Boho stil u novopazovskom restoranu Krov Lounge
Udaljen četrdesetak kilometara od Beograda, u Novoj Pazovi, svoja vrata otvorio je još jedan zanimljiv restoran pod nazivom Krov Lounge. Novo mest...
pročitaj jošPosebno prepoznatljiv ambijent, prvoklasna kuhinja, profesionalna usluga, dobra muzika, a pre svega duh Skadarlije – sve to krasi restoran „Zlatni bokal”, koji se nalazi nadomak Skadarlijske česme otvorene 1966.
Na mestu „Zlatnog bokala” u 19. veku gosti su posećivali vinski podrum. Veliki Nušić kaže da su iz laguma izvučenih nategačom donošene boca za bocom vina, koje se razlivalo u bezbroj čaša, te se uz meze probalo ocenjivalo, veselilo se uz njega, tugovalo, sumiralo se i zaključivali se pazari. Godine 1968. otvoren je „Zlatni bokal” koji i danas traje, s ljubavlju dočekuje goste iz celog sveta u prijatnom, intimnom ambijentu, pokraj, u pesmama opevane, skadarlijske kaldrme. To je mesto u kome se prepliću staro i novo i čine jednu čarobnu celinu svojstvenu samo ovom restoranu. Latinska poslovica kaže: „Bez jela i pića nema ni ljubavnog žara“. Momo Kapor, omiljeni gost restorana, napisao je: „Sve počinje u kafani, kafana je naša istorija, osećanje zajedništva, bliskosti, količina vremena koje posvećujemo drugima, sebi, razgovoru, razmišljanju.“
Kapacitet restorana je 130 mesta na dva nivoa. Sa menija izdvajaju se specijaliteti: Biftek Zlatni bokal – za dve osobe, serviran na usijanoj ploči, preliven puterom i orasima. Kao prilog dodaju se mladi krompirići i pire od spanaća. Medaljoni Zlatni bokal od tri vrste mesa: pilećeg, junećeg i svinjskog. Prilog ovog jela su mlinci zapečeni s kajmakom i paprikom. Preliv: sos od dimljenog sira.
Adresa: Skadarska 26, Beograd
Telefon: 060/1111-992
Radno vreme: od 11 do 2 h
www.zlatnibokal.com
Instagram: zlatnibokal
Ne smemo dozvoliti da u zaborav padnu tradicionalna jela u kojima su uživali naši stari, mnogo pre otvaranja prve kafane u Srbiji. Da bi potpomogli...
pročitaj jošTradicionala 2025 je izbor za najbolje restorane u Srbiji koji služe autentična i tradicionalna jela. Svako ko je bar jednom imao prilike da pročit...
pročitaj jošTeško je biti originalan kada je u pitanju ponuda hrane u Beogradu. Ipak, Uroš Vukojević, chef kuhinje restorana Brera je u tome uspeo... Pinaco...
pročitaj još