1 Despot cigare
04.01.2022 Cafe Bar

Braća Despot, tvorci prvog srpskog brenda cigara

Braća Jovan i Uglješa Despot su ostvarili očev san i stvorili prvi domaći brend cigara koje se proizvode u Nikaragvi

„Stvaranje brenda je inicijalno bila želja našeg oca“

Za braću Despot, Jovana i Uglješu, uživanje u cigarama im daje osećaj da vreme sporije teče. To je deo dana kada se osećaju najopuštenije I tada se trude da eliminišu spoljne faktore koliko je moguće.
* Kako ste došli do ideje o stvaranju vašeg brenda?
Ideja o stvaranju brenda je inicijalno bila želja našeg oca. Tako da ideja kao i mnoge druge nije se rodila preko noći. Naš otac je već dve decenije u poslu uvoza i distribucije vrhunskih ručno pravljenih cigara. On je inicirao da napravimo svoj brend kako bi iskoračili u novu eru porodčnog posla i za nas, kao drugu generaciju, to je bio veliki izazov oko kojeg smo okupili iskusne poznavaoca cigara.
* Ovo je prvi domaći brend cigara koje se proizvode u Nikaragvi.
Da, proizvodnja se nalazi u Nikaragvi u fabrici CaCiTraSa . Ova fabrika već pravi cigare za neke od svetskih brendova kao što je Plasencia. Dugujemo veliku zahvalnost gospodinu Emilijanu Lagosu za njegov liični angažman i doprinos stvaranju naših cigara.
* Kako ste rešili transport tako osetljivog proizvoda kao što je cigara?
Cigare se transportuju avionom iz Nikaragve. Iskusan tim ljudi je zadužen za pakovanje samih cigara u takozvane mastercase kartonske kutije sa ovlaživačima u kojima su cigare jako dobro zaštićene.
* Prvi tiraž ste rasprodali brže nego što ste očekivali.
Da, i zato sada poručujemo značajno veću količinu za domaće tržište, a imamo upite za prodaju u zemljama širom sveta.

2 Braća Despot cigare

“Koristimo listove iz Nikaragve, Ekvadora, dva lista od kubanskog semena i jedan list koji nabavljamo od Amiša u Pensilvaniji

* Koji duvan koristite, a ko je bio zadužen za vizuelni identitet cigara?
Prva linija – line J sadrži listove duvana iz Nikaragve (Jalapa Seco i Viso Esteli), zatim dva lista potiču od kubanskog semena proizvedenog u Ekvadoru (Habano Ecuador) i jedan list iz Pensilvanije koji gaje Amiši, koji još uvek nisu podlegli pritiscima savremenog konzumerizma i uticaju tehnologije. U novoj liniji dva lista su iz Ekvadora, za omotač i podomotač od kubanskog semena, a listovi fillera su iz dve najbolje regije u Nikaragvi. Jovan, Zdravko Brkić i ja smo bili uključeni u kreiranje logoa i etiketa uz asistenciju našeg prijatelja Marina Simurine i njegovog tima dizajnera iz marketinske kuće Sivo.
* Kako se sada osećate kada ste uspeli da realizujete snove o sopstvenom brendu cigara?
Da, da, svakako da smo maštali da reaizujemo ideju i da, to je bio težak i trnovit put. No, danas uživamo u svakom momentu svesni da ćemo morati neprestano raditi na unapređivanju i proširivanju asortimana našeg brenda.
* Spomenuli ste izvoz. Kakva je trenutno situacija?
Trenutno pored Srbije, radimo izvoz za Crnu Goru. A u planu je, i uveliko se radi na tome da naše cigare zauzmu mesto na policama u šopovima širom sveta. Neke od zemalja gde će se u skorijoj budućnosti prodavati Despot cigare su Amerika, Liban, Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, Kina, Hong Kong…

AUTOR: JOVANA LJUBIŠIĆ

FOTO: DESPOT CIGARE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije