Panorama Palermo

Putovanje u Palermo: Hrana i vino bisera Sicilije

Sicilija je jedna od najsiromašnijih regija Italije, pa se to primeti i na ulicama glavnog grada. No, bez obzira na lošiji standard Palermo je grad srdačnih i nasmejanih ljudi kojima su novac i materijalne stvari na poslednjem mestu.

Palermo Capelo kolač sa pomorandžom

Palermo: Tortica sa čokoladom i pomorandžom u poslastičarnici Capelo

U Palermu se pije jača kafa od ostatka Italije

U prvom delu putopisa smo vas upoznali sa nekim od brojnih znamenitosti, a drugi deo započinjemo u ulici Della Liberta. Ovo je neizostavna stanica za trendseterke. Louis Vuitton, Fecarotta Gioielli, Gucci, Ralph Lauren i Prada su samo neka od zvučnih imena. Svaka čast ovim magovima modne industrije, ali nas je zanimala kafa.
U Palermu se pije kafa koja je mešavina 70% Arabike i 30% Robuste, daleko jača od ostatka Italije gde je taj odnos uglavnom pola-pola. Poslastičarnica Capello poštuje tu tradiciju, a njihova tortica sa čokoladom i filom od pomorandže je rapsodija za nepca. Uz gorki Aperol Spritz, savršeno.

Palermo Ulica Makeda

Palermo: Ulica Makeda

Nakon kratkog predaha, krećemo put ulice Makeda i na redu su arancini. Ulica Makeda je žila kucavica ulične hrane i u njoj ćete pronaći sve što ovaj predivni grad nudi.

Palermo Ke pale arancini

Palermo: Ke pale arancini

Kad su arancini u pitanju najveća gužva je ispred lokala Ke Palle. U tom trenutku su radili 19 vrsta slanih i 7 vrsti slatkih nadeva, a ova pirinčana loptica veličine kugle za boćanje po ceni od 3,5 evra je dovoljna za dvoje. I verujte, ispred svakog lokala gde je gužva vredi sačekati, jer nije slučajno gužva.

Palermo Canoli & Co

Palermo: Cannoli & Co

Gelato u briošu je čest doručak

Cannoli & Co odoleva vremenu od 1024. godine. Ne, nije slovna greška. Ova legendarna poslastičarnica drži do svog renomea i u njoj smo pojeli ubedljivo najbolji gelato u gradu i to od gorke čokolade i pistaća. Gelato možete uzeti u kornetu, u čaši, ali i u briošu. Ova poslednja kombinacija je vrlo čest doručak lokalnog stanovništva. Sveprisutne cannole pune tek kada ih naručite, tako da testo ostaje maksimalno hrskavo i zato izbegavajte da uzimate već napunjene cannole. Biće gnjecavi.

Palermo pršuta vino sir

Palermo: Enoteka Picone

Kao što smo u naslovu prvog dela teksta najavili: U Palermu niko ne pije loše vino jer ga, naprosto, nema. U enoteci Picone smo odabrali tasting menu u vidu 3 bela i 4 crvena vina uz platu sireva i suhomesnatih delikatesa, po ceni od 60 evra za dve osobe, što je, priznaćete, bagatela za taj doživljaj.

Palermo Mondelo

Palermo: Mondello plaža

Ferragosto je državni praznik koji se slavi 15. avgusta na dan kada je Devica Marija na kraju svog zemaljskog života uznesena na nebo. Ljubaznošću našeg vozača Fabia, praznik smo proslavili na italijanski način – na plaži Mondello, uz logorske vatre, muziku i pesmu do pred zoru.

Gambori palermo

Palermo: Gambori na del Capo pijaci

Palermo: Morski doručak od sabljarki, gambora i kaponate

Nakon celonoćnog slavlja, grad je bio poluprazan, pa i pijaca del Capo. Odlična prilika za morski doručak. Porcija fileta od sabljarke u maslinovom ulju i belom luku, pet grandioznih gambora poširanih u belom vinu i mediteranski ajvar – caponata su bilio grandiozni. Cena od 27 evra, opet za neverovati.

