01.09.2022 Beverage

METRO Rioba vermuti – idealno osveženje za vrele letnje dane

Slava vermuta je neraskidivo povezana sa Pijemontom, posebno sa Torinom, gde je krajem 18. veka priprema ovog aromatizovanog vina postala svojevrsni oblik umetnosti. Iako su za postojanje vermuta najzaslužniji drevni farmaceuti, zahvaljujući savojskim preduzetnicima čuveni aperitiv dobio je svoje mesto širom sveta, od Francuske, Španije, pa sve do Amerike koja ga je dodatno popularizovala.

 

Vermouth di Torino Bianco i Vermouth di Torino Rosso

Sa severa Italije, iz čuvene provincije, kao novitet u METRO asortimanu, dolaze upravo dve vrste aromatizovanog vina – Vermouth di Torino Bianco i Vermouth di Torino Rosso. Autentičnog ukusa, potvrđenog od strane METRO eksperata, ova vina predstavljaju „must have“ u ponudi ugostitelja. Na odeljenju Wine & Spirts, čekaju vas ovi vermuti marke RIOBA, poznatog METRO brenda koji pruža sveobuhvatnu ponudu artikala prilagođenih najviše za hotele, restorane i kafiće, nudeći u isto vreme svojim potrošačima garanciju kvaliteta proizvoda po vrlo pristupačnim cenama.
Proizveden u Italiji, po tradicionalnoj recepturi i sa strogo kontrolisanim procesom proizvodnje, vermut je slatko, aromatizovano vino sa 16% alkohola, u koje se u procesu proizvodnje dodaje šećerni sirup i prah osušenog aromatičnog lekovitog bilja poput pelina, zove, mente, ali i ruzmarina, cimeta, kantariona i muskatnog oraha. Postoje nekoliko vrsta vermuta, beli, crveni i roze, a boja po kojoj se razlikuju uslovljena je jedino sortom grožđa u pripremi. Bilo da ste ljubitelj belog ili crvenog vina, vermut je idealno piće kako pre, tako i posle jela. Preporučujemo da prethodno ohladite flašu vermuta na 12-15°C ili jednostavno poslužite sa par kockica leda. Kao posebnu dekoraciju u vrelim letnjim danima, umesto leda možete dodati zamrznuto voće kao što su jagode, trešnje ili sitno iseckane komadiće dinje i ananasa.

Martini, shaken not stirred

Zbog oštrih nota, vermut se često koristi u koktelima, nadopunjujući jaku alkoholnu bazu. Kako bi ublažili jačinu, pomešajte ga sa voćnim sokom od breskve ili manga i tako ćete dobiti modernu, letnju verziju koktela. Kokteli sa vermutom odlikuju se blagim ukusom, a jedan od najpoznatijih je čuveni Martini, koji je svoje mesto dobio i u filmskoj replici koju izgovara tajni agent Džejms Bond: Martini, shaken not stirred.
Svejedno da li pravite Dry Martini, prateći originalan recept, tako što ćete pomešati džin, suvi vermut i dodati masline, ili Martini koji se pravi sa istim sastojcima, ali sa malo više vermuta ili, pak, Vodka martini (Vodkatini), u kome ćete umesto džina sipati vodku – dobićete jedan od klasika među koktelima. Toliko je popularan da se koktelske, Y-čaše, često nazivaju i martini čašama, koje takođe možete naći u METRO Professional asortimanu.

AUTOR: JOVANA LJUBIŠIĆ

IZVOR: METRO SRBIJA

FOTO: METRO SRBIJA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije