Upoznajte Italijane koji su proneli slavu škotskog viskija!
Ljubav Italijana prema viskiju je počela krajem pedesetih godina prošlog veka. Danas se na čizmi nalaze neke od najznačajnijih kolekcija i nezavisn...
pročitaj jošUkus viskija može biti određen okruženjem i uslovima godine u kojoj je proizveden, tvrdi se u novoj irsko-američkoj studiji. Cilj projekta je ustanoviti odražava li viski teroar na način na koji to slučaj kod vrhunskih vina.
Teroar je kontroverzna tema u svetu viskija. Jedni su razmišljanja da ne treba sumnjati da viski odražava podneblje, tradiciju, način proizvodnje i vrstu sirovine iz kraja u kojem je nastao. Protivnici koncepta tvrde da to nema smisla jer konačni proizvod nije neposredno povezan sa mestom kao što su to grožđe i vino.
Nova studija pronašla je vezu između ukusa irskog viskija i porekla ječma od kojeg se on proizvodi. Autori studije dokazali su da sorta, mesto uzgoja i godina berbe ječma utiče na ukus viskija. Do zaključka su došli analizom tek destilovanog single malta, pre odležavanja u bačvama, proizvedenog u laboratorijskim uslovima. Istraživanje su sproveli stručnjaci iz irskog Teagasc Centra za istraživanje hrane i Univerziteta u Oregonu, a objavljeno je u časopisu Foods.
Analizirali su 32 uzorka destilata iz mikro batcheva destilovanih od dve sorte ječma, Olympusa i Laureata. Ječam je uzgojen na dva mesta, u Atthyju u regionu Kildare i Bunclodyju u regionu Wexford. Uzeli su ječam iz dve berbe, 2017. i 2018.
U senzornoj analizi alkohol iz Athyja imao je note tostiranih badema, malta, keksa i uljasti finiš. Alkohol iz Bunclodyja bio je lakši, s više cvetnih nota i voćnom svežinom. Tako su, osim što su pronašli vezu teroara i viskija, utvrdili i koji tačno spojevi viskiju daju specifičan ukus.
Osvežavanje autentičnog brenda vina Luda Mara je odgovor na tržišne trendove i očekivanja potrošača. „Gledaj svet u oči“, slogan kojim je Tikveš p...
pročitaj jošBlue Jack Daniel’s Single Malt je najnoviji destilat jedne od najvažnijih američkih destilerija. Jack Daniel’s Single Malt sa distinktivnom modrom ...
pročitaj jošOno je u 14. veku našlo put do Švajcarske, a odatle je produžilo do severne Italije do Lombarije, Veneta, Furlanije i Trentina-Alto Adiđea i vrlo b...
pročitaj još