04.01.2023 Cafe Bar

Inovacija godine! Draft Beer & Wine Bar!

Draft bar je prvi self-serve tap bar u Beogradu sa 36 točilica. Pivski i vinski jednoruki džek u kojem svako povlačenje donosi nagradu

36 točilica čekaju da budu povučene

Na šta pomislite kada čujete reč ‘draft’? Ja, priznajem, pomislim na NBA i na sve one golobrade mladiće koji se znoje u iščekivanju da bilo koji klub izgovori njihovo ime. Kompjuteraši i svi oni koji koriste e-mail pomisle na mejl koji nikako da pošalješ, a znaš da moraš. Košarkaši nas ovom prilikom ne zanimaju. Mada, kompjuteraši imaju neke veze, prilično važne, ali ipak nisu u glavnoj ulozi.

Draft je prvi self-serve tap bar u Beogradu i namenjen je svima koji su ovisnici o onom osećaju kada je sve u tvojim rukama, po tvojim željama i ukusu. Kada sam pročitao da se otvara, prva pomisao je bio berlinski The Pub u “mirisnoj” ulici. Tamo su stolovi povezani za burićima i četiri točilice se nalaze na sredini stola i, naravno, četiri besprekorno čiste krigle. Nema ustajanja, osim do toaleta. Ali, to je neka druga priča. Sa hepiendom, naravno.

Svaki gost dobija personalizovanu karticu

U Gastrošoru niče novo gradsko središte hrane, pića i zabave. Okoliš je takav da znaš da si u Beogradu, a opet kada se nađete među svom tom industrijom i hangarima, čini vam se da ste u Hamburgu ili već pomenutom Berlinu. Na samo petnaestak minuta od Trga Republike i šizofrene gužve, pronaći ćete mir i tišinu. I hranu i zabavu.
Ulazim u Draft i dešava se ljubav na prvi pogled! 36 točilica čekaju da budu povučene. Pivski i vinski Jednoruki Džek u kojem svako povlačenje donosi nagradu. Iznad četiri točilice nalazi se displej sa označenim vrstama vina i piva. Ručke su tu, čaše se nalaze ispod, u dva reda. Nigde ne vidim gde ću ubaciti novac. Srećom, prilazi mi Goran Grastić, jedan od suvlasnika ovog projekta. Sa osmehom na licu i umirujućim glasom (sve je bilo jasno kad smo pronašli kikindsku poveznicu) mi objašnjava kako sve ovo funkcioniše.
“Svaki gost dobija perzonalizovanu karticu za šankom. Uplaćujete proizvoljnu sumu novca i spremni ste za uživanje. Na ekranima iznad točilica vam je izbor pića koji se trenutno sastoji od 36 piva i vina. Nakon što se izabrali šta ćete piti, postavljate karticu u ležište ispod displeja i odmah se pojavljuje informacija koliko je para na vašoj kartici. Povlačenjem točilice počinje očitavanje i dobijate informaciju koliko ste sipali i koliki ste iznos potrošili sa kartice. Baš kao na benzinskoj pumpi”, objašnjava Goran i zaustavlja točilicu. 123,87 ml mi nije baš neka brojka kada je Stout u pitanju, te nastavljam sa povlačenjem ručice.

Idealno za degustaciju nepoznatih piva i vina

Sedamo za sto i, ne krijući svoje oduševljenje, kažem mu da je ovo idealno za degustaciju nepoznatih piva i vina.
“Upravo tako. Pored domaćih etiketa i već dobro poznatih stranih brendova piva, planiramo da poslužujemo i manje poznate brendove; nešto poput Piva meseca koje će se točiti tada i možda nikad više. Jednostavno, niste obavezni da uzmete celu flašicu i na taj način ne rizikujete da bacite novac ukoliko vam se ne sviđa”.

Iza ovog zida uživanja kriju se burad od inoksa, a svako pivo i vino se čuva na idealnoj temperaturi koju kontroliše specijalno programirani softver. Interesovalo me je kako je uspeo da ubedi vinare da podrže njegovu ideju.
“Moram da priznam da su isprva bili sumnjičavi, ali kada sam ih odveo iza i pokazao naš sistem, odobrovoljili su se. Kada su videli burad i kada su čuli da azot gura piće iz buradi u čašu, tako da vino ne dolazi u dodir sa kiseonikom sve dok ne potekne u čašu, pristali su”, objašnjava mi sagovornik, a mene prijatno iznenađuje što su vina u ponudi po sortama, tako da možete probati traminac, tamjaniku, grašac, roze, merlot, sovinjon, a da ne znate ko je proizvođač.

Mudar izbor viskija, rakije i koktel klasika

U Draft baru ima i barmena jer pored piva i vina u ponudi je i vrhunska zanatska kafa, mudar izbor viskija (Chivas, Monkey Shoulder, Macallan 12, Glenfidich 18, Jack Daniel’s…), domaće rakije od 5 vrsta voća, tri vrste ruma, penušava vina i sve najvažnije koktel klasike. Pitam Gorana da li planira da u ponudu uvrsti i samouslužne koktele.

“Imamo puno planova, ali videćemo kako se sve razvija. Moram ti priznati da smo bili nestrpljivi da što pre počnemo sa radom (smeh). Evo, recimo, što se hrane tiče, još uvek smo na hladnoj ponudi delikatesa od mesa i kvalitetnih sireva koja će zadovoljiti sve ljubitelje vina. Osmišljavamo jela koja bi išla uz pivo. Na proleće ćemo imati baštu… No, najvažnije je da smo započeli ovo putovanje i po prvim reakcijama gostiju, rekao bih da će biti više nego uzbudljivo i zabavno”, kaže Goran.
Pre nego što sam napustio Draft, gledam kako momak i devojka komuniciraju za točilicom. On joj objašnjava, ljubazno se nudi da joj natoči piće, džentlmenski plaća svojom karticom, a ja ih već zamišljam kako svojoj dečici pričaju priču kako su se mama i tata upoznali. Na točilici broj 27.

Kontejner by Jugolinija

Enterijer Drafta je potpuno u skladu sa lučkim ambijentom. Moderno dizajnirane “školske stolice”, robusni, ali i elegantni stolovi, i plafon koji vas asocira da se nalazite na teretnom brodu nekadašnjeg giganta “Jugolinije”.
“Kao što vidiš u enterijer je uplovio i kontejner ‘Jugolinije’. Bilo je u planu da se napravi umetnička instalacija, ovde u centru Gastrošora. Iz ko zna kojih razloga se odustalo od toga, tako da je on završio ovde kod nas. I čini mi se da se ovde oseća kao kod kuće”, kaže mi Goran.

Draft Beer & Wine bar
Adresa: Žorža Klemansoa 29d, Beograd
Instagram: draftbar.rs
Web: draftbar.rs
Radno vreme: od 15.00 do 00.00, vikendom do 01.00
Telefon: +381 60 337 23 88

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: DRAFT BAR

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije