Dobrodošli na prvi street food štand sa Michelinovom zvezdicom
Da li možete da zamislite Michelin, takos i kiosk u jednoj rečenici? Donedavno svakako ne, ali kiosk koji prodaje takose u Meksiko Sitiju se može p...
pročitaj jošI pre izlaska Michelinovog vodiča za Francusku za 2023. procurile su vesti koje je vodič sada i sam potvrdio, a radilo se o skidanju treće zhvezdice za dva restorana: Guy Savoy u Parizu i Christopher Coutanceu iz La Rošelea, o čemu smo nedavno i pisali.
Juče je Michelin održao ceremoniju dodeljivanja novih zvezdica francuskim restoranima u kongresnoj palati u Strazburu, a ceremoniji je prisustvovalo skoro 2.000 zvanica. U prvoj pravoj godini nakon pandemije Michelin je dodelio 52 nove zvezdice. Najveću čast je primio Aleksandar Kujo za svoj restoran La Marine smeštenog u Noirmoutier-en-l’Île nedaleko od Nanta.
View this post on Instagram
U svojoj recenziji Michelin je napisao da šef Kujo svako jutro odlazi na riblju pijacu na kojoj se prodaje sveža riba iz Atlantika. Njegov riblji menji prati povrće iz vlastite bašte, a gotovo sva jela pripremaju na otvorenoj vatri. Jela koja Michelin izdvaja su skuša na žaru sa konfijem od cvekle i salatom sa vatre. Pored toga istaknuta je i desertna karta.
Gvendal Poulenec, glavni urednik Michelina, izjavio je kako je La Marine savršeni primer restorana za koji vredi Michelinova deviza iskustva vrednog da se samo radi restorana krene na put.
Četiri restorana su promovisana u rang dve zvezdice: L’ Auberge de Moutmin, L’Amaryllis, Cyril Attrazic i Chateau de Beaulieu Christophe Dufosse. Zanimljivo da Michelin u novom vodiču nije nagradio nijedan restoran u Parizu sa dve ili tri zvezdice već su sve otišle u druge delove Francuske. Jednu zvezdicu je dobilo 39 novih restorana, a osam restorana je dobilo zelenu zvezdicu za održivost.
Annecy: Le Clos des Sens
Les Baux-de-Provence: L’Oustau de Baumanière
Cassis: Villa Madie
Chagny: Maison Lameloise
Courchevel: The 1947 at Cheval Blanc
Eugénie -les-Bains: Les Prés d’Eugénie – Michel Guérard
Fontjoncouse: Auberge du Vieux Puits
Île de Noirmoutier / L’Herbaudière: La Marine
Marseille: AM by Alexandre Mazzia
Marseille: Le Petit Nice
Megève: Flocons de Sel
Menton: Mirazur
Monaco: Le Louis XV – Alain Ducasse at the Hôtel de Paris
Ouches: Troisgros – Le Bois sans Feuilles
Paris: Kei
Paris: Fullness – Cheval Blanc Paris
Paris: L’Ambroisie
Paris: Arpège
Paris: Alléno Paris at the Ledoyen Pavilion
Paris: Le Cinq
Paris: Epicure
Paris: Pierre Gagnaire
Paris: Le Pré Catelan
Reims: Plate Champenoise
Saint-Bonnet-le -Cold: Régis and Jacques Marcon
Saint-Martin-de-Belleville: René and Maxime Meilleur
Saint-Tropez: The Golden Wave – Cheval Blanc St-Tropez
Valence: Pic
Vonnas: Georges Blanc
Molekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj jošChef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj jošNikola Šorak, jedan od najtalentovanijih kuvara koje Srbija trenutno ima, priprema se ovih dana za Međunarodno takmičenje San Pellegrino Young Chef...
pročitaj još