Palermo pizza

Palermo: Pizza bar Farinelli

Palazzo dei Normani je palata gde su boravili kraljevi za vreme vladavine Normana, a radi se o najstarijoj rezidenciji u Evropi. U njoj se nalazi predivna Cappella Palatina, kapela građena u vizantijskom stilu i poznata je po svojim mozaicima. Kada su pizze u pitanju, u Palermu se uglavnom prave alla Romana, pa je tako i u pizza baru Farinelli. Parče debelog i vazdušastog testa sa namazom od pistaća, pršutom i rikotom i drugo sa mocarelom, n’duja kobasicom i svežim paradajzom su bili dovoljni da se uverimo da su ovde majstori i za pizzu. Prijalo je uz domaće Mesina rosso kraft pivo.

Palermo Milza

Palermo: Pani con milza

Jedno od obećanja dato prijateljima je da ću probati pani con milza, a radi se o trakama teleće slezine i pluća u sendviču. U Nni Franco U Vastiddaru ih savršeno pripremaju. Kuvaju ih celu noć na tihoj vatri, a onda ih pre posluživanja proprže na belom vinu, sa malo belog luka. Na pitanje kako ih jede pravi Sicilijanac, konobarica mi je rekla sa rendanim kačkavaljem i sokom od limete. Tako i bi. Dok sam uživao, pomislio sam kako bih voleo da jednog dana, kao pravi Srbin, kao uličnu hranu kući jedem kavurmu, pihtije ili krvavice.

Palermo Sciu rum

Palermo: Večera u restoranu Sciu Rum

Palermo Mule je koktel koji obavezno morate probati

Za ljubitelje jezivih atrakcija, obavezna je poseta kapucinskim katakombama u čijim se kriptama čuvaju tela više od 8.000 pokojnika i više od hiljadu mumija. Priznajem, propušteno, bez imalo žaljenja.
SciùRum je restoran koji smo posećivali svakodnevno. Prvobitno zamišljeno kao knjižara i galerija, transformisao se u mesto gde se susreću istok i zapad. Za predjelo smo odabrali tri vrste ribe, uparene sa tri vrste sira i tri vrste sosa u različito obojenim hlepčićima. Večera je bila fritto misto za dvoje, a činili su je bakalar, sabljarka, lignje i meni najdraže papaline. Hrana je koštala 32 evra, ali je račun “bogato” dopunjen koktelima. Za to je zaslužna Ester Badami koja pored dvadesetak klasika pravi 10 signature koktela od kojih je Palermo Mule jedne godine ušao među top 3 originalnih koktela u Italiji.

Palermo Graniteria del corso

Palermo: Graniteria del corso

Nažalost, došao je kraj našem putovanju i dogovaramo se sa našim vozačem Fabiom, s kojim smo komunicirali putem vibera, da se nađemo na Verdijevom trgu u 12. sati. Na pijaci kupujemo brojne suvenire i to one koji se mogu pojesti i popiti. limonccelo, maslinova ulja, likeri od mandarine, krema od pistaća, parmigiano reggiano, ‘nduja… Kupovina bez kraja, jer bi poneli sve. Capuccino i granita su bili na meniju za doručak, a tu „dužnost“ smo obavili u Graniterii del corso koja je poznata po špagetima sa gelatom. Ne, nismo ih probali, ali da znate, ako ste spremni za ovu gastronomsku akrobaciju.

Foccaceria del Massimo

Palermo: Foccaceria del Massimo

Poslednja stanica je Foccaceria del Massimo. Sendviči sa porchettom i konfitiranim paradajzom i belim lukom su za poneti, jer prasetinu volimo hladnu i poješćemo je na aerodromu dok čekamo avion koji će nas, nažalost, odvesti iz Palerma. Palerma u kojem donedavno nepoznati krovovi, vijugave ulice, nona Gracijela koja svakodnevno sedi ispred kuće, postaju tako bliski. I zauvek tako naši.

AKO STE PROPUSTILI, PROČITAJTE: Prvi deo putopisa – Palermo, grad u kojem se ne pije loše vino, jer ga, naprosto nema

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / GETTY IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.