09.11.2022 Food

Umami dekadencija! 7 jedinstvenih recepata sa soja sosom

Tečan, taman, slan i opšteprihvaćen začin. Radi se o soja sosu, naravno. Podatan podatan za eksperimente, te ga iskoristite u predjelima, glavnim jelima, pa i desertima

Soja sos produbljuje ukuse jela i daje im jedinstvenu i dekadentnu notu svojstvenu samo umamiju

Pretpostavljamo da imate već stvorenu sliku o tome koje vrste ukusnih jela možete pripremati sa soja sosom. A, da li ste raspoloženi za eksperiment tj. da li ste spremni da soja sos koristite za pripremu jela koja nisu na listi uobičajenih za pripremu sa ovim sosom? Ako znate kako da pravilno koristite soja sos, možete ga dodati u skoro svako jelo koje poslužite, počevši od predjela, pa do deserta. Vaš gosti nikada neće posumnjati da je baš soja sos ono što vašim jelima daje poseban i nezaboravan ukus. U nastavku donosimo sedam poznatih, ali ipak drugačijih jela za čiju pripremu možete koristiti soja sos:

1. POTAŽ OD ŠPARGLI I GRAŠKA
Sam po sebi, potaž od špargli i graška može biti pomalo bezukusan. Međutim, i to se da srediti dodavanjem soja sosa, što čorbi daje posebnu dimenziju ukusa tzv. umami. Dok soja sos produbljuje ukus ove čorbe, glavni sastojci poput špargle, graška, praziluka i limunovog soka zadržavaju njen prepoznatljiv, svež i lagan ukus. Pored poboljšanja ukusa, soja sos nadograđuje kremastu teksturu potaža, za koju je zaslužno kokosovo mleko. U svakom slučaju, početak ručka ili večere sa ovom laganom gustom čorbom odlična je poruka gostima iz koje mogu naslutiti u kom pravcu će se odvijati.

2. PUNJENE URME U SLANINI
Ako tražite predjelo koje je bogatije od čorbe, punjene urme u slanini su odličan izbor. Dodatak ukusnog soja sosa ovom dekadentnom jelu savršeno se uklapa sa slatkim urmama, slanom slaninom i oštrim kozjim sirom. Seckani orasi su savršeni za kompletiranje jela od hrskave slanine, mekanih urmi i kremastog kozjeg sira.

3. BOGATA SEZONSKA SALATA
Ovaj modernistički pogled na tradicionalnu Cobb salatu zasniva se na slanini i soja sosu, kako bi se poboljšao ukus salate. Preliv koji se koristi za pripremu ove salate je glavni činilac savršenstva. Slatko-slani preliv dodaje se sirovim rotkvicama, cvekli, srcima artičoka, šparglama i bogatim sastojcima poput ćureće slanine i kozjeg sira, koji predstavljaju sjajan kontrast raznovrsnom povrću. Ovako pripremljena salata je izuzetno ukusna i bogata da je možete poslužiti samostalno i to kao predjelo ili čak i glavno jelo.

4. MESNI ROLAT SA SOJA SOSOM
Rolat od mesa i soja sos savršeno se slažu jer ovaj začin doprinosi bogatom umami ukusu mesa. Da biste pripremili mesni rolat sa soja sosom, sve što treba da uradite je da dobro povežete sastojke, formirate rolat i pečete oko sat i po vremena, da se razviju bogati ukusi. Zahvaljujući korišećenju soja sosa mesni rolat će imati odvažni ukus dostojan fine dininga.

5. JUNETINA STROGANOFF
Ovo nepravedno zaboravljeno jelo je savršeno za korišćenje soja sosa koji pojačava ukuse i obogaćuje jelo. Pored toga, soja sos dopunjuje kremastu teksturu ovog jela. Ukus junetine i pečuraka pojačan je umamijem, dok dodatna kremoznost omogućava sosu da temeljito obloži trake mesa.

6. ČOKOLADNA PITA SA ORASIMA
Dupla doza soja sosa čini ovu poslasticu najslađim izborom za završnicu svake večere. Prvi put soja sos dodajte u testo za pitu, kako bi naglasio bogate, zemljane ukuse čokolade i kako bi pita apsolutno zaokružila obrok. Drugi put dodajte par kapi soja sosa u umućenu slatku pavlaku. Tako ćete uspostaviti balans šećera i masnoća što za rezultat daje idealan toping za ovu živopisnu čokoladnu pitu sa orasima.

7. TAMARI SLADOLED UZ ČOKOLADNU PITU SA ORASIMA
Nijedna pita nije savršena sve dok se ne posluži A la mode tj. stilizovana, sa sladoledom. Podignite vašu čokoladnu pitu sa orasima na viši nivo tako što ćete je upariti sa ovim receptom za tamari sladoled. Sve što je potrebno jeste da vaš omiljeni sladoled od vanile začinite sa malo soja sosa, seckanih oraha i krupno mrvljenih meringi tj. puslica. Dobićete ledeni užitak kome je mesto nigde drugde već pored čokoladne pite sa orasima.

AUTOR: NATAŠA STEVANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije