potpredsednikom za strateška partnerstva, Michter’s Distillery, LLC nakon borav...
pročitaj jošCHUTY’S Street Food franšiza restorana donosi na tanjiru tradiciju tajlandske kuhinje koju prate vrhunski ukusu, najkvalitetnije namirnice i dobra energija ulica. Prvi od više planiranih restorana CHUTY’S, otvoren je u popularnom tržnom centru BEO, u ulici Vojislava Ilića 141. Predstavlja franšizu slovenačke firme koja posluje punih 10 godina i koja ima izuzetno stroga pravila i ugovore koji se moraju poštovati do najsitnijih detalja kad je priprema jela u pitanju.
Iz tog razloga sprovodi se kontrola kvaliteta na dnevnom nivou. CHUTY’ S predstavlja pravo osveženje svim ljubiteljima azijske kuhinje.
Open-kitchen koncept omogućava gostima da transparentno prate pripremu jela koja su skrojena od probranih i apsolutno svežih sastojaka. Ništa se ne sprema unapred, već na licu mesta i sve je lepo dekorisano kao u najfinijim restoranima.
Sosovi za nudle prave se po tradicionalnim i originalnim recepturama poput Patai sosa koji sadrži sveže povrće, kikiriki i autentične začine sa Tajlanda. Ostali sosovi pripremaju se po zaštićenoj recepturi. Bitno je napomenuti da svi začini stižu u CHUTY’S direktno iz navedene egzotične monarhije.
Najveći broj jela kuvari pripremaju u voku, dok prolećne rolnice izrađuju ručno, kao i izuzetno popularne Bao Buns-e (korejska lepinja koja se sprema na pari).
Činjenica je da su tajlandske supe jedne od najpoznatijih na planeti a u ponudi CHUTY’S restorana je, između ostalih, supa Panang Curry, koja je prema popularnom portalu Taste Atlas proglašena kao supa broj 5 na celom svetu. Pored nje, gosti preferiraju Tom-Yam, nacionalnu kremastu supu sa kokosovim mlekom i povrćem.
View this post on Instagram
Nakon konzumacije nekog specijaliteta, za one koje vole da se zaslade, topla preporuka je Moči sladoled koji se priprema od opne moči pirinča dok je sadržaj ispunjen voćnim sorbeom.
CHUTY’S misli na vegane i vegetarijance koji ovde mogu probati Khao Pad (prženi pirinač sa povrćem, tofuom i aromatičnim začinima) kao i Vegan Phad Tai (sa prženim rezancima, povrćem, tafuom i domaćim veganskim sosom), zatim Udon nudle, pržene indijske orahe sa povrćem, vijetnamske rolnice i prolećne rolnice.
Sva jela kreacija su chefa kuhinje Siriwan Jansamut, koja je pojasnila kako kroz recepte spaja kontinente:
– Sebe doživljavam kao most između Evrope i Tajlanda – moja kuhinja spaja autentične ukuse Istoka sa navikama i ljubavlju prema hrani koju Evropljani imaju. Svaki sastojak nosi priču – od mirisne limunske trave i kokosovog mleka, do svežih namirnica koje nalazim ovde, u srcu Evrope. Kuvanjem tajlandske hrane u Evropi ne samo da donosim deo svoje ljubavi prema Tajlandu, već pokazujem kako hrana briše granice i spaja ljude, baš kao što je mene spojila sa ovim mestom i ljudima oko mene – objašnjava chef Siriwan Jansamut.
View this post on Instagram
Čovek koji je ispunio kompleksne zahteve i postao vlasnik CHUTY’ S franžize, Dragutin Gagi Tajević, otkrio nam je kako se rodila ideja za otvaranje ovog tipa restorana:
Pravi sam street food entuzijasta, neko ko ne samo da voli da istražuje uličnu hranu i pijace gde god da se nađe, već i neko ko je tu strast pretočio u posao. Moj restoran u Srbiji nije samo mesto gde se jede, već je i deo veće priče o autentičnim ukusima, energiji ulica i neformalnoj, ali vrhunskoj hrani. Oduvek mi je bila želja da imam tu vrstu restorana iako sam se u prošlosti bavio izuzetno ozbiljnim ugostiteljstvom, na najvišem nivou. Ovakav pristup poslu je zaista poseban i u startu me je kupio kao mnogo prisniji, iskreniji i na kraju ukusniji. CHUTY’ S u TC BEO je samo početak našeg egzotičnog putovanja premda ćemo otvoriti još nekoliko restorana širom Beograda – najavio je vlasnik beogradskog CHUTY’S-a.
Tajević je dodao i to da nije pristalica komercijalizacije i s toga CHUTY’S nudi pored hrane i CHUTY’S lager, pivo kreirano samo za ovaj restoran koje je voćnog ukusa sa dodatkom specijalnog začina sa Tajlanda. U ponudi je takođe i jedno od najpopularnijih piva na svetu – Singa, kao i Aloja vera i sokovi od tajlandskog voća.
Za one koji se tek upoznaju sa ukusima Azije važno je napraviti razliku između tajlandske i kineske kuhinje. Tajlandska kuhinja generalno je zdrava, krispi je, sadrži čista mesa koja prolaze blagu termičku obradu. Konkretno, kuva se na pari i sadržaj ide relativno kratko u vreo vok. Sosevi se baziraju na svežem povrću i kikirikiju. Kineska hrana je bazirana uglavnom na soji, dok se mesa mariniraju.
Što se tiče svih upita gostiju ili nepoznanica, zaposleni u restoranu su apsolutno na raspolaganju da sugerišu, pojasne i predlože neko jelo po vašem ukusu.
CHUTY’S – heart of Asia
TC BEO, Vojislava Ilića 141, Beograd
IG @chutys_serbia
Sve proizvode možete poručiti preko aplikacija Glovo i Wolt