01.10.2022 Trendovi

Restorani bi uštedeli hiljade evra? Nobelovac savetuje pasivno kuvanje paste

Italijanski fizičar Đorđo Parizi, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku i jedan od najuglednijih naučnika na svetu je postao viralna senzacija na italijanskim društvenim mrežama.

Na pola kuvanja ugasite vatru i poklopite

Svojom teorijom o “pasivnoj pasti” Parizi je pogodio žicu masovne publike, anksiozne zbog nepredvidljive zime i inflacije. Fizičar tvrdi da se pasta može sasvim normalno skuvati, sa polovinom potrošene energije u odnosu na klasičnu metodu. Potrebno je samo da ugasite vatru na pola kuvanja.
Tačnije, Parizi preporučuje da na pola kuvanja ugasite vatru, pokrijete lonac u kojem kuvate pastu i ostavite da stoji minut duže nego što se preporučuje. Rezultat je, tvrdi, isti, a možete uštedeti 44 kilovata godišnje. Pogotovo ako ste Italijan i često trošite prosečno 23 kilograma testenine po osobi. Restorani koji bi usvojili ovu tehniku uštedeli bi hiljade evra. Presudno je, tvrdi Parizi, poklopiti lonac kako se temperatura vode ne bi spustila ispod 80 stepeni jer tada gluten koagulira. Ako niste sigurni baš u gašenje vatre, ostavite je na minimumu i opet ćete uštedeti energiju.

Mišljenja su podeljena

Neki šefovi su odmah odbacili Parizijevu tehniku, tvrdeći da tako skuvanu testeninu ne bi poslužio nijedan ozbljan restoran jer će postati gumena ako se kuva u nedovoljno vrućoj vodi.
“Želite li uštedeti energiju, kuvajte testeninu u velikom loncu na otvorenoj vatri, kako su to radile generacije predaka. Nama je takvo kuvanje značajno smanjilo račune za struju”, napisao je šef Antonelo Kolonja, čiji restoran u Labicu ima jednu Michelinovu zvezdicu.
Na drugoj strani, nisu svi italijanski šefovi protiv pasivnog kuvanja paste, što spominje i Parizi. Pre deset godina, podseća portal Fine Dining Lovers, šef Blgarijevog hotela u Milanu Elio Sironi je promovisao ovu tehniku. Ona je testeninu stavljao u kipuću vodu samo dve minute, a zatim gasio vatru i dovršavao je u poklopljenom loncu. No, Sironi nije ovo radio da bi uštedeo energiju, već da bi zadržao što više skroba u pasti.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK / INSTAGRAM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije