
Ekscentrični šef Rasmus Munk otvorio vrata svog restorana Alchemist
Potpuno drugačije iskustvo u Rovinju ponudio je mladi Rasmus Munk, šef restorana Alchemist sa kojim je publika Weekend Food Festivala ušla u mister...
pročitaj jošZavršnica programa Weekend Food Festivala nedvosmisleno je bio jedan od glavnih motiva dolaska većine posetilaca. Glavni hit i najveće zvezde festivala bili su šef Masimo Botura, vlasnik restorana Osteria Francescana sa tri Michelinove zvezdice i Dabiz Munjoz, najbolji svetski šef 2021. po izbor Best Chef Awardsa te vlasnik restorana DiverXO – jedinog restorana sa tri Michelinove zvezdice u Madridu.
Osim što su njihovi nastupi do kraja ispunili i u potpunosti oživeli najveću dvoranu festivala, oba velikana ispraćena su ovacijama oduševljenja, čime je ujedno na najbolji mogući način zaključen i najveći gastronomski događaj godine.
Jedan od najvećih velikana gastro industrije Masimo Botura, maestralni virtuoz u kuhinji u inspirativnom razgovoru otkrio je kako je to voditi restoransko „carstvo“, ali i ponudio savete za mlade šefove.
„Dosta je pravdanja. Nosimo veliku odgovornost i moramo preduzeti nešto. Svet nas treba. Pritom ne zaboravite odakle dolazite i ko ste, jer diverzitet i kultura su bitni“, poručio je Botura.
Istaknuo je da se svet gastronomije kreće u pravcu održive budućnosti, promišljajući pritom o konceptima koji su novi, a zapravo se temelje na povratku u prošla vremena.
Njegov prethodnik na najvećoj pozornici festivala, Dabiz Munjoz, zaintrigirao je publiku originalnim uvodnim videom, ali i pričom o kulinarskoj avangardi, pri čemu je pokazao i zašto je 2021. proglašen najboljim sjetskim šefom.
„Postoje različita pravila za kreativnost, no pre svega treba biti hrabar i spreman pogrešiti. To i jeste kreativnost – pogrešiti i sto puta, ali nastaviti dalje radi stvaranja nečeg novog. To je avangarda!“, poručio je Dabiz Munjoz.
Kada je reč o intrigantnim nastupima, svakako treba spomenuti i „Translating flavors“ meksičkog šefa Santijaga Lastre, vlasnika restorana KOL sa jednom Michelinovom zvezdicom. A za posebnost panela „Šlag na torti“ pobrinule su se Ana Omazić, pastry chef danskog restorana Alchemist, Maša Salopek, najbolja poslastičarka na svetu iz Hiše Franko i Ljupke Gojić Mikić, vlasnice poslastičarnice Jolie Petite. Pod moderatorskom palicom Tee Mamut su govorile o tome kako su sebi, ali i svima ostalima, svojim radom dokazale da se snovi ostvaruju i čuda događaju te da je zaista samo nebo granica za one ustrajne, vredne i predane.
Restoran Apis u Paraćinu, svima poznata gradska priča sa tradicijom od 30 godina zauzela je novo mesto na mapi grada i preselilia se u sami centar....
pročitaj jošU kampanji „Reci hvala“, koja je organizovana od 20. do 24. aprila, više od stotinu lokala u Srbiji se zahvalilo svojim gostima sa po dve besplatne...
pročitaj jošDa li biste došli na roštilj koji za vas pripremaju Mirjana Bobić Mojsilović, poznata spisateljica i ljubitelj ukusa naših krajeva, i Filip Ćirić, ...
pročitaj još